
Un studiu realizat de GfK din Marea Britanie şi publicat în luna mai a acestui an arată că mai puţin de 5% dintre consumatori cred că producătorii de bunuri de consum au capacitatea de a inova şi de a lansa pe piaţă noi mărci care să le facă viaţa mai uşoară. În aceeaşi măsură, din cauza rutinei care se instalează atunci când vine vorba despre cumpărături, numai 16% dintre consumatori caută lucruri noi, atunci când vine vorba de produse de băcănie, 20% în categoria snack-food şi 11% în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii şi băuturile alcoolice. Cu toate că nu există un factor care să te lase cu gura căscată în acest sector al bunurilor de consum, totuşi majoritatea respondenţilor la sondaj au spus că, în ultimul an, au cumpărat produse de băcănie „noi şi diferite”. Din acest punct de vedere, cea mai inovativă categorie este percepută ca fiind cea a snack-urilor, unde 70% dintre consumatori au cumpărat produse „noi şi diferite” în ultimul an. Pe locurile următoare s-au clasat mâncarea ambalată, cea perisabilă şi produsele de curăţat. Prin urmare, atunci când vine vorba de mâncare, de pildă, consumatorii au tendinţa de a încerca ceva nou, în timp ce în ceea ce priveşte categoriile frumuseţe şi sănătate, aceştia sunt înclinaţi să se uite mai degrabă la produsele brandurilor cunoscute, care, de altfel, sunt cel mai des asociate cu inovaţia.
Inovaţia nu este, prin urmare, percepută în acest sector ca fiind un element revoluţionar, însă companiile din sectorul bunurilor de consum sunt la fel de atente cu un asemenea proces precum marile companii din domenii mult mai tehnice.
Aflați mai multe despre inovație din ediția specială ”The Innovation Issue”

„La PepsiCo este în ADN-ul nostru să inovăm”, spune Levent Yuksel, VP General Manager Balkans PepsiCo, care mai adaugă faptul că inovaţia „nu se reduce doar la arome noi sau la extinderea liniilor de producţie, ci şi la optimizarea ambalajelor şi a preţurilor, la noi platforme de comunicare, noi modele de «brand engagement» şi noi soluţii de implementare în piaţă a strategiilor”.

De partea cealaltă, Mihail Neculai, managerul de inovaţii al PepsiCo, povesteşte că a ajuns în poziţia pe care o ocupă astăzi în urmă cu doi ani, după ce compania a cumpărat principalii îmbuteliatori, iar diviziile de snacks şi băuturi s-au unit. „Atunci a apărut această oportunitate în sistem, pentru a ne alinia cu direcţia globală PepsiCo de a conduce şi urmări performanţa inovaţiilor din companie într-o manieră sistematică”, spune Mihail Neculai, care îşi mai aminteşte că a acceptat provocarea fără să stea pe gânduri, cu toate că era conştient de faptul că nu va fi uşor să convingă compania de necesitatea unui nou process.

Şi la Ursus Breweries, parte a grupului SABMiller, inovaţia are un loc important în strategia companiei. „Nu facem inovaţie doar din dorinţa de a lansa cât mai multe produse noi. Este nevoie de o analiză financiară detaliată concomitent cu dovada că produsul va avea un potenţial ridicat chiar şi în cinci ani. Analiza de portofoliu este şi ea foarte importantă şi îţi dă direcţia spre cel mai indicat produs pe care să inovăm. Pentru aceste proiecte care îşi dovedesc valoarea în timp sunt alocate bugete specifice”, a explicat Ioana Tănasă, Senior Innovation Manager Ursus Breweries.
Citiți continuarea articolului în ediția tipărită, apărută pe piață pe data de 27 mai.