Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Afaceri |
|

Creșterea vine de departe

tender
Pariul făcut de Ovidiu Tender prin extinderea în Africa, Asia sau Cuba începe să dea roade.

Lui Ovidiu Tender îi place să exploreze. A făcut primul milion din săli de bingo și entertainment, după Revoluție, a cumpărat companii aflate în dificultate și le-a vândut apoi pe zeci de milioane după ce le-a restructurat, dar și-a încercat norocul și în imobiliare, agricultură sau transporturi aeriene. Pe maximele bursei românești, din 2007, una dintre companiile sale avea o capitalizare de bursieră de aproape 400 de milioane de euro, pentru ca acum acceași companie să fie cotată la mai puțin de 20 de milioane de euro.

După venirea crizei financiare, Tender a făcut cel mai mare pariu din cariera sa de explorator și a mizat multe zeci de milioane pe continentul african, dar și pe piețe neglijate de alți investitori, precum Cuba.

„Africa ne-a învățat cu un stil al ei mai încet dar, când te obișnuiești, nu mai pare greu. Rezultatele au justificat eforturile financiare, iar acum așteptam concretizarea lor”, spune Tender, care acum deține în Africa concesiuni cu o valoare de piață pe care o estimează la peste 600 de milioane de dolari: aur, argint, dar și multe alte metale.

„În Asia testăm terenul și avem birouri în Singapore, Myanmar și Mauritius, pentru că această zonă oferă condiții foarte bune investitorilor, pe lângă oportunitățile de explorare și valorificare a resurselor naturale”, completează omul de afaceri care își petrece mai mult de o treime din an în străinătate în căutare de oportunități.

Iar una dintre piețele care oferă cele mai importante oportunități ar putea fi Cuba, unde românul se află în avanposturi având în vedere decizia statului cubanez de a deschide țara către investitorii străini.

„Am demarat procedurile, alături de partenerii din Cuba, pentru o investiție de 20 de milioane de euro la Arad, într-o fabrică de biofertilizatori. Suntem în faza de proiectare, dar sperăm să începem cât mai repede.”

Marea lovitură ar putea fi în ceea ce privește producția de medicamente, Tender având un parteneriat cu institutul de cercetare cubanez Labiofam. „Lucrurile se mișcă mai greu din cauza reglementărilor, dar odată ce vom obține avizele necesare, de altfel partea cea mai complicată, avem capacitatea de a produce imediat”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii