Cautare
, Contributor

|
|

Creștere în rezidențial

Anul trecut, livrările de locuințe noi au atins nivelul de 30.000 de unități, iar prețurile cerute s-au înscris pe o pantă ascendentă.
shutterstock_526963168

Pentru piața rezidențială locală 2016 a fost cel mai bun an, în pofida dificultăților înregistrate în sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă. Anul s-a încheiat cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit studiului de piață Residential Market 2016 Overview realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Aproximativ 30.000 de locuințe au fost finalizate până la sfârșitul anului în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de către Coldwell Banker. Numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass-market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă a numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Adoptarea legii dării în plată și epuizarea primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă au dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, diminuare care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar. Astfel, studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbție în 2016 de peste 70% a locuințelor finalizate anul trecut în București, restul urmând a fi absorbit de piață, în cea mai mare parte, în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice. Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj-Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.

Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacții încheiate la nivel național în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015. În aceste condiții, ale unui grad de absorbție ridicat al ofertei, presiunea pe prețuri s-a menținut constantă pe parcursul lui 2016. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 10,7% pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 951 de euro pe metru pătrat util la finele lui 2015, până la 1.053 de euro pe metru pătrat în decembrie 2016.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii