FacebookTwitterLinkedIn

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România are o tendință de creștere față de anii trecuți, însă comparativ cu talia medie a tranzacțiiilor la nivel european, rămâne scăzută, spune răspicat Ioana Filipescu, unul dintre cei mai apreciați bancheri locali de investiții și managing director al Filipescu Visa Financial Advisors (FVFA).

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

Un studiu realizat de FVFA arată că, pe primul semestru al acestui an, piața de M&A a depășit 400 de milioane de euro (cu 24 de tranzacții anunțate), cu peste 50% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Totuși, anul trecut a fost un an foarte bun pentru piața de fuziuni și achiziții căci valoarea tranzacțiilor a crescut cu 186% comparativ cu 2013, potrivit studiului EY – M&A Barometer România 2014. Cea mai activă industrie în M&A, în 2014, a fost cea a serviciilor, iar cele mai mari tranzacții au avut loc în sectoarele imobiliare, IT și servicii. Tot anul trecut, cei mai importanți investitori externi pe piața din România au fost cei din Germania și Austria, cu nouă, respectiv șase tranzacții.

„După o viață de consultant în fuziuni și achiziții, pot să spun că partea de fuziuni este tot mai redusă, în general, dar în România lipsește cu desăvârșire și asta înseamnă că piața se consolidează greu”. Ioana Filipescu are o vastă expertiză în domeniul fuziunilor și achizițiilor. A oferit consultanță pentru unele dintre cele mai mari fuziuni și achiziții din România (Medlife, achizițiile Anzag-Farmexpert sau Groupama-BT Asigurări și Asiban). În urmă cu un an, a pus bazele FVFA, rezultat al asocierii dintre Ioana Filipescu și Florin Visa, consultant în domeniul de M&A și fost director al Raiffeisen Investment. Ioana Filipescu este o prezență frecventă în topul celor mai influente 50 de femei din România realizat de Forbes România.