Cautare
, Contributor

|
|

Clujul înregistrează o creștere pe segmentul dezvoltării de clădiri de birouri

Evoluția economică ascendentă a Clujului se vede și pe segmentul dezvoltării de clădiri de birouri.
TheOffice perspective (1)

Dezvoltarea pieței de birouri din Cluj-Napoca, oraș situat pe locul al doilea în ediția din acest an a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, se află în strânsă legătură cu evoluția ascendentă a economiei locale, în care segmentul IT&C joacă un rol important. Unul dintre polii office ai orașului de pe Someș este constituit de ansamblul The Office, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Șandor în parteneriat cu fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments. „În momentul în care am decis că vom face această investiție, Clujul era deja un oraș care atrăgea tot mai mult atenția marilor companii și care nu avea un proiect office major, deci infrastructura de birouri necesară. La fel ca în cazul investiției de la Timișoara, am pornit tot de la o nevoie a pieței și am urmat același concept: dezvoltarea unui proiect de cea mai înaltă calitate, dominant ca dimensiune și ca locație centrală, de adevărată clasă A, caracteristici care să-i asigure dezvoltarea ca principal pol de business al orașului”, spunea, anul trecut, Ovidiu Șandor, făcând referire la City Business Centre (CBC) din Timișoara.  În prezent, prima fază a ansamblului The Office este ocupată 100%, iar a doua fază, care era ocupată în proporție de peste 80% la finalul anului trecut este finalizată. În total, cele două faze au o suprafață de 37.000 de metri pătrați. Printre chiriașii din The Office se numără Raiffeisen Bank, Procredit Bank, MOL România, TUI Travel Center, 3Pillar Global România și Betfair România. Potrivit reprezentanților dezvoltatorului, în prezent este în curs licitația pentru alegerea constructorului la faza a treia, lucrările urmând a începe în următoarele săptămâni, în condițiile în care există deja contracte de pre-închiriere.

SCURT TRATAT DE ISTORIE OFFICE A BUCUREȘTILOR

Un alt proiect reprezentativ pentru piața office clujeană este Liberty  Technology Park, dezvoltat de omul de afaceri Ion Sturza prin Fribourg Development. În prezent, sunt finalizate primele două faze ale ansamblului  în suprafață de peste 22.000 de metri pătrați, în urma unei investiții de 12 milioane de euro. Primele două faze au reprezentat reconversia fabricii de mobile Libertatea, în timp ce a treia fază, care va duce investiția totală la aproximativ 30 de milioane de euro și suprafața la aproape 47.000 de metri pătrați, constă în clădiri noi. Lucrările la a treia fază sunt programate pentru acest an și vor fi demarate la cerere, potrivit reprezentanților parcului tehmologic.

Omul de afaceri Iulian Dascălu, cu o avere estimată la 580 de milioane de lei, potrivit ediției din 2015 a topului Forbes 500,  este un alt jucător important pe piața office din Cluj, cu brandurile Iulius Business Center și United Business Center. Iulius Business Center, cu o suprafaţă construită de 8.120 de metri pătrați, este ocupat 100% de trei mari chiriaşi: Genpact România, Office Depot Service Center şi Endava România.

NUMELE CAVALERULUI

United Business Center Tower se află în proximitatea Iulius Mall Cluj. Clădirea de birouri clasa A are o suprafaţă de 10.000 de metri pătrați şi a fost dată în folosinţă în luna septembrie a anului 2014. Clădirea, ocupată în proporţie de 100%, este închiriată de Endava şi Genpact şi este în curs de certificare LEED.

Clădiri reprezentative

The Office fazele I și II

Dezvoltator: NEPI&Ovidiu Șandor

Proprietar actual: NEPI&Ovidiu Șandor

Suprafață: 37.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014-2015

Liberty Technology Park fazele I și II

Dezvoltator: Fribourg Development

Proprietar actual: Fribourg Development

Suprafață: 22.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii