Cautare
, Redactor Forbes România

ForbesLife |
|

Creierul maimuței: prieten sau sabotor?

În societatea în care există o întreagă colecție de confuzii și neliniști la nivel emoțional, românii aleg să trăiască cu tot mai multe temeri nerezolvate. Iar și mai înfricoșător este faptul că mulți nu doar că nu apelează la un specialist, dar nici nu reușesc să facă distincția între psiholog și psihoterapeut. Un lucru e cert însă: este nevoie de sprijin și de ajutor.
Cristian Balint 1

Din dorința de a se implica la nivelul comunității din care face parte, actorul Cristi Balint, cunoscut publicului larg din peliculele românești „Visul lui Adalbert” sau “Tinerețe fără tinerețe”, regizat de celebrul producător american Francis Ford Coppola, își dorește să pună bazele unui concept nou în România, văzut ca o alternativă a terapiei clasice, un program prin care să se apropie mai ușor de cei din jur. Așa s-a născut ideea de Cimpanzen, un workshop menit să-i sprijine pe oameni în a-și controla emoțiile, atât în relaționarea cu cei din jur, dar și în procesul de adoptare a unor decizii.

“Prin prisma meseriei mele, capacitatea mea de observație s-a dezvoltat foarte mult. Am început să mă observ pe mine foarte mult, până la un nivel aproape obsesiv și am sesizat ce funcționează și ce nu funcționează la mine (…). Acest mediu relaxat în care se va desfășura workshopul le oferă o alternativă participanților în care vor putea să înțeleagă cum funcționează mintea lor, pe baza exemplelor”, explică Balint.

În procesul de gestionare a emoțiilor, intervine un personaj comun, aflat în interiorul fiecăruia dintre noi: maimuța. Pentru a înțelege, însă, identitatea maimuței, Cristi Balint propune un exercițiu de imaginație: Tocmai ți-ai cumpărat o ținută nouă, pe care o îmbraci pentru prima dată la o cină, într-un restaurant. Dintr-o eroare, însă, chelnerul varsă pe noua ta îmbrăcăminte un pahar cu vin roșu. Cum procedezi în această situație? Te enervezi sau decizi să acționezi pasiv? Care e primul instinct?

Primul instinct este să țipi la angajatul neatent și să te înfurii. Însă ar fi bine să știi că această acțiune nu este a ta, ci a maimuței. Dar cine este acest personaj? Concret, mintea maimuței este prima care ia decizia, nu tu. Creierul acestui animal ne domină în interior mai mult decât ne putem da seama. Este, dacă vrei, un fel de alter ego la nivel instinctual, care ia decizii rapide în locul tău, fără ca măcar să le treaca printr-un filtru rațional.

Conceptul nu este, însă, nou. Prima referință îi aparține lui Buddha, care susținea că în creierul nostru este permanent o armată de maimuțe care țipă și fac scandal. Fără să își dea seama, liderul spiritual vorbea, despre creierul limbic care este creierul animalului. Acesta este bazat foarte mult pe instinctele de supraviețuire și nu are legătură cu rațiunea. Tocmai de aceea, el se ciocnește permanent cu “creierul uman”.

“Când am citit și m-am documentat despre cum funcționează această mașinărie, am început să privesc retrospectiv la multiplele întâmplări prin care am trecut și în care, în multe din ele am dat-o în bară. Și atunci am înțeles de fapt cum funcționează lucrurile, am început să mă observ mai mult și astfel s-a născut acest workshop, pe care îl voi face în România (…) Practic eu am găsit ceva care funcționează la mine și vreau sa dau mai departe.”, spune Cristi Balint.

Actorul spune că ideea de la care va porni acest workshop este de „îmblânzire a maimuței”, de a o face să coopereze. Alături de lecțiile de actorie pe care Cristi deja le predă în București, în cadrul platformei Actoranima, va fi introdus și un program de self-awerness, cu noțiuni de leadership, dedicat oamenilor care vor să schimbe ceva la ei, dar nu știu încă cum să o facă. Cursurile vor fi și în română și în engleză, la fel ca cele de actorie și se vor axa pe zona de self-awareness și mindfulness.

La nivel de structură, în cadrul workshopului, Cristi va integra povești din viața sa pe care le va transpune drept modele pentru ceilalți. “Vor fi multe povestiri din viața mea și întâmplări din viața altora, dar pe o structură foarte serioasă. Oamenii vor înțelege care sunt părțile creierului care lucrează împreună ca o mașinărie. Totul va fi explicat foarte simplu. Odată ce s-a înțeles acest angrenaj, venim cu exemple susținute din viața mea și a lor, exemple de sabotări ale maimuței și modalități de a o manageria. Totul, însă, se va desfășura într-un mediu foarte relaxat”, adaugă inițiatorul proiectului.

În final, oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că un workshop nu le va schimba viața peste noapte, iar “transformările nu pot veni dacă nu lucrezi tot mai mult cu tine însuți și dacă nu lucrezi intens și acasă”, amintește Cristi Balint.

 

 

Credit foto: Cornel Lazia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii