Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Forbes Heroes: Creatorul de alternative

Traian Brumă, fondatorul Universității Alternative: „Universitatea Aletrnativă are la bază ideea că fiecare dintre studenţi este designerul propriei educaţii şi, într-un final, a propriei vieţi.”
Dacă sistemul de învăţământ clasic nu ţi se pare suficient de bun, creează-ţi propria universitate – aşa a procedat Traian Brumă.

Dacă ar fi să extragă o lecţie din tot ce a trăit el până acum este că „designul contează”. „Mie mi s-a întâmplat să descopăr acest lucru student fiind, cu toate că nu am realizat chiar de atunci acest lucru. De exemplu, nu îmi plăcea că trebuia să fac organe de maşini. Eram student la Politehnică şi trebuia să fac acest lucru care mă enerva. Mă enerva că nu puteam să fac mai multă programare. Şi ce mi-am dat seama, în timp, din toată enervarea aceasta, ceea ce mă deranja era, în fond, faptul că în acest sistem, eu nu puteam să fac nicio alegere, fiindcă totul era deja stabilit pentru mine. Şi aceasta este o problemă de design”, explică Traian Brumă. Contează, spune el, şi pentru ce faci acel design, pentru cine îl pregăteşti şi cu ce fel de valori îl îmbraci atunci când îl gândeşti. „Designul este peste tot în jurul nostru şi nu îl observăm pentru că ne-am obişnuit cu el. O decizie legată de design pe care o considerăm naturală este aceea că educaţia noastră este, în foarte mare măsură, controlată şi determinată de un sistem”, mai spune fondatorul primei Universităţi Alternative. De aici şi până la a pune bazele unui sistem alternativ de educaţie nu a mai fost decât un singur pas. Dorind să elimine ceea ce el numeşte „controlul exagerat” asupra sistemului de educaţie, dorind să aibă un cuvânt de spus în modul în care „se derulează acest film, timp de 20 de ani din viaţa noastră”.

13242229_1297358010293274_158881131_o32 de rețete pentru a deveni propriul erou

Aşa că s-a decis să încerce să schimbe universităţile româneşti din interior şi să le facă să fie mai centrate pe studenţi şi pe nevoile acestora. Nu i-a reuşit, astfel încât singura soluţie a fost mobilizarea resurselor şi crearea unei universităţi care să îi îndeplinească toate cerinţele. „Universitatea Aletrnativă are la bază ideea că fiecare dintre studenţi este designerul propriei educaţii şi, într-un final, a propriei vieţi”, spune fondatorul acesteia. Având la bază un program cu totul diferit faţă de cel al universităţilor clasice, unde studiile trebuie încheiate după un anumit număr de ani, la Universitatea Alternativă, studenţii trebuie să treacă mai multe etape, în ritm propriu, nemaifiind constrânşi de un calendar standard.

„După cinci ani de zile, Universitatea începe să aibă rezultate. Am avut şi prima promoţie de studenţi care au petrecut trei ani de zile aici”, argumentează Traian Brumă.

Pentru următorii zece ani, spune că planurile sunt deopotrivă „ambiţioase şi insuficiente”. „Acum, în lume, sunt aproximativ 150 de milioane de studenţi în sectorul de învăţământ superior, iar în zece ani vor fi 265 de milioane. Este o zonă care creşte foarte mult şi eu cred că măcar câteva procente dintre aceştia ar trebui să înveţe în universităţi centrate pe studenţi, organizate de ei înşişi. Şi la asta trebuie să contribuim”, mai spune Traian Brumă. Tot ca planuri de viitor, are în minte şi crearea unui liceu. „Noi am făcut şi o alegere strategică atunci când ne-am ales segmentul unde să ne poziţionăm iniţiativa. Este exact momentul când oamenii sunt pe ultima sută de metri pentru a-şi alege drumul în viaţă şi acest lucru înseamnă că, în câţiva ani, ajungi să ai oameni care să contribuie şi ei la schimbarea educaţiei. Aceasta a fost presupunerea iniţială şi acum începe să se verifice. De exemplu, una dintre studentele Universităţii Alternative tocmai s-a apucat să contruiască un liceu democratic care seamănă cu universitatea”, explică în continuare Traian Brumă.

Numai timpul va decide însă dacă iniţiativa lui va reuşi să prindă în continuare printre studenţii sătui de canoanele impuse de sistemul clasic de educaţie şi va crea suficient de mulţi „schimbă-lume” pentru a pune bazele unei adevărate mişcări de educaţie alternativă.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii