Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Cosmin Vladimirescu (General Manager, Mastercard România): „Combaterea evaziunii fiscale ar trebui să fie o prioritate a noului guvern”

Le-am solicitat oamenilor de afaceri să privească spre viitor, prin prisma lecțiilor pe care le-au învățat în 2016
Cosmin Vladimirescu, GM, Romania, Mastercard

Forbes: Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2016? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului?

Cosmin Vladimirescu:Dacă ar fi să mă rezum la un singur cuvânt, acesta ar fi – excelentă!

În 2016, am derulat o serie de inițiative ce vor asigura o platformă de continuă creștere pentru piața cardurilor în viitor.

Recent, am lansat serviciul Mastercard – Plata în rate, marcând o premieră internațională aici, în România, prin lansarea unei soluții de eșalonare a cumpărăturilor în rate fixe, lunare, direct la POS. Faptul că Mastercard a ales România pentru această lansare, în contextul în care operează în 210 țări și teritorii, oferă o indicație despre importanța României pentru Mastercard.

În plus, în 2016, am lansat o serie de parteneriate ce au marcat premiere naționale – soluțiile mobile de acceptare a plăților electronice. Astfel, DPD România a devenit primul jucător din industria de curierat care acceptă plata cu cardul, în timp ce Allianz și NN Asigurări de Viață au devenit primele companii de asigurări din România ce le vor oferi clienților posibilitatea plății cu cardul la POS mobil.

Un segment care a avansat fulminant în 2016 îl reprezintă plățile contactless – ratele de creștere anuale, atât ca număr de tranzacții, cât și ca volume tranzacționate, au fost de 10 ori mai mari în cel de-al doilea trimestru al 2016 față de perioada similară a anului precedent.

În plus, potrivit celor mai recente date Mastercard, două din trei tranzacții cu cardul efectuate în afara țării au fost realizate pe carduri Mastercard sau Maestro, iar volumele tranzacționate pe aceste carduri a crescut cu 30% în doar un an.

Aceste creșteri accelerate se înscriu în trendul puternic ascendent al ultimilor ani; de exemplu, portofoliul de carduri Mastercard și Maestro la nivelul pieței locale a crescut cu 30% între 2011 și 2016, un rezultat excelent ce ne permite să fim optimiști cu privire la accesarea potențialului pieței și în anii următori.

Suntem de părere că România ar putea deveni unul dintre liderii regionali în această privință și, deși drumul este lung, semnele arată că ne îndreptăm într-o direcție pozitivă.

Obiectivul nostru rămâne de a ne asigura că românii au la îndemână plata cu cardul oricând și oriunde doresc, așa cum este normal.

 

Forbes: Care a fost evenimentul care v-a impresionat neplăcut în domeniul în care activați și care a fost evenimentul care v-a impresionat plăcut?

Cosmin Vladimirescu: Un aspect pozitiv pentru noi au fost inițiativele legislative și deschiderea autorităților în ceea ce privește acceptarea plăților cu cardul, ca urmare a conștientizării importanței acestora în lupta împotriva economiei subternane și a evaziunii fiscale. Este, probabil, cel mai bun moment din istoria anilor recenți în materie de colaborare între sectorul public și cel privat, iar această atitudine va fi benefică atât pentru consumatori, cât și pentru dezvoltarea economică.

Pe de altă parte, aveam așteptări de la comercianții de mărimi mici și medii, în ceea ce privește modernizarea infrastructurii de acceptare a plăților electronice în 2016, în contextul limitării comisioanelor interbancare anunțate la finalul anului trecut.

Din nefericire pentru consumatori, limitarea acestor comisioane, adesea invocate de comercianți drept principalul obstacol în calea deschiderii acceptării plăților cu cardul, nu a dus la instalarea mai multor POS-uri.

 

Forbes: Care sunt cele mai bune trei lucruri care s-au întâmplat în 2016 în România? (din punct de vedere business, social, politic, etc.)

Cosmin Vladimirescu: După cum spuneam, pentru noi este foarte important că în 2016 s-a conturat un context favorabil pentru creșterea gradului de acceptare și utilizare a plăților electronice, ceea ce este foarte important pentru Mastercard și partenerii săi și totodată benefic pentru economia țării.

Debursarea tichetelor de masă pe suport electronic, legea cash-back sau deschiderea plății taxelor și impozitelor online cu cardul, sunt toate inițiative excelente pe care am avut ocazia să le vedem pe parucursul acestui an.

 

Forbes: Menționați trei măsuri luate de guvernul Dacian Cioloș care v-au influențat în bine activitatea și trei aspecte care ar putea fi îmbunătățite pe viitor de viitorul guvern.

Cosmin Vladimirescu: Legea pentru modificarea și completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (denumită popular cash-back) este, cred, cea mai bună inițiativă legislativă pe care o așteptam de la acest an, și ne bucurăm să vedem că Președintele a promulgat-o recent într-o formă care maximizează impactul acestei legi, întrucât va introduce obligativitatea de acceptare a plăților cu cardul la nivelul tuturor comercianților a căror cifră anuală de afaceri depășește 10.000 euro anual.

Credem că un pas următor ar fi, în mod firesc, debursarea ajutoarelor sociale pe carduri, în contextul în care baza de acceptare a cardurilor ar urma să crească semnificativ, pe fondul legii menționate anterior, iar cardurile au potențialul de a eficientiza și, totodată, simplifica debursarea obligațiilor bănești către destinatarii acestor ajutoare sociale.

De asemenea, privim cu încredere înspre proiectul de conectare a caselor de marcat online, fiind o inițiativă foarte bună în direcția reducerii evaziunii fiscale, iar Mastercard este un susținător tradițional al inițiativelor dedicate creșterii gradului de fiscalizare.

Credem că un aspect care trebuie îmbunătățit este nivelul de incluziune financiară din România, alături de creșterea gradului de educație financiară.

De asemenea, cred că noul guvern are o misiune importantă, aceea de a continua demersurile în vederea creșterii gradului de colectare a taxelor și impozitelor, cât și în ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale, prin intermediul tranzacțiilor electronice.

Mi-ar plăcea, totodată, să vedem și mai multă comunicare între reprezentanții sectorului public și cei ai mediului privat, pentru asigurarea luării celor mai bune decizii pentru consumatori, dar și pentru dezvoltarea și implementarea accelerate a proiectelor dezvoltate în aceste parteneriate.

 

Forbes: Care sunt cele trei așteptări concrete pe care le aveți de la noul guvern, ce va rezulta în urma alegerilor din decembrie, în perspectiva anului 2017?

Cosmin Vladimirescu: Este foarte important să continuăm proiectele începute în ultimii doi ani, cu predilecție în zona de incluziune financiară – aproape jumătate din țară se confruntă zilnic cu probleme sociale ce țin, în parte, de excluziunea financiară; este important să le asigurăm accesul la produse și servicii financiare moderne, așa cum este normal în anul 2016.

De asemenea, combaterea evaziunii fiscale ar trebui să fie o prioritate a noului guvern, indiferent de culoarea acestuia.

Totodată, este necesar ca, odată ce am construit acest coridor între utilizarea plăților electronice și restrângerea economiei nefiscalizate, să ne asigurăm că este extins continuu și că tot mai mulți oameni pot beneficia de pe urma sa.

 

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră pentru anul viitor?

Cosmin Vladimirescu: Dezvoltarea rețelei de acceptare este esențială și reprezintă una dintre prioritățile Mastercard în România.

Un prim pas în această direcție va fi făcut prin intrarea în vigoare a legii cash-back, iar Mastercard și-a anunțat, încă din faza primelor discuții pe marginea acestei legi, intenţia de a sprijini băncile în ceea ce privește dezvoltarea cât mai rapidă a infrastructurii de acceptare a plăților cu cardul.

De asemenea, vom continua să contribuim la creșterea gradului de educație financiară a consumatorilor din România.

Din nefericre, România este una dintre codașele Europei în ceea ce privește nivelul de educație financiară, și vrem să ne asigurăm nu doar că le oferim consumatorilor flexibilitate și acces la servicii financiare, ci și baza de cunoștințe necesare pentru luarea unei decizii financiare într-un mod responsabil.

În plus, pe fondul dezvoltării tehnologiei contactless, ne dorim să diversificăm ecosistemul de metode de plată aflate la dispoziția românilor, prin aducerea de noi funcționalități capabile să aducă gestul de plată pe instrumentul preferat de aceștia.

Strategia Mastercard rămâne așadar să furnizăm cât mai multă flexibilitate consumatorilor și să îi conectăm cu cele mai convenabile, sigure și rapide metode de plată.

 

Forbes: Cum va schimba alegerea omului de afaceri Donald Trump economia/societatea americană și mondială și care sunt principalele provocări pe care le vedeți la nivel mondial în 2017?

Cosmin Vladimirescu: În general, eu favorizez disrupția, însă cred că momentan este prea devreme să speculăm pe marginea modului în care se vor alinia societatea americană și piețele internaționale în timpul mandatului lui Trump.

Există deja semne pozitive – evoluția recentă a dolarului ajungând la cotații istorice, iar primul discurs al lui Trump în calitate de președinte ales al SUA, acesta a făcut apel la uniune și colaborare, ceea ce este nu doar surprinzător, în contextul campaniei sale, ci și reconfortant.

Cu toate acestea, Trump va trebui să demonstreze că are capacitatea de a-și respecta promisiunea, în contextul în care Tratatul Transatlantic de Comerț și Investiții va fi, cel mai probabil, rupt de americani, iar de aici se va naște o mare provocare, în ceea ce privește continuarea relațiilor cu UE… Va fi interesant.

(8 decembrie 2016)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii