FacebookTwitterLinkedIn

Definiția inovației

Inovația este o abordare nouă, un concept sau o idee care poate fi implementată și replicată cu succes pentru că răspunde unor nevoi cărora soluțiile cunoscute deja nu le mai găsesc rezolvări satisfăcătoare. Inovația poate fi o idee originală, un model de business, o soluție sau un produs.

DECLARAȚIILE SPEAKERILOR DIN CADRUL CONFERINȚEI FORBES FUTURE INNOVATION & TECH 

conferinta

Inovația în companie

Am patentat o tehnologie de vidare a oţelului lichid folosind pompe mecanice, tehnologie care se utilizează în prezent în domeniul metalurgiei, și nu numai, în ţări de pe cinci continente. Adrem este o afacere care a apărut din dorința unui cercetător, fratele meu, de a inova. A avut o idee care avea să influenţeze semnificativ evoluţia companiei și cel mai important, urma să aibă un impact global: un nou sistem de vidare a oțelului lichid.

Lecții pentru 2016 – Corneliu Bodea, acționar ABBC

Soluția Adrem este folosită de oţelării din toată lumea și în alte industrii alături de metalurgia secundară, de la industria farmaceutică la cea aeronautică. Prin urmare, suntem o companie fondată pe inovații și continuăm să inovăm.

Suntem primii și singurii dezvoltatori români de concentratoare de date certificate național și internațional, cu aplicabilitate în automatizări industriale. De asemenea, ne adaptăm noului val industrial și rezidențial care vine sub conceptul ”Internet of Things” – IoT, de aceea vom oferi soluții de eficientizare și consum inteligent de energie pentru consumatorii finali, respectiv soluții smart home.

Nu ne limităm să suținem inovația doar în interiorul companiei, o promovăm și în societate. Această preocupare de a valoriza inovația și de a o încuraja și în societate s-a concretizat în 2012. Atunci am împlinit 20 de ani de activitate pe piaţa din România și am dorit să mulțumim și să recompensăm comunitățile în care ne-am desfășurat activitatea în tot acest timp. În acest sens am derulat un program de responsabilitate socială, numit  Şcoala de Inovaţie. În cadrul acestui program, continuat și în anul următor, am oferit elevilor de liceu din România un plus de cunoştinţe şi informaţii utile, bazându-ne pe experienţa pe care noi am acumulat-o în domeniul inovaţiei şi creativităţii și i-am provocat în același timp să fie creativi și inovativi.

Care sunt cele mai ”verzi” companii din România?

Succes în inovație

În mod cert, faptul că industria metalurgică de pe cinci continente utilizează tehnologia de vidare a oțelului cu pompe mecanice brevetată de Adrem este un succes foarte important. Dar Adrem a continuat să inoveze până în prezent, fiecare produs și fiecare soluție nouă oferită clienților înseamnă inovație, de la modul cum sunt create până la implementare. De exemplu, companiile Adrem active în zona de energie oferă produse, soluții și servicii inovatoare dedicate domeniului energetic. Inovațiile au dus la extinderea portofoliului de produse și soluții pentru a răspunde exigențelor clienților și a le satisface așteptările. Vom lansa în curând o nouă linie de business dedicată soluțiilor de eficientizare și consum inteligent de energie pentru consumatorii finali și, în același timp, continuăm dezvoltarea de soluții tehnologice legate de automatizări în domeniul rețelelor de energie.

Inovația – valoare sau proces?

Inovația este rezultatul procesului de inovare, care nu însemnă doar idei, ci implică și competențe și resurse care nu sunt accesibile oricui. În procesul de inovare se investește, pentru ca la final, inovația să devină o valoare în sine.

Inovația și învățarea

Procesele care duc la inovație se pot învăța. Poți, de exemplu, să înveți în școală cum să devii cercetător, dar nu este suficient. Este nevoie ulterior să funcționezi într-o cultură a inovației în care cercetarea și dezvoltarea de produse să fie o prioritate și o abordare strategică a întregii activități. În Adrem punem accent pe dezvoltarea „in house” de soluții și produse noi care să satisfacă nevoile clienților și în același timp, ne propunem să fim inovativi și în zona de servicii pe care le oferim clienților noștri.

Echipă, persoană sau context

În companiile Adrem, inovația este încurajată și valorizată, am investit și dezvoltat propriul departament de cercetare și dezvoltare în compania Adrem Automation și vom lansa o nouă linie de business în care avem mari speranțe.

Eșecul și inovația

În procesul de inovare, eșecul îți arată că există un drum mai bun spre reușită, decât cel pe care l-ai ales.

Lecții despre inovație

Inovația, odată recunoscută, deschide multe uși. Descoperirile ştiinţifice au fost şi vor fi întotdeauna benefice unei ţări, brand-ului de ţară, imaginii şi, implicit, reputaţiei. Dar inovațiile sunt un „bun” al întregii omeniri. De aceea, întreaga societate trebuie să susţină inovația indiferent dacă ea apare în institutele de cercetare, în universități sau în companii private.