FacebookTwitterLinkedIn

Viitorul suna bine, în perioada de boom, pentru zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu: două turnuri de birouri cu înălțimi impresionante, de peste 130 de metri, urmau să fie construite pe bulevard. Cei doi coloși din oțel și sticlă, unul dezvoltat de Raiffeisen Evolution si unul de către Cefin, s-ar fi adăugat peisajului office inaugurat de turnul Oracle, construit de Raiffeisen Evolution. Mai mult decât atât, alți dezvoltatori își anunțau, în 2008, intenția de a construi clădiri de birouri în zonă : Portland Trust, unul dintre pionierii segmentului în România, urma să construiască Floreasca 169A, în timp ce asocierea AIG Lincoln/Fabian – clădirea de birouri The Lakeview.

Portland Trust și AIG Lincoln/Fabian au fost singurii dezvoltatori care și-au văzut proiectele devenind realitate. Cele două companii mai au ceva în comun: au vândut clădirile către același cumpărător, fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI), care a achiziționat Floreasca 169A în 2010 și The Lakeview în 2013. În 2010, în aprilie, stocul zonei se îmbogățea cu încă o clădire : Nusco Tower, dezvoltată de familia Nusco, care deține, încă din anii ´90, o suprafață de 30 de hectare situată de-a lungul Șoselei Pipera, ocupată cu spații de evenimente și o fabrică de mobilă. Tot în 2010, Portland Trust cumpăra de la Gigi Becali o suprafață de două hectare de teren, vizavi de Nusco Tower, pe care urma să construiască Floreasca Park, ansamblu office finalizat în prezent.

Din cauza crizei, Raiffeisen Evolution și-a amânat proiectul mixt Sky Tower/Promenada mall, pe care avea să-l finalizeze în 2012-2013, iar Cefin, al cărui turn ar fi urmat să fie preluat de Europolis, a renunțat cu totul la proiect. „Era planificat să începem construcția la Sky Tower mai devreme decât am făcut-o. Am vrut să vedem mai întâi cum va fi piața după criză“, explica, acum doi ani, pentru „Forbes România“, Markus Neurater, managing director Raiffeisen Evolution, companie care a vândut turnul de birouri, într-o tranzacție intragrup, către Raiffeisen Property International (RPHI) și centrul comercial către NEPI, anul trecut.

Tot anul trecut, fondul de investiții Globalworth, condus de Ioannis Papalekas, demara, pe terenul adiacent mallului Promenada, construcția Bucharest One, turn de birouri cu o suprafață construită de aproape 49.000 de metri pătrați.De altfel, Ioannis Papalekas a demarat o adevărată ofensivă în zonă, achiziționând, la finalul anului trecut, atât clădirea Nusco Tower, pentru 46 de milioane de euro,  cât și prima fază a proiectului Green Court, dezvoltat de Skanska, clădire în care Orange și-a mutat deja sediul din Iride Business Park, pentru 44 de milioane de euro. Totodată, Globalworth a cumpărat, cu patru milioane de euro, și 4.000 de metri pătrați de la familia Nusco, parcelă situată între Nusco Tower și Green Court, pentru care există toate autorizațiile necesare edificării unei clădiri office de 12.000 de metri pătrați închiriabili.

În prezent, stocul de spații office din zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu se ridică la puțin peste 290.000 de metri pătrați, iar livrările pentru următorii doi ani sunt estimate la 254.700 de metri pătrați. Nivelul chiriei este de 14-17 euro pe metru pătrat, în timp ce gradul de ocupare este de 86%.