FacebookTwitterLinkedIn

Televiziunile pentru copii și tineret sunt suporturi foarte bune pentru investitorii în publicitate. În primul rând, copiii și adolescenții formează publicul ce influențează deciziile de cumpărare ale părinților și bunicilor. Astfel, publicitatea funcționează indirect, prin ricoșeu. În al doilea rând, programele acestor televiziuni sunt urmărite și de părinți și bunici, alături de copii. În acest caz, decizia de cumpărare este influențată în mod direct. Toată lumea are de câștigat în această afacere. Clienții publicitari, care acoperă cu reclamele lor un target extins, publicul, care este „bombardat“ cu informațiile din reclame, și, nu în ultimul rând, televiziunile de pe această nișă, cu vânzări mari de publicitate. Segmentul televiziunilor pentru copii și tineret este un jucător important pe piața de publicitate TV. În primul trimestru al acestui an, volumul total de audiență pentru reclamele difuzate de această nișă (șase televiziuni) a fost de 19.200 puncte de audiență (GRP’30) pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani). Bugetul este mai mare cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. (Pe baza punctelor de audiență – Gross Rating Points – clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni.) De asemenea, acest buget reprezintă circa 3,4% din audiența totală livrată de piața TV, în primul trimestru al anului. Desigur, se poate spune că cifra procentuală este infimă. Dar să nu judecăm numai din perspectiva acestei cifre!

Disney Junior, liderul publicității TV pe acest segment, televiziune deținută de The Walt Disney Company, se adresează școlarilor și preșcolarilor. Disney Junior a livrat în perioada analizată cel mai mare volum de audiență de pe nișa copiilor: 6.352 GRP’30 target comercial. Așadar, cea mai mare audiență pe targetul 18 – 49 de ani! Este evident ce audiențe mari au avut programele Disney Junior în rândul părinților!

Mai mult, cu acest buget, Disney Junior ocupă locul 14 în topul general al publicității, care cuprinde 57 de televiziuni, adică în partea superioară a ierarhiei. Dacă mai notăm că volumul de publicitate de la Disney Junior este mai mare decât cele realizate de televiziuni cu pretenții – TVR 1 (3.811 GRP’30 target comercial), B1 TV (6.044), DigiSport 1 (6.125), Happy Channel (5.715) și Sport.ro (3.767) – atunci ajungem la concluzia că televiziunea pentru copii nu este deloc o joacă pentru… copii.

Pe locul 22 în topul general se află televiziunea Minimax, deținută de AMC și având vânzările de publicitate asigurate de firma Thematic Channels, cu un volum de audiență 3.632 GRP’30 target comercial. Bugetul este mai mare cu 107,4% față de aceeași perioadă a anului 2016.

Deși bugetul de audiență de la Disney Channel a scăzut drastic (-42%), televiziunea deținută de The Walt Disney Company se află pe locul 25 în clasamentul general, în fața unor stații precum Discovery Channel, National Geographic și ETNO TV. Cu riscul de a compara „mere cu pere“, se constată că aceste televiziuni pentru copii și tineret vând mai multă publicitate decât multe stații TV… pentru oameni mari.

Alte trei televiziuni de pe nișa copiilor au înregistrat creșteri importante de publicitate, în primul trimestru al acestui an: Cartoon Network (63,8%), Boomerang (46,5%) și Nickelodeon (41,7%).

În luna martie 2017, a intrat în sondajele de audiență televiziunea Nick Jr., „fratele mai mic“ al televiziunii Nickelodeon, deținută de compania Viacom. Astfel, nișa televiziunilor pentru copii numără șapte stații. Nick Jr. a avut în martie a.c. o audiență medie de 14.000 de telespectatori pe minut la nivel național. În această lună, cota de piață a celor șapte televiziuni a fost de 7,68% la nivel național, mai mare decât nișa televiziunilor de sport sau a televiziunilor de filme.

Televiziunea cu cea mai mare audiență a fost Disney Channel, cu o medie de 65.000 de telespectatori pe minut (toată ziua). Această audiență plasează Disney Channel pe locul 12 în topul general al audienței, înaintea unor televiziuni ca B1 TV, Pro Cinema, TVR 2 și DigiSport 1.