Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

|
|

Concluzii la rece după promulgarea legii dării în plată

Nu mai e simplu să fii bancher  în România, măcar pentru câțiva ani de acum înainte.  
banker_224212993

După câteva mici bătălii pierdute a venit și o primă înfrângere majoră iar acesta pare să fie doar începutul. Iată lecțiile:

1.Legea este probabil puțin mai mult decât meritau să încaseze băncile, „o retorsiune medievală“, cum a admis unul dintre purtătorii de mesaj ai băncilor. Aroganța de a fi îngropat în urmă cu cinci ani măsurile legislative în favoarea creditorilor este plătită acum cu dobândă, penalități și comision de risc.

Ce urmează după darea în plată?

2.De lege nu beneficiază „cazurile sociale“ – decât accidental – pentru asta există legea falimentului personal, care printr-o ironie teribilă încă nu este aplicabilă, exact de pe urma lobby-ului bancherilor care pe ultima sută de metri a încercat s-o folosească pe post de argument. Legea le servește celor care ar putea să plătească în continuare, dar nu mai vor – fie pentru că sunt prea împovărați, fie că pur și simplu și-au făcut calculul de oportunitate.

Darea în plată și piața imobiliară

3.Pentru clienți, este o victorie majoră de etapă, dar sigur nu ultima. Încă există nemulțumiri majore, iar politicienii, care simțiseră de mult mirosul de sânge, savurează acum și gustul victoriei. De acum, fiecare sesiune parlamentară a următorilor ani va avea măcar o lege anti-bănci.

4.Băncile și-au dat măsura limitelor în comunicare, după gafele cu campania și antrenarea în dezbatere a organizației „Salvați Copiii“.  Orice punte de comunicare este acum arsă, între orgoliul castei și ofensa de neiertat a clienților, care nu vor uita prea curând. Bancherii sunt de acum asociați mai degrabă cu clasa politică.

5 vești potențial proaste pentru bănci

5.Banca Națională a pierdut enorm din capitalul de imagine acumulat până acum, ba probabil chiar și din cel acumulat pe merit. În mod interesant, guvernatorul Mugur Isărescu a încercat de mai multe ori să facă pasul în lateral, însă comunicarea instituțională și-a menținut neabătută linia pierzătoare. Este un semn că vor fi și consecințe ale acestei legi care n-au fost încă făcute publice și a căror amploare este greu de prevăzut.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii