
Marieta Seba, director general, Compania de Librării București
Vânzările de carte ale Companiei de Librării București (CLB) s-au ridicat la 13,9 milioane de lei, în anul 2020, mai mici cu 13,8% față de anul precedent. Vânzările de papetărie au scăzut cu 20,7%.
Cifra de afaceri a companiei a fost de 33,6 milioane de lei, în scădere cu 15,8% comparativ cu 2019, iar profitul s-a contractat cu 63%.
În cursul anului trecut, CLB a reușit să-și păstreze angajații, care au fost trecuți în șomaj tehnic în perioada de stării de urgență și în următoarele trei luni, beneficiind de un ajutor de la stat, conform OUG 32/2020, în valoare de 1,54 milioane de lei. De asemenea, s-a contractat o linie de credit subvenționată de stat, timp de opt luni (programul IMM Invest), în valoare de 5 milioane de lei, care se poate folosi până în septembrie 2023. Mai mult, lanțul de librării a obținut, în ianuarie 2021, fonduri nerambursabile pe „Măsura 2”, în sumă de 150.000 euro.
Marieta Seba, director general, Compania de Librării București: „Odată cu revenirea economiei și creșterea puterii de cumpărare a populaţiei, așteptăm să revină producţia editorială la nivelul anului 2019.”
Mediul online a fost un canal important de vânzări pentru CLB. Investițiile în site-ul firmei au condus la creșterea vânzărilor (carte și papetărie) cu 192% față de anul precedent. Vânzările online de carte s-au ridicat la 1,42 milioane de lei, reprezentând o creștere de 156% comparativ cu 2019.
Pandemia a influențat negativ puterea de cumpărare a românilor, fapt care s-a reflectat în scăderea vânzărilor de carte. Manualele și auxiliarele școlare au avut o pondere de 25% din totalul vânzărilor de carte la CLB, fiind categoria cea mai căutată de clienți. Pe următoarele locuri în topul vânzărilor s-au situat categoriile: beletristica (20,2%), cărți pentru copii și adolescenți (19,8%), istorie și politică (4,7%) și religie și spiritualitate (4%).
Cea mai vândută carte scrisă de un autor român a fost „Creierul și mintea universului”, de Dumitru Constantin Dulcan, cu 730 de exemplare. În fruntea topului vânzărilor de carte de autori străini s-a situat „Memoriile unui motan călător”, de Hiro Arikawa, cu 596 exemplare.

