Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Leadership |
|

Clintonescu vs. Trumpeanu

O perspectivă provincială asupra evenimentului politic al anului.
chair

Cursa electorală de peste Ocean este până acum una a recordurilor: cel mai mic nivel de încredere publică pentru oricare dintre candidați, cea mai urmărită dezbatere politică televizată din istorie, cea mai strânsă dar și cea mai volatilă evoluție în sondaje. Dar și una a incertitudinilor – în ce măsură va da Donald Trump curs amenințărilor extreme legate de circulația mărfurilor sau a persoanelor, în ce măsură își va onora Hillary Clinton promisiunile croite pentru a smulge concesii de la un număr cât mai mare de votanți.

Totuși, câteva lucruri sunt destul de limpezi acolo: Clinton este un candidat al establishmentului, a cărei alegere înseamnă implicit „business as usual“, pe când Trump este unul anti-sistem, deci care aduce cu el schimbări și incertitudini. Iar dincolo de alegerea individuală, mai important este dacă majoritatea din Congres va rămâne sau nu în mâinile republicanilor.

Altfel stau desigur lucrurile pentru țările ai căror cetățeni nu participă direct la aceste alegeri, iar în cazul relațiilor geo-politice majore lucrurile sunt destul de clar conturate – cu China mai degrabă ostilă lui Trump din cauza politicilor protecționiste anunțate, iar Rusia mai degrabă favorabilă, ca urmare a aparenței atitudinilor orientate către problemele interne. Pentru Uniunea Europeană, lucrurile sunt mult mai nuanțate, dar este „beside the point“ de discutat acum dacă acesta este sau nu un semn bun. Pentru cazul piețelor marginale din această ecuație, cum este România, lucrurile pot deveni de-a dreptul complicate. Chiar și dacă ar putea exista un acord general asupra a ce-i bun și ce nu pentru economia SUA (desigur că acesta nu poate exista!) – când este vorba despre situații mai „provinciale“ dinamica poate fi complet diferită, și, în orice caz, mult mai greu predictibilă.

Avantajele unei administrații Clinton. Indiferent dacă politica monetară a Fed este sau nu bună pe termen lung pentru SUA, pentru piețele emergente, tsunami-ul de lichiditate pe care îl generează este o binecuvântare. Creșterea economică de acum a României nu ar fi posibilă fără dobânzile mici practicate în principal de Banca Centrală Europeană, dar și de Fed.

Administrația Clinton aproape că garantează continuarea politicii actuale, măcar pentru că este necesară în scopul de-a duce la îndeplinire promisiunile de campanie. În cazul unei victorii a lui Trump, lucrurile par să stea diferit, mai ales după ce acesta a criticat-o deschis pe Janet Yellen, președinta Rezervei Federale, pentru „bula speculativă“ pe care ar fi provocat-o. Decizia finală aparține Congresului, însă scaunul șefului Fed se șubrezește considerabil în momentul în care un candidat care l-a criticat în astfel de termeni câștigă votul popular.

Avantajele unei administrații Trump. Măsurile protecționiste promise de Donald Trump, în cazul în care s-ar materializa, sunt de natură să provoace pagube substanțiale atât pentru SUA, cât și pentru restul lumii pe termen mai scurt sau mai lung. România însă se află într-o situație cu totul particulară, care o poate ajuta să iasă câștigătoare dintr-un astfel de scenariu. Ca membră a unui bloc comercial puternic, în interiorul căruia are deja avantaje competitive decente, România poate deveni țintă a unor relocări strategice sau măcar o limită ceva mai sigură a migrației din ambele direcții.

Concret, companiile vestice nu ar mai fi tentate să se îndepărteze prea mult înspre Asia, pe când cele asiatice vor avea nevoie de avanposturi în interiorul blocurilor economice consolidate

Cum să „votăm“? Este destul de complicat de făcut vreun arbitraj pe aceste două pariuri – cel financiar respectiv cel economic. Cea mai prudentă metodă este aceea de a amâna orice alegere majoră (de exemplu dacă să investim într-un proiect imobiliar sau unul industrial) până după momentul anunțării rezultatelor. Cum piețele locale aproape că ignoră acest calcul, nu există vreo pierdere de oportunitate în amânarea deciziei, tot așa cum nu există vreun câștig substanțial în cazul în care ea ar fi luată în avans.

Citește și Victimele RCA-ului ieftin

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii