
Forbes: În opinia dvs., oamenii de afaceri din România (mai cu seamă milionarii din Top) știu să comunice în public?
Claudia Mihalașcu: Vorbind despre comunicarea în rândul oamenilor de afaceri, cei prezenți în topul milionarilor din România, am remarcat în ultimii ani o tendință, respectiv înțelegerea importanței pe care o au serviciile de consultanță în comunicare, serviciile de PR, de branding personal, programele de training media. Ca urmare a acestei conștientizări, au început și investițiile în aceste servicii și programe, care au avut ca rezultat direct o comunicare corectă, cu un discurs coerent, cu mesaje bine construite, alături de un branding personal cu rezultate măsurabile în performanța de business.
Această tendință se conturează în prezent din ce în ce mai bine. E drept, balanța nu înclină în acest moment în direcția unui grup majoritar de oameni de afaceri care au o comunicare strategică, constantă și corectă, atât la nivelul afacerii, cât și personal. Dar există un echilibru.
Forbes: Oamenii de afaceri ar trebui să vorbească despre averile lor în presă? Sau dimpotrivă, ar trebui să fie foarte discreți? Expunere sau discreție?
Claudia Mihalașcu: Discreție.
Forbes: Care sunt greșelile frecvente pe care le-ați observat în prestațiile lor publice?
Claudia Mihalașcu: Așa cum spuneam în răspunsul la prima întrebare, există o tendință de creștere a grupului de oameni de afaceri care investesc în servicii de comunicare. Și, în acest caz, rezultatele bune se observă direct în momentul aparițiilor în media, în dezbaterile publice. Pe de altă parte, există și grupul care nu a înțeles sau nu a prioritizat această investiție, iar consecințele sunt și în acest caz directe: o comunicare deficitară, mesaje neclare, exprimare confuză, limbaj neadaptat sau lipsit de consistență, nerespectarea unui cod etic pentru a rămâne în limitele profesionalismului. Am observat în dezbaterile publice și oameni de afaceri care consideră că un model de business de succes este suficient pentru a avea și o comunicare eficientă. De cele mai multe ori, aceștia rămân într-un con de umbră până în momentul în care vor investi și în comunicare, ca parte inerentă și strategică a unui modelul de business de succes.
Forbes: Dar lucrurile bune în prestațiile lor publice?
Claudia Mihalașcu: Un discurs coerent, mesaje clare, adaptarea la tematica unei dezbateri, totul orchestrat de o atitudine și o imagine cu etichetă de profesionalism.