Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Ciocanul euro și nicovala dolar

Care sunt efectele răsturnării transatlantice de dobânzi.

Paritatea euro dolar s-ar putea dovedi cea mai modestă dintre surprizele următoarelor luni, la cum arată acum lucrurile; adică în condițiile previzibilei creșteri de dobândă dinspre FED – prima după 7 ani, care ar veni în tandem cu o accentuare a “relaxării cantitative” din partea BCE. În traducere: Dolarul va fi mai greu de găsit și mai profitabil. Euro, dimpotrivă, va fi mai abundent și mai păgubos. În teorie, o astfel de situație ar trebui să ducă la atenuarea sau chiar răsturnarea raporturilor de forțe dintre cele două monede (cu excepția – importantă – a cazului în care mișcarea deja s-a produs, dat fiind că datele sunt deja cunoscute). Însă dincolo de considerentele imediate, legate de oportunitatea de plasament, cauzele și consecințele sunt mult mai încâlcite și greu de anticipat.

Prețul petrolului, care a scăzut inclusiv din cauza aprecierii dolarului, a devenit factor deflaționist și, în noile condiții, ar putea să scadă chiar și mai mult alimentând o adevărată spirală. La conjunctura financiară se adaugă factori concreți – efortul strategic al Arabiei Saudite de a pompa cât mai mult pentru a falimenta Rusia și Iranul. Un dolar puternic este de natură să dea o nouă lovitură economiei chineze, deja slăbită până la punctul în care bula bursieră s-a spart. La rândul ei, slăbirea Chinei riscă să ducă la o nouă spirală recesionistă.

Cea mai gravă pentru România este posibila plecare a capitalurilor, care s-ar manifesta prin creșteri de dobânzi la datoria publică și gol de lichiditate pe piața liberă. Vestea bună este că firmele au învățat să se descurce fără credite iar statul să se împrumute mai puțin. Totuși, în lipsa infuziei de capital extern, perspectivele de creștere sunt modeste.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii