Cautare
, Forbes Staff

Energie |
|

CEZ: Toate turbinele sus!

Cum a ajuns România să găzduiască cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, o investiție de 1,1 miliarde de euro a grupului CEZ. Și, mai ales, ce urmează.  
 aboneaza-te
092 dosar 101 CEZ Ondrej Safar

Grupul CEZ, deținut majoritar de statul ceh, a intrat pe piața locală în 2005, odată cu preluarea companiei Electrica Oltenia, furnizor și distribuitor de energie electrică. La trei ani de la intrarea în România, în 2008, cehii au cumpărat de la omul de afaceri de origine română Emanuel Muntmark cele două proiecte care formează parcul eolian din zona comunelor Fântânele, Cogealac și Grădina, din județul Constanța. Lucrările la cele două etape ale parcului, prima la Fântânele și cea de-a doua la Cogealac și Grădina, au început în toamna anului 2008, iar în 2012 au fost finalizate, proiectul fiind operațional.

De ce au ales cehii să investească în zona Fântânele-Cogealac? „Am găsit în zonă o combinație excelentă între condițiile eoliene și capacitatea disponibilă a rețelei de evacuare a electricității dintr-o unitate de producție de astfel de dimensiuni. Decizia s-a luat pe baza mai multor criterii, precum calitatea proiectului, cadrul legislativ atrăgător introdus de autoritățile române la acea vreme, entuziasmul general al Europei de a diversifica sursele de producție a energiei și, nu în ultimul rand, încrederea acționarului nostru în potențialul pieței din România. (…) România a fost un laborator de dezvoltare pentru afacerea noastră, iar acum servește drept sursă de inspirație și pentru companiile din portofoliul CEZ din alte țări”, spune Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România, grup prezent în România prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. Compania desfășoară activitatea de distribuție a energiei electrice în șapte județe din sud-vestul României: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. Pe lângă CEZ, alți furnizori importanți de energie din România sunt E.ON, Enel și Electrica.

În opinia executivului, România are o capacitate ridicată de dezvoltare de parcuri eoliene, comparativ cu alte țări europene. „În intervalul 2008-2012, capacitatea instalată a crescut de la aproape zero la 1905 MW (2012). Mai mult, pe măsură ce costurile cu tehnologia scad și devin mai eficiente de la un an la altul, sunt sigur că vom vedea în viitor în România noi proiecte interesante de producție eoliană.”

Parcul eolian se întinde pe o suprafață de 600 de hectare și are o capacitate totală de 600 MW. Acesta cuprinde 240 de turbine, având o producție medie de energie la nivelul anului 2018 de 143,5 Gwh lunar și 12 GWh zilnic. Producția zilnică medie a unei turbine eoliene este de aproximativ 6 GWh, echivalentul unui consum anual de energie electrică a 3.000 de gospodării, conform datelor CEZ. Viteza ideală a vântului pentru o turbină eoliană din parc este de 14 m/s, iar atunci când vântul scade sub 3,5 m/s sau atinge 25 de m/s, turbina eoliană se oprește pentru a-și proteja integritatea. Înălțimea unei turbine este de 100 de metri, aceasta fiind realizată din oțel și fibră de sticlă.

Luând în considerare producția realizată de parcul eolian de la finalizare, din 2012, și până în 2018, producția record de energie eoliană a fost stabilită în 2017 – 1.323 GWh. Numărul de case care ar fi putut fi alimentat timp de un an cu energia produsă în 2017, considerând consumul anual mediu al unei case de 1.200 kWh, este de peste 1,1 milioane.

În cadrul parcului eolian lucrează acum 36 de specialiști, ingineri și personal administrativ, însă la construirea acestuia au lucrat peste 400 de ingineri și constructori din toată lumea.

Potențial românesc

Strategia cehilor în ceea ce privește parcul eolian este să optimizeze și să consolideze activitatea de producție din resurse regenerabile: „(…) Ceea ce înseamnă că vom continua să investim în operare și mentenanță, dar și în dezvoltarea abilităților echipei noastre operaționale. (…) În plus, suntem cu ochii pe toate oportunitățile de afaceri care pot fructifica punctele noastre forte: o expertiză operațională foarte riguroasă, o înțelegere profundă a cadrului juridic și economic din regiune, o colaborare pe termen lung cu furnizorii cheie de echipamente și un rol activ în dezvoltarea sectorului energetic local”, adaugă șeful CEZ România, care, la momentul construcției parcului ocupa funcția de Project Manager.

La momentul respectiv, un asemenea proiect de producție de energie eoliană era ceva nou atât pentru investitori, cât și pentru România, în condițiile în care în 2008 existau doar câteva turbine retehnologizate, în vestul Europei, mai spune Ondřej Šafář: „În aproape trei ani de construcții, ne-am confruntat cu aproape orice aspect neprevăzut pe care vi-l puteți închipui, de la situații tehnice la modificări legislative fundamentale și pâna la nevoia de a reformula obiectivele strategice ale acestui proiect. Totuși, iată-ne după 7 ani operând cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa și contribuind cu aproape 10% la ținta României de producție de energie din surse regenerabile.”

Conform celei de-a 53-a ediții a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index, sectorul energiei regenerabile intră într-o nouă fază de dezvoltare fără subvenții în toată lumea. China și SUA rămân pe primele două locuri în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, în timp ce Franța urcă două poziții, pe locul al treilea.

„România poate reveni pe harta marilor investitori în energie regenerabilă odată cu creșterea competitivității noilor echipamente, ca urmare a scăderii rapide a costurilor de producție și instalare la nivel global”, a afirmat recent Mihai Drăghici, Senior Manager, Business Advisory Services, EY România.

Conform datelor CEZ, producția la capacitate maximă a parcului eolian poate acoperi 10% din consumul anual al României. Investiția cehilor în Dobrogea nu a însemnat numai construcția parcului, ci și investiții pentru cei aproximativ 8.000 de locuitori din Fântânele, Cogealac și Grădina. Printre proiectele de CSR inițiate de CEZ România s-au numărat repararea unor drumuri principale, reabilitarea și construirea mai multor edificii –  grădinițe, cabinete medicale, primării etc., extinderea sistemului existent de alimentare cu apă etc.

Șeful CEZ România adaugă că, din punct de vedere tehnic, „România are potențialul de a se număra printre liderii europeni datorită resurselor sale naturale și a poziționării pe continent.”

La momentul redactării acestui articol, potrivit informațiilor vehiculate pe piață, grupul CEZ ar urma să vândă operațiunile din România, Turcia și Polonia, ca urmare a schimbării strategiei companiei-mamă. Solicitat de către Forbes România să comenteze mutarea, Ondřej Šafář a afirmat că „în funcție de decizia care se va lua pe 26 iunie, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, când va fi dezbătută propunerea de schimbare a strategiei, vom vedea dacă parcul eolian CEZ din România va fi vizat de un proces de vânzare sau nu (…)”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii