FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Floarea, director general al companiei certSIGN

Ce este Regulamentul eIDAS și de ce era nevoie de el?

În anul 2012, Uniunea Europeană și-a propus să actualizeze legislația în domeniul serviciilor electronice pentru ca aceasta să nu acopere doar domeniul semnăturilor electronice, ci să introducă și noi servicii care să facă mai ușoară tranziția de la mediul clasic, pe hârtie, către mediul electronic: sigiliu electronic, marcă temporală, autentificare a site-urilor web etc.

Astfel, la 1 iulie 2016, a intrat în vigoare Regulamentul European privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă. Obiectivul său principal este de a crea un standard comun pentru servicii de încredere în mediul electronic și de a permite recunoașterea reciprocă și acceptarea sistemelor electronice de identificare în toate statele membre UE.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă prestatorii de servicii de încredere pentru a se conforma cerințelor Regulamentului eIDAS?

Auditul de evaluare a conformității certSIGN cu cerințele Regulamentului eIDAS a fost realizat de una dintre cele mai prestigioase companii de audit la nivel european, membră a a ACAB’c (The Accredited Conformity Assessment Bodies’ Council).

Întregul proces de auditare a durat 5 luni, a implicat o echipă de peste 25 de specialiști în criptografie, PKI și securitate cibernetică și a presupus o investiție de 400.000 de euro pentru actualizarea infrastructurii tehnice, precum și pentru cursuri de training a specialiștilor certSIGN.

Auditul confirmă că avem infrastructura și competențele tehnice necesare pentru a ne menține calitatea de prestator de servicii de încredere calificat inclus pe lista de încredere a Uniunii Europene. Pasul următor este să ducem tehnologiile și know-howul românesc pe piețele europene.

De ce este necesar ca un astfel de audit sa aibe acest grad de complexitate?

Evaluarea conformității unui prestator de servicii de încredere printr-un audit e singura modalitate de confirmare a nivelului de siguranță a serviciilor oferite, o garanție a încrederii pe care utilizatorii acestor servicii o primesc la pachet cu soluția tehnologică.  Utilizarea unor standarde clare, așa cum sunt cele definite de ETSI (The European Telecommunications Standards Institute) special pentru implementarea Regulamentului – de exemplu, emiterea certificatelor  digitale calificate – garantează conformitatea și interoperabilitatea serviciilor. Utilizarea standardelor face auditul mai simplu, mai ieftin și împiedică distorsionarea competiției.

Experiența și recunoașterea internațională în domeniu a companiei care realizează auditul sunt la rândul lor o asigurare suplimentară privind corectitudinea și conformitatea procedurală a activităților desfășurate de prestatorul de servicii de încredere și nivelul tehnologic ridicat al soluțiilor. Cel puțin la nivel European, renumele auditorului cântărește mult la capitolul încredere acordată serviciilor pe care le furnizăm. Din acest motiv am și ales să facem acest audit cu o companie prestigioasă pentru că ne-am dorit să le oferim clienților noștri o garanție suplimentară a încrederii pe care o pot avea în serviciile noastre

Ce servicii de încredere veți furniza după data de 1 iulie 2017?

certSIGN furnizează în prezent certificate digitale calificate pentru semnătură electronică și alte servicii asociate unui număr mare de persoane fizice, dar și unor companii importante din România și este un promotor al digitalizării proceselor de business în România. De la 1 iulie 2017, vom continua să furnizăm aceste servicii, recunoscute la nivel european, și vom adăuga servicii noi, ca de exemplu emiterea de certificate digitale calificate pentru sigilii electronice și servere web precum și servicii calificate de marcare temporală, care vor fi recunoscute pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Prin menţinerea statutului de prestator de servicii calificate de încredere conform eIDAS, vom continua să oferim clienților noștri cel mai înalt nivel de protecție a datelor. În plus, toate documentele semnate și toate tranzacțiile autorizate cu semnătura electronică calificată marca certSIGN vor fi recunoscute ca fiind legale oriunde în Uniunea Europeană.