FacebookTwitterLinkedIn

Central Business District con–cen-trează cea mai mare parte a stocului de birouri din București, potrivit informațiilor transmise Forbes România de către compania de consultanță imobiliară Knight Frank România. Astfel, 16% din totalul suprafeței de clădiri de birouri, adică peste 335.000 de metri pătrați se află în CBD. La această suprafață se vor adăuga în acest an încă  49.000 de metri pătrați, situați în ansamblul Landmark, dezvoltat de Proiect București în zona Pieței Romane și Ștefan cel Mare Building, edificat de Forte Partners. Pentru cea din urmă, o clădire de birouri de 11.000 de metri pătrați construiți, dintre care 7.738 închiriabili, lucrările au fost începute în aprilie 2015 iar termenul de finalizare este luna septembrie a acestui an.

PIEȚELE CARE AU CREAT PIAȚA

De altfel, începutul pieței office moderne este legat de Central Business District. Situate în apropierea marilor piețe bucureștene – Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle –, clădirile de birouri dezvoltate în CBD aveau să schimbe pentru totdeauna fața orașului și să-i obișnuiască pe locuitorii săi cu noul peisaj urban. Deschizător de drum a fost GTC România, dezvoltator care finaliza, în 2002, clădirea Europe House, construcție ce avea să schimbe defintiv aspectul și arhitectura Pieței Victoriei. Un an mai târziu, în 2003, GTC vindea Europe House, pentru 30 de milioane de dolari, austriecilor de la Europolis. GTC avea să dea însă cu adevărat lovitura patru ani mai târziu, cu un an înainte de declanșarea crizei. În 2007, dezvoltatorul israelian vindea America House, clădire office finalizată în 2004 și situată tot în Piața Victoriei, la mică depărtare de Europe House, pentru puțin peste 120 de milioane de euro, către francezii de la Natixis. Profitul: 80 de milioane de euro.

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

În 2005, la un an după finalizarea America House, era inaugurată o clădire ce a atras atenția de la bun început: Charles de Gaulle Plaza. Situată într-o zonă în care până atunci principalul reper fusese Turnul Televiziunii, clădirea se remarcă și astăzi prin arhitectura sa. La vremea edificării ei, clădirea a însemnat o premieră și din punct de vedere constructiv: compania Bog´Art a mers, în același timp, și cu construirea nivelelor de la subsol și cu cele de deasupra solului. Dezvoltatorul Avrig 35 a vândut clădirea, în 2006, către fondul de investiții Accesion, care tranzacţionat-o la rândul lui, la începutul lui 2014, către un alt fond de investiții, HR GLL Central Europe, care are însă același administrator: GLL Real Estate Partners.

Clădiri reprezentative

Europe House

Dezvoltator: GTC România

Proprietar actual: CA Immo

Suprafață: 22.000 de metri pătrați

An finalizare: 2002

Tower Center International

Dezvoltator: Avrig 35 și Industrialexport

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață închiriabilă:
31.000 de metri pătrați

An finalizare: 2009

Charles de Gaulle Plaza

Dezvoltator: Avrig 35

Proprietar actual:
GLL Real Estate Partners

Suprafață închiriabilă:
23.000 de metri pătrați

An finalizare: 2005

SCURT TRATAT DE ISTORIE OFFICE A BUCUREȘTILOR