FacebookTwitterLinkedIn

Cele mai vechi afaceri au prins rădăcini în timpul secolului al XIX-lea. Multe dintre ele au fost fondate de imigranți europeni care au căutat siguranța și succesul în nou-întemeiata națiune de peste Oceanul Atlantic. Șapte clanuri dintre acestea au reușit să-și păstreze locurile printre primele  cele mai bogate 25 de familii din zilele noastre. Primul dintre ei a fost patriarhul E.I. du Pont, un refugiat politic francez, care a fondat, în 1802, o fabrică pentru producerea prafului de pușcă în Delaware. Până în 1820, compania a ajuns principalul furnizor de praf de pușcă al guvernului american, iar cererea a crescut pe măsură ce națiunea s-a grăbit să construiască drumuri, canale și căi ferate. În 1900, compania producătoare de explozibil și-a diversificat afacerea și a mizat pe industria chimică, iar în cele din urmă a ajuns la descoperirea nailonului, a kevlarului și teflonului. Familia care are, potrivit estimărilor, 3.500 de membri, nu mai este cea care conduce afacerea DuPont, dar deține, în continuare 8% din acțiuni.

Imediat după acest moment, a venit rândul altora: familia Rockefeller – condusă de John D. Rockefeller a fost cea care a fondat Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului în perioada în care kerosenul și benzina deveniseră vitale și familia Mellon – condusă de Thomas Mellon, un imigrant irlandez, care din judecător a devenit investitor în imobiliare și, mai apoi, în activități bancare. Eficientizarea tiparului în 1860 a deschis drumul pentru Joseph Pulitzer, E.W. Scripps și M.H. de Young pentru ca aceștia să-și creeze imperii din editarea și publicarea ziarelor. Goana după Aur a creat cererea pentru blugii lui Levi Strauss, inventați în 1873. De asemenea, în 1870 progresele făcute în sterilizare și răcire au ajutat familiile Busch și Coors să își clădească imperii din producția de bere.  Nu a fost neapărat necesar ca aceste averi să prospere peste generațiile ce au trecut peste ele. Chiar dacă familiile au rămas sau nu au rămas în „scaunul șoferului”, de fiecare dată aceștia au fost nevoiți să crească sau să fondeze noi companii.

Unele trasferuri de afaceri nu au supraviețuit. Familia Vanderbilt a fost printre cele mai bogate din America sfâșitului de secol XIX datorită imperiului lor de cale ferată. Evoluția transportului de mărfuri și de persoane, cheltuielile spectaculoase și un număr tot mai mare de descendenți au dus la golirea treptată a buzunarelor. Familia Stroh a început să producă berea în 1850 și a adunat cel puțin 700 de milioane până la sfârșitul lui 1988, suma reprezentând una dintre cele mai mari averi ale acelor timpuri. Succesorul lor „a băut” însă afacerea și au vândut-o pe bucăți în 1990.

Familia Carnegie, industriașii oțelului, nu are o avere care să îi reprezinte în topul celor mai bogate familii pentru că Andrew Carnegie a vândut compania, s-a retras din afaceri și s-a dedicat filantropiei. În 1880, baronul oțelului Andrew Carniege avea o avere netă estimată la 350 de milioane de dolari (echivalentul a 4,8 miliarde de dolari în prezent). Industriașul a donat cea mai mare parte a averii sale pentru acțiuni de caritate, lăsând doar o mică moștenire pentru soția și fiica sa

Traducere și adapatare Ana Racheleanu – forbes.com