
Pompiliu Iovița, directorul general al platformei Librarie.net, consideră că, alături de afacerile din HoReCa, industria editorială și comerțul cu carte au fost domeniile cele mai grav afectate de pandemie. Din păcate, implicarea statului a fost minimală în aceste domenii.
Pompiliu Iovița explică: „Au fost țări în Uniunea Europeana, cel puțin Belgia, din ce știm noi, care au considerat vânzarea de carte un domeniu esențial, la fel ca alimentația, și librăriile fizice n-au fost închise deloc. Asta spune multe în diferența de abordare a autorităților.” În opinia sa, cam toate măsurile care au fost luate pe timpul pandemiei au avut doar criteriul urgenței, fără a ține cont și de consecințele acestora.
O altă măsură a autorităților, care a destabilizat foarte mult piața cărții în 2020, a fost și anularea festivităților de sfârșit de an școlar, în vara anului trecut. Fiecare copil și-ar fi dorit să simtă bucuria unei recompense care consta într-un pachet de cărți.
„Cu ceva mai multă atenție și cu organizare în aer liber, se puteau găsi nenumărate soluții de a nu se renunța la festivitățile clasice”, precizează directorul Librarie.net. Astfel, copii au fost descurajați să mai citească în timpul vacanței de vară.
Nu în ultimul rând, decizia autoritățile de închidere a școlilor și mutarea învățământului în online au reprezentat alte lovituri asupra industriei editoriale, vânzările de cărți auxiliare și manuale suferind scăderi importante. Așa încât, online-ul n-a fost „cartea câștigătoare” în acest domeniu.
Potrivit directorului Librarie.net, cifra de afaceri a companiei, în anul 2020, s-a situat la nivelul anului precedent, fără să beneficieze de ajutorul statului pentru șomajul tehnic. Portalul de retail de carte și-a dublat investițiile în marketing și publicitate. Românii au cumpărat cărți la nivelul anului 2019, dar s-a simțit o ușoară creștere pe categoriile de jocuri și cărți pentru copii.
„În domeniul nostru, online-ul nu a fost marele câștigător. Prin închiderea școlilor și trecerea în online, numărul cărților auxiliare și al manualelor vândute a scăzut.” – Pompiliu Iovița, directorul general, Librarie.net

