Cautare
, Forbes Staff

Media şi entertainment |
|

Cele mai puternice femei din lume

Realizările lor sunt formidabile cu atât mai mult cu cât activează în industrii tradițional dominate de bărbați.
 aboneaza-te
shutterstock_261674768

Care sunt cele mai puternice femei din lume în acest an? Ele sunt cele mai inteligente și mai dure femei de afaceri, antreprenoare, savante, filantroape și directoare executive. Sunt femei care construiesc branduri de miliarde de dolari, care fac legea pe piețele financiare și traversează globul în lung și în lat pentru a intermedia acorduri internaționale.

Realizările lor sunt formidabile cu atât mai mult cu cât activează în industrii tradițional dominate de bărbați. Statisticile care vizează femeile în poziții de putere rămân, însă, sumbre. Conform celui mai recent sondaj Catalyst, o organizație non-profit care urmărește egalitatea de gen la locul de muncă, femeile ocupă mai puțin de 4% din birourile de top ale companiilor din S&P 500. Și dețin doar 25% din pozițiile executive sau cele de nivel senior în aceste firme.

Începând cu anul 2005, numărul de femei care sunt lideri mondiali – președinți sau șefi de state – a crescut de mai mult de două ori, potrivit Pew Research Center.

Dovezi ale acestei tendințe sunt deja vizibile. Numai anul trecut, Taiwan, Myanmar, Nepal, Croația, Mauritius și Lituania au ales sau reales lideri de sex feminin la conducere. Și, desigur, există un candidat la președinția americană, Hillary Clinton.

Vezi galerie foto: Cele mai puternice femei din lume

În acest an important din punct de vedere electoral, pe locul întâi pe listă se află, la fel ca în fiecare dintre ultimii șase ani, Angela Merkel.

La fel ca în fiecare an, în realizarea ierarhiei s-au folosit patru componente: cea financiară  (fie în valoare netă, veniturile companiei, sau PIB), prezența în mass-media, sferele de influență și impactul, analizate atât în contextul domeniului de activitate al fiecărei femei (mass-media, tehnologie, afaceri, filantropie, politică și finanțe), cât și în afara acestuia. Odată cu apariția mai multor femei în spatele biroului prezidențial, a trebuit să renunțăm, pentru a le face loc în top, la multe dintre celebrități.

Realizarea acestei liste a inspirat, ca de obicei, reexaminarea a ceea ce înseamnă a fi puternic, și, mai mult, ceea ce înseamnă a fi o femeie puternică. Puterea poate fi subiectivă. Este vorba de control sau de influența?

Ameenah Gurib-Fakim, prima femeie care a devenit președinte în Mauritius, consideră că este aceasta din urmă. „Oamenii spun că au putere, atunci când poți angaja și concedia”, spune ea. „Eu nu subscriu la această noțiune. Pentru mine, puterea este capacitatea de a influența. În cazul în care poți influența pe termen lung, lăsând în urmă o moștenire, pentru mine, asta e putere reală.” Nu există nicio îndoială că femeile de pe lista din acest an fac asta.

 

  1. Angela Merkel

A condus Germania prin perioada de criză spre un excedent bugetar de 12,1 miliarde de euro, iar cel mai recent act al său este și cel mai îndrăzneț, deschiderea granițelor Germaniei pentru mai mult de un milion de imigranți din Siria și alte țări musulmane. Merkel a decis să-și exercite puterea prin intermediul celei mai curioase strategii geopolitice: umanism pur.

2. Hillary Clinton

În cazul în care Hillary Clinton va fi aleasă președinta Statelor Unite aceasta va fi un reper istoric într-o carieră deja definită de „premiere”. Ea este prima și singura Prima Doamnă ce a candidat la o funcție publică, prima femeie care a fost aleasă senator pentru New York, și prima femeie care avansează rapid într-o cursă prezidențială.

  1. Janet Yellen

Șefa Rezervelor Federale, Janet Yellen, a devenit cunoscută datorită statorniciei sale. A anunțat pe parcursul anului 2015 că va crește ratele dobânzilor și în decembrie anul trecut, pentru prima dată din iunie 2006, ratele dobânzilor au crescut. Yellen a reamintit pieței că la sfârșitul lunii mai, datoria Fed este de a suprima șomajul și inflația.

  1. Melinda Gates

Și-a consolidat povestea în domeniul filantropiei la nivel mondial prin investiția de 4,2 miliarde de dolari, din 2015, granturile acordate prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation ajungând la 36,7 miliarde de dolari de la înființarea sa, în 2000. O mare parte din atenția Melindei se concentrează acum asupra investițiilor în femeile și fetele din întreaga lume.

5. Mary Barra

A fost un an bun pentru Mary Barra, care în ianuarie a celebrat doi ani ca director general al General Motors prin numirea sa ca președinte al gigantului american. În primul trimestru al acestui an, GM a înregistrat o creștere importantă a vânzărilor, iar pachetul salarial al americancei a crescut cu 77%, la 28,6 mil. $.

6. Christine Lagarde

A fost realeasă la începutul acestui an pentru al doilea mandat de cinci ani la conducerea Fondului Monetar Internațional (FMI). Lagarde a reușit să implementeze disciplina fiscală în țări diverse din lume, precum China, Rusia și Marea Britanie.

7. Sheryl Sandberg

A donat în luna noiembrie a anului trecut 31 de milioane de dolari din acțiunile sale la Facebook în principal către fundația sa, Lean In, care sprijină femeile la locul de muncă și grupurile de abilitare a femeilor.

8. Susan Wojcicki

În 2006, Susan Wojcicki a insistat pe lângă șefii săi de la Google pentru achiziția YouTube, pentru suma de 1,65 miliarde de dolari. În prezent, YouTube are peste un miliard de vizitatori unici pe lună și valorează aproximativ 70 de miliarde de dolari.

  1. Meg Whitman

Ea a devenit cunoscută datorită site-ului de licitații online eBay, pe care l-a condus de la venituri de 5,7 milioane de dolari în 1997 la 8 miliarde la plecarea sa, în 2008. În prezent, conduce de patru ani Hewlett Packard, și este unul dintre executivii americani care îl consideră pe Donald Trump nepotrivit ca președinte al Statelor Unite.

10. Ana Patrica Botin

În 2014, Ana Patricia Botin a devenit unul dintre cei mai puternici bancheri din lume și prima femeie care a condus cea mai mare bancă din zona euro, Grupo Santander, care avea în iunie 2016 o capitalizare de peste 68 de miliarde de dolari.

18. Michelle Bachelet

Președinta statului Chile, Michelle Bachelet, continuă să domnească peste una dintre cele mai prospere țări din America de Sud.  La începutul mandatului său din 2014, a promis să pună în aplicare 50 de reforme în primele 100 de zile din funcție. Începând de anul acesta, cariera sa a fost influențată de o serie de scandaluri.

28. Anna Wintour

Este cea mai influentă femeie din modă, fiind cunoscută de multă vreme ca redactor-șef al revistei Vogue. Anul acesta, a ajutat la strângerea de fonduri pentru campania prezidențială a candidatei democrate Hillary Clinton. Tot ea a ajutat la strângerea de fonduri pentru campaniile prezidențiale ale lui Barack Obama din 2008 și 2012.

35. Lucy Peng

L. Peng, co-fondatoarea Alibaba, a înființat compania de servicii financiare online Ant în 2014 pentru a satisface întreprinderile și antreprenorii mici. În septembrie, Ant și Alibaba au preluat o participație de 40% în cadrul Paytm, cea mai mare platformă de comerț mobil din India, pentru 900 de milioane de dolari.

44. Amy Hood

Director financiar și al doilea cel mai important manager din cadrul Microsoft, Amy Hood are o contribuție importantă la veniturile de 93,6 miliarde de dolari obținute în anul fiscal 2015, o creștere de 6,7 miliarde de dolari față de anul precedent. Compania a raportat, de asemenea, creșteri cu trei cifre (peste 100%) pentru veniturile generate de platforma cloud Azure.

53. Dana Walden

Președinte și CEO al Fox Television Group, supraveghează un portofoliu care include rețele importante și studiouri care generează venituri de miliarde de dolari pentru gigantul media.

64. Guler Sabanci

Membră a celei de-a treia generații a familiei Sabanci din Turcia, Guler Sabanci este prima femeie care conduce compania Sabanci Holding, al doilea cel mai mare conglomerat din Turcia, care a raportat venituri de 16,5 miliarde de dolari în 2015. Ea promovează egalitatea de gen în Turcia.

76. Gwynne Shotwell

În calitate de director operațional al SpaceX, “știința rachetelor” este munca ei de zi cu zi. Ea gestionează operațiunile zilnice ale companiei de explorare spațială fondată de Elon Musk. Anul acesta, compania a făcut pași importanți în ceea ce privește reutilizarea unor componente ale rachetelor, ceea ce va aduce după sine reduceri importante ale costurilor lansărilor.

84. Fabiola Gianotti

Este directorul general al CERN. S-a alăturat centrului de cercetare în 1987, iar în cele din urmă rolul său a crescut ajungând să-i conducă pe cei peste 3.000 de oameni de știință care lucrează la programul ATLAS, responsabil, în 2012, pentru descoperirea Bosonului Higgins, considerat „particula lui Dumnezeu”.

94. Greta Van Susteren

Cea mai longevivă prezentatoare de televiziune din Statele Unite este Greta Van Susteren, gazda emisiunii „On The Record”, care rulează pe Fox News. În luna februarie a acestui an, a fost produs episodul 3.500, iar printre oaspeții emisiunii de știri au fost Bill și Hillary Clinton, Sarah Palin, Henry Kissinger și alte figuri din lumea sportului și a divertismentului cum ar fi Mike Tyson și Kim Kardashian.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii