Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Cele mai bune decizii de business

Care sunt deciziile care fac diferența între companiile de succes și cele mediocre.
verne-closeup

Autor al cărții „The greatest business decisions of all time” („Cele mai bune decizii de business ale tuturor timpurilor“), Verne Harnish a alcătuit o listă care cuprinde 18 decizii de management, devenite legendare și al căror rezultat s-a dovedit a fi de mare succes.

În cartea lui Harnish au fost incluse deciziile luate de-a lungul timpului de renumite companii din întreaga lume, cu accent pe cele ieșite din convențional, cum ar fi decizia lui Henry Ford de a dubla salariile angajaților, în 1914, sau cea a gigantului Apple de a-l readuce în companie pe Steve Jobs, după concedierea lui cu câțiva ani înainte.

Trăim vremuri de mare nesiguranță, iar un lucru esențial pe care l-ar putea face conducerea unei companii este să-și aleagă oamenii potriviți la conducere, susține Jim Collins – cel care a scris prefața cărții redactate de Verne Harnish. Iar acest lucru presupune, uneori, „să le ceri acelor oameni grozavi pe care i-ai adus la bord să te ghideze în domeniile din afara ariei tale de expertiză”, mai scrie Collins.

Pe primele locuri în topul celor mai bune decizii de business ale tuturor timpurilor alcătuit de Verne Harnish se află decizia Apple de a-l reangaja pe Steve Jobs ca CEO în compania pe care o fondase chiar el, după o decadă de absență din cadrul producătorului IT, prilej ce i-a permis să readucă în cele din urmă brandul la glorie. Sau decizia luată de Sam Walton, fondator al lanțului de magazine Wal-Mart. În 1962, el a anunțat că vrea să stabilească o întâlnire cu toți angajații, sâmbăta dimineața, timp de două ore și jumătate, în fiecare weekend, susținând că cei care nu sunt dispuși să lucreze și în weekend nu au ce căuta în retail. Apoi, decizia luată de Henry Ford de a dubla salariile i-a permis să atragă talentul de care avea nevoie și să asigure o clasă de muncitori eficienți în cadrul companiei – o decizie pe care Verne Harnish o clasează pe primul loc în topul său. Despre cum au reușit aceste decizii să facă istorie vorbește în detaliu Verne Harnish în cartea sa.

Verne Harnish este speaker la SEE Growth Summit, care are loc, în premieră, la București, pe 9 iunie, la JW Marriott. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii