Trăiesc în România încă din anul 2000 și consider că am contribuit semnificativ la modernizarea Bucureștiului prin proiectele rezidențiale, comerciale și de uz mixt derulate. (…) În ultima perioadă, toate investițiile mele în România au fost direcționate prin intermediul Globalworth, care numai în ultimele 18 luni a făcut investiții în proiecte românești ce s-au ridicat la valoarea de aproximativ 700 de milioane de euro”. Era, după cum scria chiar în subiectul mesajului venit pe mailurile ziariștilor, prima declarație personală a unuia dintre cei mai discreți dintre actorii de top de pe piața imobiliară românească, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas.
Cu doar câteva zile înainte, presa românească publicase primele fotografii cu Papalekas după ce omul de afaceri grec fusese fotografiat în fața DIICOT, unde venise pentru „o întrevedere cu procurorul” care se ocupă de dosarul privind delapidarea SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana în care fuseseră arestați oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis.
Pe Papalekas, considerat unul dintre cei mai puternici actori ai pieței imobiliare românești, nu îl deranjase până la arestarea lui Bîlteanu asocierea sa de către presă cu tânărul om de afaceri român. Grecul care a fondat în urmă cu doi ani compania Globalworth Real Estates Investments Limited, listată pe segmentul AIM (Alternative Investment Market) al London Stock Exchange, a fost nevoit să iasă din zona sa de confort și să ofere tot mai multe informații procurorilor și presei deopotrivă și să pună „capăt neliniştilor cu care se confruntă (…) toţi investitorii noştri, numeroşii noştri angajaţi, directori şi asociaţi, precum şi numeroşii noştri furnizori şi parteneri de afaceri“.
Bîlteanu, unul dintre oamenii de afaceri români a căror evoluție din ultimii ani îl făcuse să intre aproape de fiecare dată pe lista persoanelor „de urmărit” pe care Forbes România o editează în fiecare ediție de început de an, fusese unul dintre partenerii lui Papalekas „exclusiv în domeniul imobiliar”, după cum menționează scrisoarea deschisă a grecului. „Tranzacțiile principale în care ambii am fost implicați se leagă de achiziția și dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat în zona Dimitrie Pompeiu (una dintre cele mai mari tranzacții efectuate vredată pe piața imobiliară locală – n. red.), și proiectul Tower Center International (unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare – n. red.). Legăturile mele profesionale cu dl. Bîlteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor”, menționa scrisoarea lui Papalekas.
Papalekas este în prezent, prin intermediul companiei pe care o conduce, unul dintre principalii cumpărători de proiecte imobiliare românești, în competiție cu fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI), listat pe Johannesburg Stock Exchange și pe segmentul AIM al London Stock Exchange, dar și pe Bursa de Valori din București.
Lupta dintre Papalekas și Martin Slabbert, fondatorul și directorul general al NEPI, care a investit aproximativ un miliard de euro în proiecte imobiliare din România, aduce aminte de disputele pe care le aveau fondurile de investiții austriece înainte de venirea crizei. Ce vremuri!