Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Cel mai frumos rol dintre toate

De șapte ani, Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol o cresc pe Ruxandra, cu o bucurie și o relaxare care readuc noțiunea de parenting acolo unde îi este locul: într-un firesc absolut al vieții. Am stat de vorbă cu Ioana despre micile secrete din spatele acestei seninătăți asumate, dar și despre cele mai frumoase revelații ale existenței de părinte.
DSC_0693

Forbes Kids: Cum tratează un cuplu de actori statutul de părinte? E mai ușor să empatizezi cu cei mici când vii dintr-o lume mai ludică?

Ioana Ginghină: Nu cred că e mai ușor. La mine este și un caz special, eu lucrând mult cu copiii prin prisma Mini Art Show și atunci practic da, suntem creativi, tot timpul încerc ceva nou cu Ruxi, pentru ca apoi să aplic cu copiii de la ateliere. Dar nu cred că, actor fiind, comunicarea cu copilul este mai ușoară.

Înainte de a o avea pe Ruxi te așteptai ca viața de mamă să fie altfel sau aveai vreun set de lucruri pe care îți doreai să le faci într-un anume fel?

IG: Sunt un om care iubește viața și surprizele, de aceea îmi place să las viața să mă surprindă. Niciodată nu mi-am făcut griji pentru nimic și nici nu am avut mari așteptări, fiindcă așa ajungi de regulă să fii dezamăgit. Am luat totul așa cum a venit și asta fac și acum.

Mă distrează tot ce vine de la Ruxandra, mă distrează felul în care percepe viața și nu încerc să intervin prea mult, doar acolo unde sunt lucruri care se cer explicate. În rest, o las să descopere singură.

Dacă ar fi să întocmești un „decalog“ de parenting, care sunt primele trei lucruri pe care ar trebui (sau nu) să le facă un părinte?

IG: În primul rând ceea ce vorbeam adineauri, să nu intervină. Nu din experiența proprie, dar am văzut părinți care intervin între copii, să le rezolve problemele. Copiii se ceartă și se împacă repede, în schimb părinții rămân cu supărarea pe viață. Apoi tendința de supraprotecție.

Se tot spune că cei mici din ziua de azi sunt mai deștepți decât noi și totuși noi reușeam să ne descurcăm singuri de la vârste fragede. Cred că ar trebui să-i mai lăsăm pe cei mici să se descurce și singuri. Și un alt lucru ar fi încărcarea cu opționale.

Sunt copii care fac atâtea activități încât ajung să fie mai ocupați decât părinții. Cred că ar trebui să ținem cont de proverbul lui Creangă: „Mânzului îi e dat să zburde, iar popii să citească“.

Ați avut deja vreo discuție importantă legată de viață și de societate sau o întrebare care v-a pus în dificultate?

IG: În ultimul timp avem o grămadă de astfel de discuții, fiindcă aude în jur tot felul de lucruri. Ce încerc eu să o învăț e să nu răspundă cu răutate, să nu judece și să nu fie egoistă. O întrebare grea nu am avut până acum. Adică sunt tot felul de întrebări, dar pentru toate există răspunsuri satisfăcătoare, chiar nu am fost încă puși în dificultate.

Știu că te preocupi de viața echilibrată și de alimentația sănătoasă. Care e rețeta găsită de tine?

IG: Noi venim dintr-un regim care, așa cum a fost el, a avut și lucruri bune. Unul dintre ele este alimentația. Lipsa dulciurilor, a preparatelor din carne și a mâncărurilor procesate ne-au făcut pe noi mari. Cred că acesta este secretul meu către o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Deci a venit firesc revelația unei vieți sănătoase și a unui stil alimentar echilibrat.

IG: Da, eu mănânc sănătos de când mă știu, datorită părinților mei. De mică țin toate posturile, dulce și carne mai mult în weekend, mult sport și cu acest bagaj am rămas și acum.

E mult mai ușor să mănânci sănătos și chiar mai ieftin. Un pahar cu apă e mai ieftin decât un suc și o salată e mai ieftină decât carnea, un măr mai ieftin decât ciocolata și tot așa.

Care e cea mai frumoasă lecție de viață pe care ați învățat-o tu și Alexandru de la Ruxandra?

IG: Ruxandra este un copil bun la suflet. Mi-am dorit asta, fiindcă eu cred că bunătatea atrage bunătate, însă lecțiile de noblețe sufletească primite de la ea nu le voi uita niciodată.

Ai făcut vreo greșeală de parenting în trecut pe care n-ai mai repeta-o a doua oară?

IG: Nu știu ce să-ți zic acum, nu le țin minte. Nu sunt părintele perfect, firește, dar accept să greșesc, fiindcă și eu sunt tot un copil. Sunt mamă de doar șapte ani, la primul copil. Ideea e să accepți că nu ești perfect și să recunoști asta în fața copilului. Vei fi surprins să vezi că te înțelege.

Cum gestionezi relația Ruxandrei cu tehnologia și cum menții echilibrul dintre online și offline?

IG: Nu am nicio problemă cu asta, Ruxandra nu este atrasă de calculator, pur și simplu pentru că pe el nu există jocuri. Nici nu știe că ar putea exista. Tabletă are, dar cu jocuri creative: colorat, construit cuvinte, scris.

Cred că, atâta timp cât îi oferi copilului de mic o alternativă de a-și petrece timpul liber, nu e niciun pericol. Firește, acum depinde și de disponibilitatea adultului de a se juca.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii