FacebookTwitterLinkedIn

Jumătate dintre numele prezente anul trecut în topul celor mai mari zece companii din România au bifat prezența în acest clasament în fiecare din anii de după venirea crizei, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Practic, cele cinci companii care au fost permanent prezente printre liderii pieței locale sunt deținute de trei grupuri internaționale – Renault (Automobile Dacia SA), OMV (OMV Petrom SA și OMV Petrom Marketing Srl) și KazMunayGas (Rompetrol Rafinare SA și Rompetrol Downstream Srl).

Oameni noi în managementul grupului Renault România

Dacă în cazul petroliștilor, evoluția afacerilor pe ansamblul ultimilor cinci ani este mai degrabă modestă – creșteri cumulate de până în 10% pentru companiile care operează benzinăriile și scăderi cumulate în jurul a 10% pentru companiile de rafinare, Automobile Dacia a reușit una dintre cele mai importante evoluții ale afacerilor în același interval, de aproape 50%, de la 13 miliarde de lei la 19 miliarde de lei.

Forbes 7 ani: Nicolas Maure, director general Dacia între 2013 și 2016

2. Automobile Dacia

Practic, în cadrul Automobile Dacia au fost consolidate în ultimii ani și operațiunile fostei companii Renault Industrie Roumanie (care opera uriașul centru logistic construit pe platforma de la Mioveni), ceea ce a permis companiei deținute de grupul Renault să se instaleze  confortabil în topul celor mai mari afaceri de pe piața românească.

În topul celor mai mari zece companii din punctul de vedere al afacerilor realizate în 2015 se mai aflau, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, doi retaileri (Kaufland România și Carrefour România), dar și British American Tobacco Trading, Lukoil România și E.ON Energie România. Cu excepția British American Tobacco Trading, o altă prezență tradițională în top 10, niciuna dintre aceste companii nu a reușit performanța de a fi prezentă în acest clasament în fiecare din anii de după venirea crizei în România, așa cum s-a întâmplat cu companiile deținute de Renault, OMV și KazMunayGas.

Geopolitică și petrol

Pentru a identifica companiile esențiale pentru economia românească, analiza Forbes România a corelat topul celor mai mari afaceri cu topul celor mai mari exportatori, pe fondul creșterii exporturilor pe parcursul ultimilor zece ani de peste două ori, de la aproape 26 de miliarde de euro în 2006 la aproape 55 de miliarde de euro anul trecut. 

Doar doi dintre campionii afacerilor s-au regăsit în fiecare din ultimii cinci ani și în topul celor mai mari 10 exportatori din România, potrivit unei situații oferite de către Institutul Național de Statistică pentru Forbes România.

Automobile Dacia a fost lider în fiecare dintre ultimii cinci ani, în timp ce Rompetrol Rafinare SA a avansat în aceeași perioadă de pe locul trei pe locul doi. Conform datelor oferite de Institutul de Statistică pentru Forbes România, cei mai mari zece exportatori au avut anul trecut o pondere de aproape 18% din total, în scădere față de aproximativ 20%, cât a fost în aproape fiecare dintre ultimii cinci ani, conform aceleiași surse. Pe lângă Automobile Dacia și Rompetrol Rafinare, o prezență constantă în top 10 exportatori a fost filiala locală a producătorului american Honeywell.

Industria auto și cea a componentelor domină autoritar topul  exportatorilor, alte șase companii fiind prezente în top 10 de anul trecut (Ford România, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive Systems și Continental Automotive România, Autoliv România și Daimler AG). Dincolo de această tendință, foarte vizibilă, de consolidare a industriei auto și de componente, merită menționată ca surprinzătoare ieşirea din top a două companii petroliere de top (OMV Petrom şi Petrotel Lukoil), precum şi debutul pe această listă a unui producător de ţigarete – Philip Morris România, semn că economia românească se schimbă.