Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

Cea mai mare – Povestea rafinăriei Petromidia

Povestea rafinăriei Petromidia, cea mai mare din România, reflectă evoluția sectorului de rafinare din România, frământările, provocările, dar și succesul și eșecul pentru unitățile de procesare a țiteiului.
 aboneaza-te
k7

Pentru îndeplinirea programului de dezvoltare a României, stabilit de statul român în perioada 1970-1975, s-a hotărât construirea la malul Mării Negre a unui combinat petrochimic, cu o capacitate anuală de prelucrare de 3,5 milioane tone țiței şi integrat cu un sector petrochimic (200.000 tone etilenă şi 100.000 tone propilenă).

Lucrările de construcție a platformei Petromidia au început în 1976 și a fost ales Năvodari, în detrimentul localităților Cumpăna, Cernavodă sau Valul lui Traian, având în vedere atât distanța față de Marea Neagră, în condițiile în care rafinăria urma să prelucreze țiței greu/sulfuros, cât și terenul agricol necesar, aproximativ 37 de hectare, din cei peste 480 de hectare ocupate de combinat, fiind recuperate din mare.

În ceea ce privește impactul social, platforma a avut un rol major în evoluția localității Năvodari, de la o așezare de pescari și crescători de animale cu o populație de circa 500 de locuitori la un oraș industrial de 7.000 locuitori în 1975, 26.000 în 1983 și 32.400 în 2002.

De-a lungul celor peste 30 de ani, aproximativ 30.000 de oameni au lucrat pe platforma Petromidia. După decembrie 1989, odată cu schimbarea regimului politic, se înființează Societatea Comercială Petromidia SA, iar după „spargerea” Companiei Române de Petrol (CRP), din 1997, rămâne fără acces la depozite și rețea de distribuție.

Se propune în perioada 1997-1998 lichidarea acesteia, dar și privatizarea ei de mai multe ori. În cele din urmă, în octombrie 2000, începe a treia încercare de privatizare, cu Rompetrol Group NV, iar în ianuarie 2001 se face transferul efectiv al pachetului de acțiuni.

În august 2007, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas (KMG) achiziționează 75% din acțiunile Grupului Rompetrol, iar în 2009 restul de 25%, devenind unic acționar. Investițiile totale realizate de KMG în perioada 2007-2016 pentru susținerea și dezvoltarea activităților de profil ale Grupului se ridică la peste 1,6 mld. dolari.

Materia primă prelucrată de rafinăria Petromidia în perioada 1979-2016 depășește nivelul de 111,3 milioane de tone, din care circa 43 de milioane de tone în intervalul 2007-2016, când rafinăria a atins niveluri record (5,4 milioane de tone în 2016).

KazMunayGas a transformat rafinăria Petromidia în cea mai mare unitate de profil din România, dar și una din cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Pentru acest an, şi-a propus să proceseze un volum de circa 5,6 milioane tone materie primă, în creştere cu 3,5% faţă de nivelul istoric obţinut în 2016. Mai mult, la finele anului trecut, KMG a încheiat un parteneriat strategic cu CEFC (China Energy Company Limited).

La baza acestuia stau activele deţinute şi operaţiunile desfăşurate de KMG International (fostul Grup Rompetrol) în Europa şi în regiunea Mării Negre, care vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional.

Potrivit înţelegerii, Rompetrol va primi în continuare ţiţei din Kazahstan, pentru aprovizionarea celor două rafinării pe care le deţine în România, Vega şi Petromidia: 125 de milioane de tone, în următorii 15 ani (8,4 milioane de tone de țiței/an), lucru care, pe lângă faptul că va asigura funcţionarea pe termen lung a rafinăriei Petromidia reprezintă şi un plus pentru securitatea energetică a României, în sensul reducerii dependenţei de resursele din Federaţia Rusă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii