Cautare
, Contributor

|
|

Ce vor antreprenoarele

Cele mai „arzătoare” probleme din mediul antreprenorial românesc au fost discutate, recent, la o masă rotundă organizată de filiala locală a Professional Women’s Network (PWN).
antreprenor

Femeile de afaceri au subliniat ideea lipsei unei strategii de țară, unei direcții clare privind aceste probleme. „De ce țara asta nu poate fi condusă ca o companie? De ce nu pornim de la o analiză SWOT, de la o viziune, de la niște obiective?”, a subliniat Lavinia Rașcă, Profesor la Școala de Afaceri ASEBUSS, prezentă și ea în cadrul întâlnirii. Oficialii Ministerului Economiei au amintit de strategia „România Competitivă” care, potrivit celor implicați, „nu este încă o strategie” din cele peste 300 prezente în diverse instituții și în diverse stadii, ci este un proiect ce are prioritizare, dar și un buget disponibil: „Proiectul a fost anunțat acum câteva luni, au fost dezbateri publice. Această strategie economică are 17 domenii, este un proiect independent de partide, transparent și este susținut de un buget pe 3-4 ani”. Mai precis, programul își propune să asigure convergența cât mai rapidă a României cu țările din Europa Occidentală și are un buget cumulat pe primii cinci ani de implementare de 10,5% din PIB, adică 17 miliarde de euro, potrivit economistului-șef al Băncii Naționale a României BNR, Valentin Lazea.

De asemenea, antreprenoarele consideră că statul ar trebui să se declare un susținător al antreprenorilor, pentru că imaginea acestora nu este una dintre cele mai bune. Mai exact: „Antreprenorii sunt priviți ca rățușca cea urâtă, iar schimbarea acestei idei ar fi ușoară pentru Guvern – să declare că sprijină antreprenorii și să facă o campanie de comunicare. Sunt atâția oameni minunați pe care nu-i vede nimeni”.

În vederea găsirii unor soluții, Lavinia Rașcă a venit cu câteva propuneri: „M-am întrebat ce aș vrea eu să facă Guvernul: să lucreze la schimbarea mentalității cu multe organisme, asociații, cu mulți lideri de opinie, să lucreze coagulat în așa fel încât să schimbăm această mentalitate că profitul e murdar, că e rușinos să ai succes, că e bine să te vaiți, că dacă ești bine vine cineva să te controleze ș.a.m.d. Apoi, ar trebui să scadă costurile birocrației, și asta ar trebui să facă repede. Iar în al treilea rând, ar trebui să dezvolte educația antreprenorială, pentru că antreprenorii nu sunt necesari numai pentru IMM-uri, ci și în administrație. În rest, antreprenorii se descurcă singuri, cu bani, cu idei. Și încă ceva, avem nevoie de informații. Aceste lucruri dacă s-ar face pentru mediul antreprenorial, ar fi minunat”. Iar la toate acestea se lucrează

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii