Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

|
|

Ce va aduce dobânda mare la dolar

Atenție! Urmează parastasul de șapte ani al Lehman Brothers. Cum care Lehman Brothers?
shutterstock_160189265

Momentul în care Rezerva Federală a SUA va renunța la politica de dobândă zero pare acum inevitabil, după semnale repetate din partea oficialilor americani. Pe 16 decembrie s-ar împlini șapte ani de când dobânda pentru dolari a fost fixată și apoi ținută la podea. Există câteva efecte previzibile ale acestui fapt, în măsura în care o parte din ele nu s-au produs deja, pe baza așteptărilor.

1. Aprecierea dolarului față de euro. Pe măsură ce banii se întorc la randamentele oferite de dolar, moneda va câștiga în valoare. Nu este exclusă ajungerea la paritate.
2. Deprecierea francului elvețian față de euro. În condițiile în care Banca Elveției are deja dobânzi negative, retragerea de capitaluri va accelera. Vestea este relevantă pentru est-europenii cu credite în franci.
3. Ieftinirea în continuare a petrolului. Un dolar mai puternic înseamnă de obicei petrol mai ieftin. Goldman Sachs deja vede prețul barilului undeva în jurul cifrei de 20 de dolari.
4. Scăderea apetitului pentru risc. Fondurile de investiții vor fi mai puțin tentate să caute oportunități în zonele marginale, inclusiv România. Implicit, dobânzile locale ar putea crește.
5 Accentuarea presiunilor deflaționiste. Deja, deficitul de cerere și petrolul ieftin au făcut ca prețurile mondiale ale alimentelor să scadă abrupt. Strângerea robinetului de bani va accelera tendința.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii