
PNL le are pe toate și va fi pe deplin la conducerea țării cel puțin pentru anul viitor. Cu toate acestea, cu puterea vine și responsabilitatea, iar pentru mediul de afaceri nu este în totalitate evident ce va aduce schimbarea guvernului în plan economic și politic. Voi încerca să schițez două aspecte pe care sectorul de afaceri ar trebui să le aibă în considerare în viitor.
Prăbușirea guvernului PSD era de așteptat, dar momentul exact nu era evident. Consecințele ar putea fi observate în programul pe care guvernul Orban l-a prezentat în urma votului în Parlament – arăta mai degrabă ca o continuare a războiului cu PSD, decât ca o filosofie de guvernare totală și cu drepturi depline. Planul lor nu a intrat în detalii despre cum să se facă față deficitului bugetar sau să se acopere majorarea salariilor și a pensiilor adoptate de guvernul anterior.
Vestea bună pentru sectorul de afaceri este că rămân multe de decis. Sectorul privat are șansa de a se angaja într-o conversație în care are cu adevărat ocazia să modeleze politicile pe care Cabinetul Orban le va aplica în diferite domenii. Există loc pentru idei inteligente, există deschidere pentru planuri bune și, după câțiva ani ai unui proces centralizat de luare a deciziilor, cei de la putere par să fie cu adevărat interesați de ceea ce are de spus societatea civilă instituționalizată. Totul depinde de cât de solide sunt sintezele politicilor și studiile de impact, totul depinde de capacitatea de a organiza și de a transmite un mesaj convingător în numele comunității de afaceri. În câteva cuvinte, fiți organizați, deștepți și nu intrați în panică!
Condus de președintele Iohannis, noul guvern va avea o orientare puternică pentru politica europeană și externă. Relațiile slabe cu Bruxelles-ul în special și cu Europa în general vor trebui îmbunătățite, iar sentimentul de izolare externă va trebui înlocuit cu mai multă cooperare. Românii încă mai speră la accesul în spațiul Schengen, sfârșitul MCV sau călătoria fără vize în SUA: acum sarcina pentru asta îi revine PNL-ului, nu mai există scuze PSD. Această concentrare euro-atlantică ar putea fi completată de un accent mai strategic pe profilul economiei românești, asupra modului în care dorim să evoluăm într-un mediu internațional care va deveni mai puțin permisiv, deoarece va fi modelat de o reacție împotriva globalizării și a creșterii concurenței între marile puteri. Da, politica de zi cu zi este importantă, dar imaginea de ansamblu nu trebuie ignorată: migrația forței de muncă românești a avut un impact dramatic asupra capacității de performanță și a creșterii competitivității. O dezbatere a planurilor și a ambițiilor noastre economice ca țară este mult întârziată: PNL trebuie să se ridice la nivelul sloganului istoric pe care îl are, „prin noi înșine”.
Cu toate acestea, există limite la ceea ce se poate face. Ciclul electoral nu s-a încheiat încă. Anul viitor, vom avea alegeri locale și parlamentare decisive, iar PNL va fi sub presiune să nu retragă politicile de creștere a salariilor promovate de social-democrați. Există un potențial imens de demonizare a liberalilor dacă nu respectă ceea ce a fost deja decis de Parlament în ceea ce privește salariile și pensiile. Deci, nu vă așteptați la schimbări majore până la alegerile legislative. PNL, într-o demonstrație de realism politic, nu va agita spiritele și nu va veni cu măsuri de schimbare a paradigmei. Cu toate acestea, poate pregăti scena pentru schimbări mai profunde începând cu 2021. Aici, firul narativ este aproape la fel de important ca politica: oamenii ar putea să nu placă contactele partidului din administrație, dar nici tăierile asemănătoare cu măsurile de austeritate nu vor fi binevenite. Așadar, din nou, ar trebui să se prevadă un proces complet de consultare în primul rând pentru a modela politicile guvernamentale de zi cu zi, în al doilea rând pentru a influența manifestele partidelor și în al treilea rând pentru a avea un impact strategic asupra modului în care va fi guvernată România pentru următorul ciclu electoral. PNL acum guvernează oficial totul, să vedem dacă se ridică la nivelul așteptărilor.