FacebookTwitterLinkedIn

Cu dezinvoltura caracteristică italienilor şi având în spate experienţa celor aproape 11 ani de când este în România, Mirco Maschio, administratorul Maschio Gaspardo România, unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole autohton, a ajuns un bun cunoscător al sensibilităţilor agriculturii româneşti.

De aceea, poate face, cu uşurinţa celui care lucrează în domeniu, o analiză în profunzime a agriculturii româneşti. „Un punct forte, în primul rând, este pământul, materia primă. În România, pământul pentru agricultură este mult, este bun şi ieftin”, a spus Mirco Maschio explicând că preţul avantajos, comparativ cu cel din alte state europene, poate încuraja dezvoltarea de ferme de mari dimensiuni, acolo unde pot fi aduse şi tehnologii noi, iar fiindcă solul este fertil înseamnă că şi productivitatea va fi pe măsură.

Nu uită însă să precizeze că mecanizarea este importantă, iar soluţiile de tehnologie pe care le propune compania pe care o reprezintă vin nu numai pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntă agricultorii – cum ar fi, de pildă, seceta – dar şi pentru a pune în valoare oportunităţile pe care le oferă acest domeniu.

„Avem o gamă completă de utilaje şi avem utilaje şi pentru momente critice în agricultură, dacă este un an secetos sau cu multă ploaie, avem utilaje care se adaptează acestor condiţii”, explică Mirco Maschio. Consideră că subiectul subvenţiilor care nu vin la timp este un punct slab în domeniul agriculturii, şi poate, de aceea, pentru a fi mai aproape de fermierii care şi-ar dori să aibă utilaje agricole, a lansat, în urmă cu un an, în parteneriat cu două instituţii financiare, credite adresate, în special, fermierilor mici şi mijlocii, cu rate pe care le plătesc în conformitate cu calendarul agricol, care se întind pe maximum doi ani, şi cu dobândă subvenţionată de companie şi de dealerii săi. Deşi spune că „este puţin atipic ca un furnizor să ofere finanţare”, până acum au accesat aceste credite agricole 45 de fermieri.

Maschio Gaspardo este o afacere de familie care a fost fondată în 1964, în Italia, de către tatăl şi unchiul lui Mirco Maschio care sunt acum preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele companiei. În total, compania a produs în 2013, 60.000 de utilaje.

În România, afacerile Maschio Gaspardo au ajuns, în 2013, la peste 31 de milioane de euro, iar profitul a atins 687.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Anual, cei 270 de angajaţi produc la fabrica din Chişineu Criş, judeţul Arad, aproximativ 2.200 de utilaje dedicate în special lucrărilor de pregătire și întreținere a terenului. Spune însă că a demarat o investiţie de zece milioane de euro care urmează să fie finalizată în 2016 şi care presupune mărirea spaţiului de producţie cu 8.600 de metri pătraţi şi o dublare a capacităţii de producţie.

Din utilajele care se produc în România, 60% pleacă spre export în principal spre Rusia, Ucraina, Ungaria, Italia şi Germania. Pentru anul acesta şi-a propus să depăşească rezultatele pe care le-a înregistrat anul trecut, chiar dacă, în acest an, contextul regional a fost unul dificil. „Sperăm să reuşim acest lucru fiindcă evenimentele din Rusia şi Ucraina ne-au afectat foarte mult, fiind unele dintre pieţele cele mai mari la export”, mai explică italianul care rămâne optimist însă gândindu-se la viitor.