Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

În ce monedă să-ți ții banii

Urmează cel mai impredictibil an din ultimul deceniu. Care este cea mai importantă întrebare pentru cei care au bani puși deoparte?
shutterstock_258312164

Abia a început Fed să ridice dobânda de politică monetară după 10 ani că deja unii analiști se tem că a fost o greșeală și că ea va scădea la loc. Dacă totuși nu va scădea, iată cum ar trebui ajustat un portofoliu.

Leul (cumpără!) În condiții de inflație negativă, dobânzi decente și slăbiciune a euro, leul pare cel mai bun pariu pentru anul în curs – cu șanse minimale de depreciere în fața monedei unice. Desigur, există riscul unor pierderi de oportunitate în caz că dolarul se va aprecia masiv, însă chiar și într-un scenariu ambițios moneda națională tot ar trebui să aibă o pondere de minimum 50% din orice coș.

Euro (vinde!)Cum toate așteptările se îndreaptă către dobânzi negative și depreciere, euro este de evitat, cu excepția sumelor necesare pentru plăți directe. Riscurile sunt substanțiale iar beneficiile potențiale – neglijabile.

Dolarul (cumpără!) Este posibilă paritatea cu euro sau chiar o apreciere substanțială peste acest nivel, însă și riscul este pe măsură. Chiar într-un portofoliu agresiv, ponderea dolarului este de cel mult o treime.

Francul (ține!) În nici un caz nu este momentul investițiilor în franci elvețieni, însă nici nu există argumente pentru lichidarea lor. La rândul lor, cei împrumutați ar face bine să mai aștepte înainte de-a accepta vreo conversie.

Lira (ține!) Lira sterlină are argumente să se întărească, măcar față de euro, dar nu la fel de multe câte are euro. Costul schimbului valutar face însă nefezabile atât lichidarea, cât și mărirea portofoliului. Notă: nici la liră nici la franc nu e cazul ca ponderea în coș să depășească 10%.

Citește și de unde poți găsi cel mai ieftin schimb valutar direct în cont

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii