FacebookTwitterLinkedIn

1 Leul are o dobândă uneori chiar mai bună decât euro deși costurile de finanțare sunt mai mari. Practic, asta se traduce într-o marjă minusculă practicată de bănci. Aceasta vine însă într-un context deflaționist, ceea ce înseamnă că potențialul de suportabilitate al leului este întins la maximum. Devine destul de probabilc a pe viitor dobânzile să crească sau leul să se aprecieze, ceea ce poate duce la creșterea costurilor.

2 Euro are dobânzi mici și potențial mai degrabă de depreciere, astfel că beneficiile sale sunt destul de mari, cu riscuri aparent reduse. Însă pe termen mediu și lung o întoarcere a nivelului Euribor spre maximele istorice poate da peste cap orice astfel de calcul.

3 Dolar, franc etc. Băncile românești practic nu mai oferă credite în astfel de monede „exotice“, însă pentru credite mai vechi poate apărea opțiunea conversiei sau păstrării lor. Dat fiind că se află la niveluri semnificativ apreciate față de momentul acordării și la dobânzi minime istorice, potențialul de pierdere este destul de redus pe când cel de câștig este mare. Refinanțarea este recomandabilă doar dacă nivelurile de dobândă sunt foarte mari.§