Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Ce a mai rămas din Pipera?

Criza economică a împărțit fostul pol principal de clădiri de birouri în două sectoare de piață distincte.
swan_IMG_8735

În perioada de boom, când spuneai Pipera, te gândeai la dezvoltările de birouri din apropierea stației de metrou omonime, dar și la cele situate după bariera de pe strada Petricani, spre ieșirea din București. Criza a împărțit apele – sau mai bine zis sectoarele office din zonă – și astăzi vorbim de două sub-piețe distincte: Dimitrie Pompeiu și Pipera. Cea din urmă este astăzi delimitată de bariera de pe strada Petricani și podul peste bulevardul Barbu Văcărescu și suferă din cauza accesului care se face preponderent cu mașina – un minus atunci când vine vorba despre angajații care lucrează în clădirile din zonă.

În 2006 însă, în plin boom imobiliar, nimeni nu se gândea că un proiect office în zonă nu ar fi putut fi absorbit, astfel că spațiile de birouri în clădiri moderne au continuat să apară. În 2010, în zonă existau clădiri precum Construdava, Cubic Center, Northgate, TwinTowers Barba Center și Global City. În 2011, la trei ani de la declanșarea crizei, era inaugurat ansamblul Swan Office&Technology Park. Zona se confrunta deja cu un grad de neocupare semnificativ,  din cauza accesului dificil, în condițiile în care pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, dar mai ales în zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu existau spații disponibile spre închiriere cu acces facil la stațiile de metrou Pipera și Aurel Vlaicu. În ianuarie 2013, ansamblul intra în insolvență. „Imobiliarele și construcțiile sunt două dintre domeniile ce au resimțit cel mai puternic efectele crizei economice. (…).  Apreciem însă că (…) în cazul Swan Property insolvența este o oportunitate care va permite reorganizarea rapidă a activității companiei pentru a-i echilibra activitatea”, declara, la acea vreme, Andreea Anghelof, Managing Partner al Casei de Insolvență Transilvania (CITR), administratorul judiciar al complexului.

În prezent, stocul total de spații office din noua Pipera se ridică la 187.000 de metri pătrați și nu este preconizată dezvoltarea unui nou proiect în zonă în următorii doi ani, în condițiile unui grad de ocupare de 63%. Chiriile variază între 8 și 10 euro pe metru pătrat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii