FacebookTwitterLinkedIn

     Înainte de a lămuri toate aspectelede mai sus, venim în întâmpinarea întrebărilor pe care știm sigur că le ai în minte în timp ce citești acest articol tot prin niște întrebări. Când erai în liceu, fie că asta se întâmpla pe vremea comunismului sau mult după Revoluție, exista cumva vreun coleg care se îmbrăca total diferit față de ceilalți, combinând niște haine altminteri banale într-un mod inedit? Te-a tentat, la începutul anilor ’90, să-ți faci o tunsoare ca Brandon din „Beverly Hills 90210” sau ca Rachel din „Friends”? Ai dat anul acesta like pe Facebook sau Instagram măcar la o fotografie în care figura o ie românească, un borcan cu gem de prune sau un peisaj din Ardeal? Te-a tentat preț de un weekend ideea de a face o escapadă cu bicicleta prin țară sau de a te înscrie after-work la un curs de fotografie, olărit sau orice altceva?

Dacă răspunsul este „da” la vreuna dintre întrebările de mai sus, atunci știi instinctiv ce înseamnă cool-ul, chiar dacă nu poți să-l sintetizezi într-o definiție concretă. Nimeni nu poate s-o facă, nici măcar specialiștii în coolhunting, tocmai fiindcă reprezintă un element eminamente mutabil, cu infinite nuanțe și care se ascunde sau se schimbă cameleonic taman atunci când crezi că l-ai înțeles și l-ai cartografiat pe deplin.

Un lucru este cert: folosim noțiunea de „cool” pentru a descrie, punctual sau general, acele tendințe extrem de vizibile de la o perioadă la alta, care – deși nu știi exact de unde vin și încotro se îndreaptă – te fac să visezi, să ridici din sprâncene sau să zâmbești.

Colegul original și creativ cu care ai împărțit aceeași bancă în liceu și care atrăgea mereu toate privirile cu o tunsoare, o atitudine rebelă sau un anumit mod de a se îmbrăca s-ar numi, în zilele noastre, un milenist. Un exponent al generației Y, cei care nasc și consumă trenduri cu repeziciune, aflându-se mereu în căutarea lui „the next best thing”.

De câte ori nu auzim că „tinerii de acum sunt altfel” și cât de des nu ne trezim bombănind despre „tineretul din ziua de azi…”, chiar dacă nici noi nu avem o vârstă dramatic diferită de a celor care ies acum de pe băncile facultății? Putem cârcoti, putem critica, putem strâmba din nas sau putem încerca să înțelegem și să deslușim de ce oameni cu doar cinci sau zece ani mai tineri decât noi sunt radical diferiți și de ce societatea zilelor noastre i-a făcut să fie așa. Odată înțeles acest lucru, putem folosi informația în interesul nostru, al brandurilor și al companiilor noastre. Și exact asta încercăm noi să-ți oferim, cu fiecare nouă ediție Top cool 100 branduri ale noii generații.

Pentru un individ ca mine și ca tine, cool înseamnă să fii admirat ca brand personal, să fii considerat o voce relevantă și un personaj care contează în domeniul tău de activitate și să fii căutat pentru expertiza și experiența ta.

Pentru o companie, cool înseamnă să reacționeze și să acționeze prompt, să fie mereu relevantă și în pas cu vremurile și să știe să ofere noii generații ceea ce își dorește, chiar înainte ca aceasta să știe ce-și dorește de fapt. Și, chiar așa, ce vor mileniștii?

Pe lângă ierarhia de anul acesta a celor mai cool branduri, în acest număr special al revistei îți prezentăm o viziune de ansamblu asupra mileniștilor, punctată și de câteva personaje care se încadrează în acestă generație, nu doar prin vârstă, ci și prin spirit. Îi numim hipsteri, trendsetteri, oameni cool și îi privim cu multă mirare și curiozitate, însă fiecare dintre ei născocește proiecte interesante în propriul său pătrățel bine-delimitat, folosindu-și brandul personal deopotrivă ca instrument de promovare și ca scop în sine.

Iar dacă ai impresia că acest coolhunting e o joacă, amintește-ți celebra expresie pe care o întâlnești pretutindeni la început de sezon, când designerii și brandurile își prezintă noile colecții, reinterpretând de fapt trenduri vechi de când lumea. ,,Moda se întoarce”. Nu, nu moda se întoarce, ci hipsterii o fac să se rotească după bunul lor plac. Nu-și propun asta, dar se întâmplă pur și simplu, fiindcă au curiozitatea, tenacitatea și nerăbdarea de a născoci mereu cu totul altceva, inspirându-i involuntar pe cei din jur. Și, indiferent dacă după parcurgerea acestui număr vei concluziona că îi admiri sau că îi antipatizezi, că îi consideri inspiraționali sau doar stranii, un lucru este sigur: fără ei, viața ar fi teribil de plictisitoare.

Această ediție a Topului FORBES “100 Cool Brands ale noii generații” a fost realizată în parteneriat cu agenția de cool-hunting Antz, care oferă o radiografie de ansamblu a fenomenului ,,cool” în România și în plan internațional, dar și o perspectivă de viitor în materie de tendințe.