FacebookTwitterLinkedIn

Însă multe dintre declarațiile politicienilor pot fi privite în aceeași notă cu prezentările Powerpoint din corporații, în care orice rezultate, oricât de catastrofale ar fi, pot fi promovate ca fiind pozitive într-un anumit context.

Dincolo de orice discuție, realitatea este clară: a fost înregistrată cea mai slabă prezență la vot la alegerile parlamentare după Revoluție. Sigur, putem discuta despre rolul pe care l-a avut pandemia în aceste rezultate, dar să nu ne amăgim, pandemia este doar cireașa de pe tort. Ultimii ani au adus întreaga planetă într-o fază a trăirilor intense. Crizele financiare din urmă cu mai bine de un deceniu s-au transformat în crize sociale care au polarizat dramatic societatea. Astfel au apărut Brexit, Donald Trump și curentele naționalist-extremiste din Europa.

Dincolo de acestea, însă, dacă am face un bilanț al ultimului deceniu, am constata că pentru unii dintre noi au fost ani mai buni, pentru alții au fost ani mai puțin buni, dar, în ansamblu, la capitolul bunăstare, nu vorbim neapărat de pierderi importante. Însă am pierdut cu siguranță din încrederea pe care fiecare dintre noi o aveam în semenii noștri și, mai ales, am pierdut mult în ceea ce privește pacea, liniștea sufletească și iubirea. Iar pandemia și schimbările pe care le-a adus asupra vieții noastre nu au făcut decât să amplifice toate aceste pierderi până la un nivel tot mai greu de suportat fără izbucniri și crize nervoase, momente depresive ori alte afectări ale sănătății mintale.

La sfârșitul primului an de pandemie, așa cum fac la fiecare sfârșit de an, vă provoc să vă opriți din agitația cotidiană (și din ședințele și întâlnirile de pe Zoom), să închideți laptopul (și telefonul mobil), să faceți câțiva pași înapoi și să priviți lucrurile dintr-o altă perspectivă. Mult mai largă decât de obicei. O perspectivă care să includă, neapărat, familia (imediată, dar și familia extinsă) și prietenii. Și să ne revedem sănătoși la anul cu planuri noi de afaceri. Sau cu planuri de afaceri noi, dacă am ajuns la concluzia că cele pe care le-am făcut până acum nu mai merg. Dar, până atunci, vă doresc sărbători fericite!