FacebookTwitterLinkedIn

Cătălin Buliga nu pare directorul tehnic obișnuit. Zâmbește permanent și își adaptează foarte ușor discursul, în funcție de abilitățile tehnice ale interlocutorului. Dincolo de toate, este sincer când răspunde la întrebări, așa cum doar un manager cu mai bine de 25 de ani de experiență în telecom o poate face.

În dimineața întâlnirii cu Forbes România, zâmbetul lui Cătălin Buliga avea și un alt motiv: rețeaua operatorului Vodafone România a primit, pentru al treilea an la rând, distincția „Best in Test“ din partea auditorului independent P3 communications, în urma unei campanii derulate timp de aproape o lună, spre finalul anului trecut. Mai în glumă, mai în serios, Buliga afirmă că acest certificat a fost singurul obiectiv nenegociabil pe care i l-a impus Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România. „Era 24 decembrie și așteptam cu nerăbdare să văd rezultatele preliminare”, adaugă directorul tehnic al singurei companii din Europa care a obținut o astfel de performanță. Reţeaua Vodafone a obţinut un scor de 826 de puncte din 1.000 posibile, ceilalți operatori din țară înregistrând scoruri de 823, 727 și, respectiv, 542 de puncte.

„Cei de la P3 modifică în fiecare an metodologia. Anul acesta, de exemplu, testele efectuate pe drumuri au crescut până la 19% din total, restul fiind reprezentat de teste efectuate atât în mediul urban, cât și rural. Nici măcar itinerariul nu îl cunoaștem, decât după publicarea rezultatelor”, explică Buliga, care afirmă că este, practic, imposibil, în aceste condiții, pentru un operator să poată „lua examenul” P3, fără „să învețe toată materia”. Certificatul P3 venea la puțin timp după ce Vodafone fusese validată drept cea mai rapidă reţea mobilă din România, conform rezultatelor testelor efectuate cu aplicaţia Speedtest furnizată de Ookla, cel mai popular test din lume pentru verificarea vitezei de internet.

Discuția are loc în dimineața următoare primei nopți de proteste din Piața Victoria, astfel că întrebarea referitoare la calitatea semnalului apare natural pe parcursul discuției. „Cel mai important lucru este să știm dinainte unde urmează să fie aglomerări sau care va fi traseul, dacă e cazul unor marșuri, ca să putem lua măsuri proactive, inclusiv instalarea unor site-uri mobile”, adaugă Buliga.

A doua zi, una dintre cele mai mediatizate informații despre proteste era o hartă a transmisiilor live făcute pe Facebook, care arăta că România se aflase, cu o seară înainte, pe primul loc în Europa din acest punct de vedere. Aceasta întărea o altă tendință semnalată de Buliga pe parcursul discuției: creșterea susținută a traficului de date, mai ales pe segmentul de upload.

În noaptea de Revelion, între 31 decembrie, orele 23.00, și 1 ianuarie, orele 2.00, am înregistrat cel mai ridicat vârf de trafic din istorie la uploadul de date. Mulți au preferat nu doar să sune pentru a-și felicita prietenii și familia, ci au transmis și multe fotografii și filme”, constată Cătălin Buliga schimbarea comportamentului consumatorilor români.

Dacă în cazul protestelor sau al nopții de Revelion rețeaua Vodafone a putut fi pregătită din timp, nu același lucru s-a întâmplat în cazul problemelor provocate de ninsorile abundente din prima jumătate a lunii ianuarie, când zona Constanța, spre exemplu, a fost izolată complet de restul țării, chiar și rețeaua electrică fiind căzută. „Au fost situații cu adevărat speciale, la care nu ne-am fi gândit niciodată, dar peste care am reușit să trecem deoarece colegii noștri au făcut niște eforturi deosebite și au realizat lucruri incredibile”, adaugă Buliga, care preferă să nu intre în detalii.

Per ansamblu, traficul de date din rețeaua Vodafone România a crescut cu peste 100% anul trecut. „De la an la an, traficul se dublează, cel puțin, creșteri importante remarcându-se nu doar în zona urbană, ci și în zona rurală. De altfel, o parte din zona rurală, cea adiacentă marilor orașe, are aceleași obiceiuri precum urbanul tradițional, fiind, de fapt, o extensie a acestuia”, completează directorul tehnic al operatorului care a ajuns la finele anului trecut la aproape 9,5 milioane de clienţi (telefonie mobilă și alte servicii), în creștere cu 350.000 față de anul precedent.