FacebookTwitterLinkedIn

Este presiunea imposibil de stăvilit sau, dimpotrivă, efectele au fost absorbite cu totul, urmează mișcarea de sens contrar, iar „băieții deștepți“ încearcă să mai țină în viață iluzia?

Cauzele mișcării de foarfece le-am enumerat deja, în ediția anterioară: dobânda Fed este pe cale să crească iar după opt ani, de la nivelul zero, pe când dobânda BCE aflată la podea s-ar putea duce în teritoriu negativ. Este cea mai mare decuplare istorică dintre cele două mari economii de pe țărmurile Atlanticului, iar consecințele sunt încă destul de greu de anticipat în totalitatea lor. Paritatea un euro = un dolar este cea mai la îndemână, în condițiile în care raportul este deja destul de apropiat: 1,07. Însă ea rămâne totuși o simplă fracție contabilă, care nu spune prea multe despre dinamica tectonică a celor două uriașe economii.

Primele efecte se văd deja în cazul economiilor marginale zonei euro, dar mai bine conectate la circuitele financiare internaționale. În Suedia, Danemarca, Elveția sau chiar Cehia, monedele se apreciază, creșterea economică este peste ritmul mediu al UE, iar piețele imobiliare raportează creșteri de două cifre. Toate au, la rândul lor, dobânzi de politică monetară apropiate de zero, dar chiar și așa monedele lor câștigă teren în fața euro.

Mai mult pe riscograma.ro