Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Cărțile copilăriei ne-ar putea salva

Suntem la coada clasamentului european la numărul de cărți citite pe cap de locuitor, însă copiii noștri ar putea schimba asta. De doi ani încoace, Editura Curtea Veche promovează, prin asociația cu același nume, cele mai frumoase cărți ale copilăriei ca punte către copiii din mediul rural. Am stat de vorbă cu vicepreședintele Asociației Curtea Veche, Maria Desmirean, despre șansa incredibilă pentru viitor care se poate ascunde în spatele unei simple povești de noapte-bună.
shutterstock_280563209

Forbes Kids: Când și cum anume s-a nascut ideea Asociației Curtea Veche și care a fost ideea de la care ați pornit?

IMG_6324Maria Desmirean: Ideea de la care a pornit totul se bazează pe nevoia de a-i încuraja pe copii să iubească lectura și să își dea seama că prin citit pot ajunge departe.

De aici a pornit Asociația Curtea Veche în 2014, pentru a dezvolta în mod independent activitatea de responsabilitate socială a Curtea Veche Publishing, dar și pentru a marca un nou început mai puternic și mai curajos în pregătirea viitoarei generații de cititori.

Cel mai mult ne-a îngrijorat faptul că România  este la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor și că, deși în mediul rural trăiesc 50% din copiii din România, doar 2% dintre ei ajung să urmeze cursuri superioare la facultate.

Știm cu toții că societatea românească nu se poate dezvolta fără educație și acest lucru nu se poate întâmpla dacă nu există cărți potrivite celor mici, dacă aceștia nu știu să citească sau nu înțeleg ceea ce le este povestit. Am simțit această nevoie și vrem să contribuim pe pe termen lung, într-un ritm constant, printr-un program național de lectură numit ,,Cărțile copilăriei“.

Unde ați realizat proiecte până acum și în ce au constat ele?

MD: Activitatea Asociaţiei a înconjurat România, în lung şi-n lat. De exemplu, programul naţional de lectură „Cărţile copilăriei“ ne-a dus în peste 20 de judeţe din țară unde am oferit mai mult de 30.000 de cărţi noi copiilor din satele românești. Anul trecut am traversat România pe bicicletă, din Sighetul Marmaţiei până în Constanţa, pentru a promova cititul şi sportul în rândul celor mici într-o acțiune inedită de fundraising.

Un proiect drag, pe care îl vedem cum creşte de la an la an, este NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii, un concept unic în România care pune accent pe încurajarea lecturii de plăcere prin numeroase metode moderne şi originale inspirate din actorie.

Fiind organizat în Bucureşti, am putut observa mai bine şi percepţia copiilor din Capitală care au posibilitate financiară mai mare și acces la carte, dar care poate preferă alte activități de petrecere a timpului liber. I-am provocat la NARATIV să descopere lectura de plăcere și a fost un real succes. Dezvoltăm în permanenţă noi proiecte şi resurse online gratuite pentru a promova cititul ca activitate distractivă pentru timpul liber potrivită pentru familie şi prieteni.

Care este povestea ,,Cărților copilăriei“, cu implicarea Casei Regale?

MD: Pe scurt, „Cărţile copilăriei“ este o colecţie de repovestiri ale titlurilor de referință din literatura universală pentru a fi pe înţelesul copiilor. Este un tip de literatură foarte promovată în țări precum Franța, Italia, Marea Britanie, dar care în România nu a fost prezentă până acum.

IMG_3619Noi vrem să le oferim copiilor cărţi adecvate vârstei lor, fără cuvinte greoaie şi un stil literar complicat – un atu care ne-a ajutat foarte mult să împrietenim micul cititorul cu volume de referinţă. Membrii Familiei Regale a României au înțeles și sprijinit inițiatva noastră pe care o recomandă publicului.

De curând am dezvoltat colecția „Regii și reginele noastre“ cu volume potrivite celor mici prin care aceștia fac cunoștință cu istoria monarhiei din România printr-un text adecvat și o grafică prietenoasă.

Care a fost cel mai emoționant moment de până acum, în care ai simțit cu adevarat că proiectul vostru atinge vieți?

MD: Îmi amintesc de o fetiţă din Gârbovi, judeţul Ialomiţa, care a aflat de Asociaţia Curtea Veche și care i-a povestit profesoarei despre noi cu rugămintea de a ne contacta pentru ca și școala lor să primească cărți. Nu a avut curaj să ne scrie singură, dar prin cadrul didactic am aflat de nevoia elevilor din localitate, de faptul că duc lipsă de cărți și i-am vizitat.

A fost un eveniment extrem de emoționant în cadrul căruia am fost întâmpinați cu pâine și sare, cu momente artistice realizate de copii. Cei mici ne-au spus că nu ne pot oferi nimic în schimbul cărților, dar că ne oferă talentul lor și buna dispoziție ca pe un dar cu care să ne întoarcem la București. Atunci am simţit cât de mult contează pentru un copil să li se ofere o șansă, cineva să creadă în ei și să îi sprijine.

Care crezi că este cea mai spinoasă problemă legată de lectura în rândul copiilor în ziua de azi?

_MG_2170MD: De multe ori suntem tentaţi să dăm vina pe copii pentru că nu citesc sau nu reţin ceea ce citesc, dar eu cred că una din cele mai grave probleme este lipsa de implicare a părinţilor şi metodele învechite de predare în mediul şcolar.

Caracteristica esenţială a copilăriei este acea curiozitate dezarmantă, pe care trebuie să o menţii cât mai mult timp. Lectura şi cărţile pot oferi un număr imens de răspunsuri, dacă ştii cum să le citeşti. În România, din păcate, cititul încă este văzut de copii drept o activitate plictisitoare pe care o fac din obligaţie.

Am observat că în mediul rural sunt cele mai mari probleme, în special în mediile unde lectura este ultima grijă din viaţa famiilor sub limita de sărăcie. Tocmai din această cauză, întregul proces al donaţiilor de carte continuă cu înfiinţarea cluburilor de lectură în cadrul cărora profesorii voluntari sunt sfătuiţi să folosească metodologia oferită de noi, alcătuită de specialişti în psihologie şi coordonatori educaţionali cu experienţă vastă în lucrul alături de copii.

Ce am putea să facem fiecare dintre noi pentru a rezolva această problemă în viitor?

MD: Fiecare problemă are, desigur, mai multe modalităţi de rezolvare. Ca părinte, puteţi începe prin a fi voi un exemplu pentru cei mici. Înconjurați-i de cărţi şi porniţi tradiţia de ,,bedtime story“ împreună.

Piaţa de carte pentru copii este în plină dezvoltare şi sunt convinsă că, în timp, viitoarea generaţie de cititori va avea un drum mai uşor. Fiecare dintre noi putem fi ghizi în toată această poveste fie prin voluntariat, ajutor direct sau indirect, un sfat sau o încurajare, o atenţionare la momentul potrivit sau decizia de a ne implica câte puţin, în fiecare zi, pentru a schimba statisticile actuale.

IMG_3727Care a fost cel mai frumos feedback pe care vi l-a prilejuit până acum acest proiect?

MD: Fiecare poveste a unui copil care, după ce a primit volume din colecţia „Cărţile copilăriei“ şi a fost implicat în activităţile clubului de lectură, a reuşit să obţină rezultate mai bune la şcoală, este o surpriză şi o bucurie pentru noi toţi. Veștile pe care le primim din satele românești care continuă iniţiativa noastră reprezintă cel mai frumos răspuns şi cea mai bună mulţumire.

Cum poate susține cineva proiectul vostru, dacă își dorește acest lucru?

MD: Sunt mai multe modalităţi prin care puteți susţine cauza noastră. Puteți deveni voluntar, contribui cu donații sau redirecţiona 2% din impozitul pe venit către Asociaţia Curtea Veche,  bani care ne vor ajuta să organizăm donaţii pentru acei copii care nu au avut niciodată o carte a lor. Mai multe detalii despre cum puteţi contribui astfel încât să le oferim împreună copiilor noi şanse la educaţie şi cultură, sunt pe pagina noastră de Facebook sau pe site-ul asociatiacurteaveche.ro.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii