FacebookTwitterLinkedIn

O noțiune foarte folosită în ultimii ani – timingul, și-a făcut loc în mai toate domeniile, iar sintagma „Timing is everything” nu mai reprezintă o noutate pentru aproape nimeni care citește literatură motivațională. Timing sau nu, la începutul lui decembrie, anul trecut, am ajuns în același timp cu Ion Țiriac la inaugurarea Telekom Arena, patinoarul din Otopeni, construit la inițiativa acestuia, în mai puțin de trei luni, în care a investit 3,6 milioane de euro.

Cel care a ocupat primul loc în Forbes 500 în ultimii doi ani și a fost o prezență continuă pe primele locuri în clasamentul celor mai bogați români din 2008 încoace, nu putea să-și facă intrarea în alt fel decât remarcabil – coborând relaxat dintr-un Rolls Royce Silver Cloud din 1955, unul dintre cele 35 de modele fabricate vreodată. Fără să fie întâmpinat de cete de ziariști (care așteptau deja înăuntru), și-a îmbrăcat haina, ajutat de șofer, și a intrat, neînsoțit, pe ușa din față – o imagine „aproape” obișnuită. În sport, un bun tensimen va ști când să aplice lovitura decisivă, în business, un om de afaceri de succes își va sincroniza mișcările în funcție de nevoile pieței, printr-o redirecționare, dacă este cazul, a investițiilor în alte arii de activitate sau în unele conexe lor. Partea complicată stă în abilitatea și precizia de a găsi momentul în care să acționezi pentru un efect optim. Cu toate acestea, timingul nu este ceva care poate fi controlat pe deplin. În decursul ultimilor ani, Ion Țiriac pare că și-a calculat mișcările cu precauție: și-a vândut, în 2015, toate acțiunile (45%) pe care le deținea la Unicredit Țiriac Bank către grupul italian UniCredit Bank. Fostul tensimen ar fi primit în schimb 700 de milioane de euro, conform unui raport al Ernst & Young. Totuși, din domeniul financiar, omul de afaceri nu a ieșit complet, deoarece acesta încă deține 44% din acțiuni în cadrul Allianz-Țiriac, unul dintre cei mai puternici jucători din piața românească de asiguratori. De asemenea, omul de afaceri a vândut, la sfârșitul lui 2015, și acțiunile (15%) pe care le deținea în cadrul Metro Cash&Carry România către  grupul german care deține rețeaua de magazine. Valoarea tranzacției a fost estimată la 70 de milioane de euro. De amintit este faptul că în 1996, Țiriac a fost cel care a convins grupul german să intre pe piața autohtonă.

Nici la capitolul investiții, timpul nu a trecut degeaba pentru cel care are o avere estimată la 5,4 miliarde de lei, conform celui mai recent top Forbes 500. Țiriac Imobiliare a preluat, anul trecut, controlul integral asupra clădirii de birouri Buzești Center, situată în apropiere de Piața Victoriei din Capitală, și dorește să investească în aceasta circa 30 de milioane de euro. Țiriac a devenit unicul acționar al clădirii de birouri după ce, una dintre firmele care face parte din grupul său, Weybridge Imobiliare, a preluat participația de 40%, deținută de omul de afaceri Khalil Abi Chahine și firma Daim Imobiliara, controlată de Dumitru Creștin și familia sa. În 2014, autoritățile bucureștene au eliberat o autorizație de construcție pentru o clădire de 11 etaje, în care se puteau închiria 18.000 de metri pătrați. Totuși, blocajul în relația cu autoritățile este motivul pentru care proiectul clădirii de birouri înaintează greu, după cum declara Dragoș Dinu, CEO-ul Țiriac Holdings.  În plus, următoarea mișcare în zona de imobiliare va fi construcția altei clădiri de birouri în zona Expoziției, pe o parte din terenul pe care în prezent se află Țiriac Auto. CEO-ul Țiriac Holdings spunea că se iau în calcul și opțiunile cum ar fi relocarea diviziei auto, iar faptul că prin acea zonă va trece magistrala M6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă, este motivul pentru care investițiile din cadrul Țiriac Holdings se vor îndrepta către zona Expoziției. Directorul tehnic de la Metrorex aprecia că un termen realist pentru finalizarea lucrărilor este 2022 și că lucrările vor începe în decursul acestui an. Așadar, potențial există, dar rămâne în așteptare pentru un viitor, nu se știe cât de apropiat. În zona de imobiliare, Țiriac a mai fost implicat și în proiectele rezidențiale Residenz și Stejarii. În 2013, a fost inaugurat complexul Stejarii Country Club, care se află în incinta proiectului imobiliar, după o investiție de 18 milioane de euro. Complexul oferă servicii de relaxare și wellness, este dotat, printre altele, cu teren de golf, pistă de scrimă, teren de squash și este construit pe o suprafață de 22.000 de metri pătrați în pădurea Băneasa.

De asemenea, mașinile de colecție sunt investițiile care au devenit „vizibile” publicului în ultimul timp, prin expoziția de mașini Țiriac Collection, inaugurată în 2015. Cu vechime în domeniul auto, (Țiriac deține divizia Țiriac Auto și Țiriac Auto Rulate, iar din portofoliul dealerului auto fac parte mărci precum Ford, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz și Mitsubishi), omul de afaceri declara despre colecționarea mașinilor de epocă, mai în glumă, mai în serios, într-un interviu că „este o boală cronică, nu este numai o pasiune, […] nu mă mai duc la licitații, cu toate că, din când în când, nu pot să mă abțin”.

Colecția reunește câteva sute de mașini de epocă, dar și motociclete. Cel mai „vechi” exponat este fabricat în 1899, iar colecția cuprinde mașini care au aparținut cântărețului Elton John, actorului și cântărețului de jazz Sammy Davis Jr. sau fostului pilot de Formula 1, Bernie Ecclestone.

În domeniul energiei, Țiriac este prezent prin Țiriac Energy, prin care are în plan deschiderea a 200 de benzinării, care să funcționeze fără operatori umani și fără magazin, plata realizându-se cu cardul direct la pompă. În prezent, există șase stații Țiriac Energy. Investițiile din 2016 în această direcție au fost puse în așteptare, cu toate că Remus Hîrceagă, directorul general al Ţiriac Energy, declara că în 2016 se vor construi cel puțin 50 astfel de stații. De asemenea, Grupul Țiriac a intrat din 2013 pe piața de energie verde, prin dezvoltarea unui parc de panouri fotovoltaice în județul Prahova. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 13,6 milioane de euro, potrivit site-ului companiei.

În următorii ani, ca parte din proiectul bazei sportive de la Otopeni, unde este construit patinoarul, vor mai fi construite o grădiniță sportivă, o sală polivalentă cu o capacitate de 5.000 de locuri, 5 terenuri de tenis acoperite și 20 descoperite, dar și un stadion cu pistă pentru atletism, după cum declara Bogdan Enoiu, directorul turneului de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy. Dacă vor trece de faza de proiect, investițiile în baza sportivă vor fi de 30 de milioane de euro.