FacebookTwitterLinkedIn

Ca toate poveştile nostalgice ce încep cu „pe vremea mea…”, aşa s-a născut şi proiectul „În Faţa Blocului” ce conţine o parte din jocurile copilăriei generaţiei cu cheia la gât. Astfel, Vlad Tomei  (33 de ani) şi Mihai Gheorghe (30 de ani) au avut ideea de a aduna , într-un volum, 55 de jocuri şi faze pe care cei mari şi le pot aduce aminte, iar cei mici le pot învăţa de la părinţii lor.

In fata blocului 1

Doi ani au cercetat şi căutat diverse jocuri ale vremii şi regulile aferente. Au reuşit să strângă primele 30 de jocuri după care „nu s-a mai oprit adunatul lor”, după cum spune Mihai Gheorghe. La 55 au spus stop şi au decis ca primele jocuri să vadă lumina tiparului, pe 1 iunie 2014.

In fata blocului 2

„Noi suntem cei care am dat o formă şi am acceptat una dintre variantele jocurilor, de aceea credem că este, de fapt, o generaţie întreagă de autori”, mai explică Mihai Gheorghe. Speră să aducă în actualitate aceste jocuri care să le ofere o alternativă copiilor de astăzi, mai fascinaţi de tabletă decât de ieşitul în faţa blocului. Denumirile jocurilor dar şi popularitatea lor diferă de la o regiune la alta, spun cei doi. „La Iaşi, nu jucam niciodată «Frunza», deşi era foarte popular la Bucureşti”, explică Vlad Tomei.

Este un proiect independent, iar pentru că amândoi lucrează în publicitate, au gândit singuri structura şi felul în care urma să prindă viaţă. „Primele o mie de exemplare s-au epuizat în primele două luni”, spun cei doi, adăugând că investiţia iniţială a fost de aproximativ 7.000 de euro, bani din surse proprii. Au ajuns să fie cunoscuţi din vorbă-n vorbă şi din promovarea pe reţelele de socializare. A urmat apoi, intrarea în librării. Încă aproximativ 3.000 de exemplare au mai ieşit pe uşa tipografiei. „În plan există şi volumul doi, dar deocamdată nu pentru anul acesta”, mai spun ei.