Bogdan Panache a fost pasionat întotdeauna de gătit și după ce a lucrat ca bucătar în Londra timp de patru ani în diferite restaurante, s-a întors în țară. S-a angajat o perioadă într-un restaurant din Iași, însă în cele din urmă s-a hotărât să pornească o afacere, alături de fratele său, Mircea Panache, în 2014. La acel moment, în SUA începeau să apară food truck-urile și conceptele de street food și fast casual – „un fast food cu ingrediente de foarte bună calitate și mâncare gătită de bucătari profesioniști”, povestește Bogdan Panache. „Și restaurantele care au bucătari cu stele Michelin se îndreaptă spre conceptul de fast casual, tocmai pentru a face mâncarea accesibilă și altor categorii de consumatori”, adaugă el.
Alături de fratele său, Mircea, Bogdan a testat piața locală mai întâi cu un food truck, în Iași, iar după cinci luni au decis să-și extindă afacerea, ca urmare a numărului mare de clienți. Astfel, la Iași a fost deschis primul restaurant sub brandul Vivo Fusion, alături de cel de-al treilea partener de business, Bogdan Zaharescu, după o investiție cuprinsă între 60.000-70.000 de euro.
„2014 a fost greu pentru noi, a fost un an în care am învățat enorm, dar ne-am confirmat toate așteptările noastre legate de potențialul produsului, și în același timp am realizat că produsul are succes. N-am vrut să riscăm foarte mult și ne-am concentrat pe a crea o bază solidă. Ne-am concentrat pe a crea procese noi tehnologice, am avut direcții clare. În 2015 am hotărât să deschidem locația nouă din București, pe Calea Floreasca, și de asemenea a fost nevoie de o renovare și o creștere a capacității restaurantului din Iași, am modernizat și am dublat capacitatea”, sumarizează începuturile business-ului Mircea Panache, cel care aduce elementul pragmatic în afacere, fiind de profesie economist.
Practic, Bogdan și Mircea Panache au fost „pionierii” resturantelor specializate în prepararea burgerilor, pe o piață unde consumatorii nu erau încă obișnuiți cu acest tip de produs.
„Tendința de a mânca burgeri era foarte la început în 2014, spuneam o poveste fiecărui client. Acum oamenii știu ce vor, majoritatea clienților sunt fideli, nu se mai uită în meniu. Și în Iași avem cunoștințe care mănâncă de la noi de doi-trei ani și mănâncă același produs”, spune Bogdan Panache.
Vivo Fusion s-a dezvoltat rapid, pe măsură ce burgerii au început să câștige popularitate în rândul consumatorilor români. Astfel, pentru antreprenorii ieșeni a urmat, în mod firesc, intrarea pe piața din București. În 2015, alături de cel de-al patrulea partener de business, Ștefan Georgescu, au investit 150.000 de euro într-un nou restaurant, situat pe Calea Floreasca.
„Planul a fost de la început să creăm un produs care să fie scalabil, nu am pornit de la ideea «să vedem dacă funcționează», am pornit de la ideea să facem ce trebuie ca să ajungem foarte sus”, spune Mircea Panache.
Dezvoltare accelerată
Business-ul fondat la Iași s-a dezvoltat într-un ritm galopant încă de la înființare: dacă în 2014 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei, în 2015 ajunsese deja la 7,8 milioane de lei. În 2016 business-ul a crescut cu peste 40%, ajungând la peste 11 milioane de lei, pentru ca în 2017 acesta să se ridice la 13,5 milioane de lei, conform antreprenorilor, care estimează că în 2018 Vivo Fusion a ajuns la o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei, cu o marjă de profit de 10-12%.
La începutul anului 2018 a fost inaugurată cea de-a treia unitate, Vivo Fusion Cotroceni, situată la parterul clădirii de birouri AFI Park, în urma unei investiții similare cu cea de pe Calea Floreasca. Antreprenorii au mizat pe un design diferit pentru fiecare dintre cele trei restaurante Vivo Fusion, cel din Cotroceni fiind cel mai „serios”, așa cum îl caracterizează Bogdan și Mircea, dar și cel mai mare, având o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați. Întâlnirea cu cei doi antreprenori a avut loc la restaurantul din Cotroceni, iar în jurul prânzului toate mesele s-au ocupat, mai ales de către cei care lucrează în clădirile de birouri alăturate.
„Am vrut să creăm în toate locațiile un mediu foarte prietenos, în care să te simți în largul tău, indiferent de vârstă sau de felul în care ești îmbrăcat. De aceea avem la o masă tineri veniți de la școală, la altă masă oameni la costum sau chiar oameni mai în vârstă. Toată lumea mănâncă același produs. Am încercat să facem un mediu plăcut vizual, modern, dar în același timp să fii în largul tău”, spune Mircea Panache.
Restaurantele Vivo Fusion au ajuns la 500 de clienți pe zi, în medie, per locație, cu peste 120 de angajați în total. Meniul include șapte tipuri de burgeri, iar rețetele sunt concepute de către Bogdan Panache.
„Chiar și în momentul acesta suntem singurii care vedem burgerul ca pe un produs în sine, acesta este scopul nostru, majoritatea restaurantelor steak house folosesc burgerul ca pe un produs de limitare a pierderilor și mai vând și altceva”, adaugă Mircea Panache.
„Noi am încercat să luăm steak-ul și să-l transformăm în burger, suntem la un preț accesibil pentru cât mai multă lume. În 2014 era ceva complet nou. Carnea de vită nu era atât de în vogă în România, nu găseam carne maturată, noi ne-am ambiționat să gătim burgerii mediu și le explicăm clienților că așa credem noi și au fost receptivi, s-au adaptat ușor la produsele noastre”, subliniază Bogdan Panache.
Ingredientele provin, în mare parte, din importul local, iar toate componentele sunt făcute în bucătăriile Vivo Fusion, inclusiv pâinea pentru burgeri.
„Am devenit cunoscuți datorită calității produselor. Recomandările clienților sunt cele mai puternice căi de a promova un business, în afară de pagina de Facebook unde postăm și suntem destul de prezenți, nu avem altceva”, mai spune Mircea Panache, care adaugă că ridicarea standardelor în ceea ce privește calitatea burgerilor a fost determinată de apariția concurenței tot mai mari. Deși burgerul a devenit popular în ultimii câțiva ani, antreprenorii susțin că trendul se va păstra în continuare, deoarece acest produs este considerat un preparat versatil și rapid.
„Am prins noul val în industrie. Fie că a venit cu emisiunile de la TV de gătit sau odată cu oamenii care au început să vină înapoi în țară, cum a fost și Bogdan, motivat de potențialul de aici. Dar s-au întâmplat toate deodată, a fost o sinergie care ne-a ajutat. Din 2015 a scăzut cota TVA de la 24% la 9%, a fost un impuls foarte mare pentru antreprenori să aibă curaj să investească”, subliniază Mircea Panache.
Și comportamentul clienților români a evoluat în ultimii ani. „Clientul român a început să vadă în ultima perioadă ce înseamnă calitatea și să o aprecieze, să treacă încet-încet de la «quantity» la «quality», exact așa cum am făcut și noi în business. La acest lucru au contribuit și emisiunile, oamenii veniți din afară”, mai spune el.
Ce aduce anul 2019 pentru business-ul pornit în Iași? Cei patru antreprenori plănuiesc să mute restaurantul din Iași într-o locație mai mare, și se gândesc la probabilitatea de a deschide o nouă locație în București. De asemenea, în viitor aceștia vor să pătrundă și pe piețele din alte orașe din țară, precum Cluj Napoca, Timișoara sau Brașov. Deocamdată nu iau în calcul extinderea prin francize.
Ingredientul succesului afacerii îl reprezintă, în opinia lui Mircea Panache, produsele comercializate. „Prin produse ne diferențiem de restul pe piață. Nu seamănă niciunul cu produsul nostru, ne diferențiem prin gust, aspect, prin asumarea unor principii cu orice preț, avem repere foarte solide, nu facem compromisuri, clientul trebuie să fie pe primul plan, să fie mulțumit.”