FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut a fost al șaselea consecutiv de creștere pentru afacerile fraților Adrian și Corneliu Bodea. Companiile deținute de cei doi atât în România, cât și în alte țări de pe mapamond (SUA, Elveția, China) au înregistrat, cumulat, o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro, de șase ori mai mult față de 2009. „Suntem într-o perioadă de consolidare și restructurare a businessului. Decizia a fost luată acum doi ani de zile, procesul de reorganizare internă, prin care vechile divizii ale Adrem Invest s-au transformat în companii independente, s-a încheiat la mijlocul anului trecut. Din 1 septembrie anul trecut, funcționăm într-un holding denumit ABBC”, spune Corneliu Bodea.

Concret, fiecare linie de business – Ingineria Proceselor, SCADA&Automatizări, Servicii Integrate, Energii Verzi – nu mai funcționează ca o divizie a Adrem Invest, ci sub forma companiilor Adrem Industries, Adrem Automation, Adrem Invest și, respectiv, Adrem Green Power. „Sunt patru companii independente, lângă care se alătură altele care erau satelitare lui Adrem Invest și aici vorbim despre companii din străinătate”, explică antreprenorul.

Cei doi frați au achiziționat, în ultimii ani, companii în Elveția și Statele Unite ale Americii, în principal pentru a reuși să intre pe piețe din zona asiatică și de pe continentul nord-american și au pus bazele unui joint-venture în China. Afacerile companiei, bazate pe o inovație din 1999 a lui Adrian Bodea, fizician de meserie, în domeniul vidării oțelului lichid, s-au extins pe toate meridianele în ultimii ani. Astfel, soluțiile și serviciile companiei au ajuns la jucători importanți din domeniul metalurgiei în țări precum China, Coreea de Sud, Uzbekistan, Mexic, Brazilia, Turcia și India.

Activitatea internațională s-a bazat în trecut în proprorție covârșitoare, de peste 90% pe activitatea de metalurgie, furnizarea de soluții și instalații pentru degazarea oțelului. Deși businessul adresat industriei metalurgice ocupă încă o pondere covârșitoare în exportul grupului ABBC, modul în care evoluează piața metalelor la nivel global i-a făcut pe cei doi antreprenori să se gândească la noi direcții de business pentru piețele externe. „Produsul pe care noi îl proiectăm, îl realizăm și-l vindem este dedicat oțelurilor de calitate înaltă, folosit în industria auto și a transporturilor în general, or acest domeniu are o evoluție neunitară la nivel global. Sunt industrii care folosesc din ce în ce mai puțin oțel – spre exemplu industria auto folosește alte tipuri de aliaje din ce în ce mai mult, cantitatea de oțel per mașină a scăzut dramatic –, dar sunt piețe precum China unde încă există creștere, pentru producția de mașini, electrocasnice și așa mai departe. Creșterea în China este datorată și pieței interne, dar și faptului că țara este un mare exportator și a ajuns să producă lucruri din ce în ce mai complexe. Este un mare utillizator de oțel”, spune Corneliu Bodea. „De curând, avem un proiect de a ieși la export și cu soluții din companiile noastre care se ocupă de energie, fie că este vorba despre eficiență energetică, SCADA, automatizări sau antreprenoriat – construcții de rețele electrice, stații electrice. Analizăm piețe din orientul Mijlociu, din zona Balcanilor, statele CSI și ne uităm inclusiv spre China, unde împreună cu companiile din metalurgie încercăm să oferim soluții de eficiență energetică direct uzinelor metalurgice.”

Și pentru că a venit vorba despre China și importanța ei în businessul celor doi frați, trebuie spus că ABBC operează pe piața chineză atât prin intermediul unui joint-venture cu o companie locală – „În China ești încurajat să te organizezi în acest fel cu o entitate chineză, pentru a putea fi mai eficient în a-ți promova afacerile”, explică antreprenorul –, cât și în mod direct.

Cel mai nou joint-venture al celor doi antreprenori, în care Corneliu Bodea vede o parte din viitorul afacerii sale și a fratelui său, este compania SEA Complet, în cadrul căreia Adrem Invest este asociat în proporții egale cu E.ON. Compania a rezultat prin externalizarea de către E.ON a unor activități pe care le presta în cadrul grupului și anume revizii și verificări în domeniul distribuției de gaz. „Sunt activități dedicate pieței libere, consumatorilor de gaz mai ales din zona în care E.ON face distribuția. Acum ne extindem în toată România cu activitatea respectivă”, spune Corneliu Bodea.

SEA Complet, cu sediul în Târgu Mureș, are 600 de angajați, proveniți în proporție de peste 90% din foști angajați ai E.ON. Practic, a fost vorba despre o externalizare, realizată însă prin cooptarea de către E.ON a unui partener. „A fost o licitație la care au participat companii importante din România, în general antreprenori români, și noi am câștigat această licitație cu planul nostru de afaceri care vizează dezvoltarea activității în soluții pentru eficiență energetică, de reparații, întreținere destinate consumatorilor de gaz, dar și de electricitate”, precizează Corneliu Bodea.

Investiția în această nouă linie de business – până anul trecut, compania celor doi frați a prestat și prestează și în prezent servicii integrate, însă nu consumatorilor finali, ci companiilor de distribuție a energiei, precum CEZ – se ridică la 800.000 de euro. „Investiția a însemnat intrarea noastră într-o categorie de servicii în care eu cred foarte mult: serviciile destinate consumatorului final în zona de confort. Siguranța a început să devină importantă, pentru că pe măsură ce costul energiei va crește, omul va dori să-și eficientizeze din ce în ce mai mult consumul. În același timp, pe măsură ce veniturile populației vor crește și clasa demijloc se va consolida, oamenii vor fi din ce în ce mai dispuși să cheltuiască pentru confortul și siguranța lor. Încercăm să ne orientăm din ce în ce mai mult către piața liberă, către consumatorul final”, explică antreprenorul.