Cautare
, Contributor

SportsMoney |
|

Când sămânța dă rod. Lecțiile Gabrielei Szabo

Strategia personală  prin care Gabi Szabo a reușit să treacă de la sportul de performanță la succesul în viața de după retragere seamănă cu un principiu economic aplicat deseori de oamenii de afaceri.
 aboneaza-te
gabi_szabo.jpg
Când o întrebi ce sfaturi are pentru un sportiv aflat la final de carieră, Gabriela Szabo, faimoasa atletă care are în palmares nu mai puțin de 21 de medalii de aur și 12 de argint, vorbește ca într-o pildă biblică: „Fiecare trebuie să facă ceea ce simte, dar le spun că semințele trebuie aruncate în mai multe locuri și unele dintre ele vor da rod.”Principiul de a investi în domenii diverse nu este nou în economie și este cunoscut prin sintagma „să nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș”. Pentru Gabi Szabo, despre care se spune că a câștigat aproximativ un milion și jumătate de dolari din cariera sa sportivă, acest principiu nu are aplicabilitate în business, din simplul motiv că, deocamdată, nu are nicio afacere.
Domnul Record. Serghei Bubka, în alb și negruAtleta a preferat să continue în sport. „Trecerea de la cariera de sportiv la cea administrativă a fost destul de dificilă; în primii doi ani, a fost o căutare”, spune Gabi Szabo, care s-a retras din activitatea sportivă în 2005. „Am luptat să ies din pielea fostei sportive de pe stadion, unde eram eu și echipa mea, noi gestionam toate problemele. Aici (în administrație – n. red.) depinzi de multe alte lucruri şi nu întotdeauna ceea ce-ţi doreşti să faci se poate implementa.” Cu toate acestea, a reușit să se adapteze și să lucreze pe trei planuri. Gabriela Szabo este membră în Comitetul Executiv din cadrul COSR (Comitetul Olimpic și Sportiv Român), membră în biroul executiv al Federației Europene de Atletism și, până de curând, vicepreședinte la Federația Română de Atletism.
„Mi-a luat ceva vreme să-mi dau seama că sunt aceeaşi persoană, că pot să fac lucrurile la fel de bine ca pe stadion, dar a trebuit să-mi recapăt încrederea”, explică fosta sportivă de performanță, precizând că a învățat din sport că nimic nu poate fi realizat fără foarte multă muncă.  Recent, cea mai bună atletă din lume în 1999 și-a întrerupt activitatea la Federația Română de Atletism, în urma alegerilor pentru postul de președinte al organizației. Fosta sportivă a concurat cu miliardarul Ion Sandu, prezent în Top Forbes 500 Miliardari pe poziția 252, cu o avere estimată la 17-19 milioane de euro. „Îi doresc mult succes noii echipe de management a federației, dar sunt dezamagită de rezultatul votului, pentru că am impresia ca promisiunea banului a prevalat în fața promisiunii performanţei”, spune, cu o urmă de amărăciune în glas, Gabriela Szabo. În ciuda acestei înfrângeri, campioana își continuă activitatea în celelalte structuri în care este implicată, precum și la Ministerul Sportului, în postura de consilier.Și pentru că a venit vorba despre performanța în sport, unul dintre proiectele pe care Gabi Szabo  le-a implementat și de care se simte foarte aproape este Asociația Sport pentru Viață, prin care promovează sportul mai ales în rândul copiilor. „Trebuie să promovăm sportul de masă, îmi doresc foarte tare să vedem copii care vin în stadion să-şi petreacă timpul liber, nu neapărat pentru performanţă”, spune campioana olimpică din 2000, amintindu-și de propriile începuturi în sport.  „Când m-am apucat eu, făceam sport de bucurie, era o modalitate de a-ţi petrece timpul liber.” Pe atunci, în vremea comunismului, sportul românesc înregistra mai multe performanțe decât astăzi. „În acea perioadă s-a dat o mare importanţă sportului de mare performanţă şi s-a investit foarte mult în acest domeniu, pentru că era un ambasador. Astăzi este o altă filosofie şi de aceea trebuie să promovăm aşa de mult sportul de masă”, explică Gabi Szabo, care crede că sportul are avantaje nu doar din perspectiva sănătății, ci și pentru cariera profesională.„Sportul te responsabilizează, ai obiective, trebuie să vii la antrenamente. Sunt calități căutate de orice angajator”, crede fosta atletă. Iar găsirea unui job se dovedește de multe ori esențială pentru tranziția de la sportul de  mare performanță la viața „normală”, așa cum numește Gabi Szabo perioada de după cariera sportivă. De altfel, la nivel internațional, există o colaborare între Comitetul Internațional Olimpic și compania de resurse umane Adecco, prin care foștii sportivi sunt ajutați să treacă mai lin prin această tranziție. „Trebuie să înţeleagă şi sportivii că încă din perioada carierei de performanţă trebuie să fie pregătiţi, adică trebuie să dea importanţă şi educaţiei. Astfel, dacă de exemplu suferi o accidentare care te scoate din sistem, să ai imediat posibilitatea să te duci pe un alt drum”, revine bistrițeanca la pilda semințelor aruncate în mai multe părți.

O altă variantă pentru sportivii aflați la final de carieră este să investească banii câștigați în timpul carierei sportive. Foști sportivi precum Ion Țiriac, Ilie Năstase sau Gheorghe Hagi sunt doar câteva exemple în acest sens, ca să nu mai vorbim despre fotbaliști încă în activitate, precum Răzvan Raț sau Mirel Rădoi, care se numără printre cei 500 de miliardari Forbes și care își investesc deja banii câștigați din sport în diverse afaceri .
Află ce avere are Răzvan Raț, potrivit Top Forbes 500 Miliardari 2012„Sunt foarte mulţi sportivi în lume care merg spre domeniul antreprenorial. Unii îşi folosesc brandul personal, care le aduce venituri destul de consistente. Domeniile spre care se îndreaptă nu au neapărat legătură cu sportul”, spune câștigătoarea circuitului Diamond League din 1999, adăugând, mai în glumă mai în serios, că în sport înveți și „să-ți privești adversarul în ochi”, un atu în mediul de afaceri, prin definiție concurențial. De curând, „minunea blondă” – așa cum este alintată atleta – a devenit consilier al ministrului tineretului și sportului, un alt teren pe care plantează câteva semințe. Și acesta nu este singurul plan al Gabrielei Szabo pentru acest an. „Eu nu am preocupări în business deocamdată, dar îmi doresc să-mi deschid propria academie de atletism, probabil că în acest an”, spune fosta atletă. Chiar înainte să ne despărțim, Gabi Szabo mă privește în ochi și încheie conversația cu o frază care ar putea să devină un slogan de impact pentru academia sa: „Dacă vrem o naţiune bolnavă ridicăm spitale, dacă vrem una sănătoasă ridicăm stadioane.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii