FacebookTwitterLinkedIn

Cu o carieră de mai bine de 20 de ani în domeniul real estate, David Hay este la conducerea AFI Europe România, din 2011. Din 2009 – data la care s-a deschis primul mall – și până acum, compania condusă de Hay numără peste 130.000 de metri pătraţi închiriabili, însă are planuri mari pentru această piață. Spune că „România reprezintă cea mai mare oportunitate de a face business din regiune. Dacă privim la celelalte state – Polonia şi Republica Cehă sunt deja pieţe mature, iar alte ţări, precum Bulgaria sau state mai mici, nu sunt în poziţia de a deveni mai bune în viitorul apropiat fie pentru ca sunt prea mici sau din alte cauze, astfel încât singura ţară care are potenţial de creştere în viitorul apropiat este România”, spune directorul executiv al AFI Europe România.

Mărimea, calitatea forţei de muncă de aici şi posibilităţile oferite de piaţa autohtonă sunt printre primele avantaje care îi vin în minte atunci când vine vorba de România. Însă când trebuie să menționeze câteva puncte slabe, se limitează în a spune că sunt depăşite totuşi de punctele tari. „Dacă te uiţi la cifrele fundamentale, România stă foarte bine. Este peste media statelor UE atât în ceea ce priveşte creşterea PIB-ul şi stă mai bine şi în ceea ce priveşte şomajul. Nu cred că situaţia politică internă afectează foarte mult economia”, explică el. Mai mult, în opinia lui David Hay dacă eşti profesionist trebuie să depăşeşti toate problemele care pot apărea indiferent dacă eşti în România sau într-o altă ţară din regiune.

„Am realizat că România este pe drumul cel bun. De aceea, am fost dispuşi să ne luăm riscuri calculate şi vrem să fim cu un pas înaintea pieţei. Acesta este şi motivul pentru care am decis să investim aici şi nu în alte locuri”, spune David Hay.

Cu toate că activează într-o piaţă care a fost foarte afectată în urma crizei, AFI Europe continuă proiectele de dezvoltare în România. Deși este de numai trei ani în România, Hay spune că, dacă priveşti cu atenţie în piaţă, se observă un timid reviriment al construcţiilor – atât în sectorul rezidenţial cât şi în cel al clădirilor de birouri. „Cred că în 2014, cifrele legate de construcţiile pe plan local se vor schimba radical”, argumentează David Hay.

În real-estate, domeniile cu potenţial de creştere sunt dezvoltarea de birouri şi retailul. „Acolo piaţa este vie. În segmentul office vedem o grămadă de activitate, nu numai a noastră, ci şi a altor companii, dar există şi o cerere mare mai ales din IT&C şi BPO-uri (Business process outsourcing)”, spune CEO-ul AFI Europe România precizând că sunt, de pildă, și companii ucrainene care încearcă să se delocalizeze în România din cauza evenimentelor care au avut loc recent în ţara vecină. În opinia lui David Hay, România va deveni „următorul hub în materie de IT&C şi BPO după Polonia”. În ceea ce priveşte piaţa de retail spune că mai este loc de alte malluri atât în Bucureşti cât şi în restul ţării. De altfel, recent, AFI Europe România a deschis primul mall al grupului din afara Bucureştiului, la Ploiești, în urma unei investiţii de peste 50 de milioane de euro. Cât privește sectorul rezidențial, spune că acesta „se mișcă puțin”, dar nu satisfăcător. „Va lua ceva timp, dar piața își va reveni. Sigur, nu la nivelul la care era înainte de criză, însă își va reveni”, mai spune David Hay.

AFI Europe România are multe proiecte în București, iar despre unul dintre acestea, cel aflat pe terenul fostei platforme industriale Laromet, David Hay estimează că va fi gata la sfârșitul anului 2015, demararea lucrărilor depinzând în acest caz de respectarea graficului de extindere a liniei de metrou Parc Bazilescu-Lac Străulești (magistrala IV). În plus, până la sfârșitul anului, ar trebui să fie gata clădirea de birouri cu numărul trei din complexul de clădiri de birouri AFI Park, ce oferă spre închiriere peste 65.000 de metri pătrați de spații de birouri. În aprilie 2014, AFI Europe România a început și construcția clădirii de birouri AFI Park 4 și 5, ce urmează să fie livrată la sfârșitul anului 2015.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România