
Compania franceză Webhelp a ales, încă de la crearea sa, în anul 2000, să îşi externalizeze serviciile, iar locaţia aleasă a fost Bucureştiul. „Istoria Webhelp este una strâns legată de România pentru că, practic, activitatea grupului a fost creată aici. Elementele decisive au fost francofonia, pentru că România continuă să rămână principala ţară francofonă din Europa Centrală şi de Est, calitatea infrastructurii telecom şi resursele umane foarte bine pregătite”, spune directorul general al companiei, Mihaela Rusu. Iniţial, operaţiunile au început în colaborare cu Softwin, însă, la începutul anului 2007, Webhelp a preluat integral activitatea din România. Acum, compania are 900 de angajaţi şi două centre – unul în Bucureşti, iar celălalt la Galaţi. Iar planurile de creştere nu se opresc aici, recrutarea fiind una dintre direcţiile importante pe care se canalizează compania. În acest sens, până la sfârşitul anului vor mai fi angajate încă 150 de persoane. Fiind un business care se adresează, în principal, multinaţionalelor care operează în mai multe pieţe europene, printre limbile care sunt utilizate se numără franceza, germana, engleza, spaniola, olandeza, poloneza şi chiar sunt oferite servicii de suport şi în limba română. Clienţii provin din mai multe industrii cum ar fi telecom, turism, e-commerce sau financiar, iar call center-ul francez asigură asistenţa prin intermediul telefonului, emailului, chat-ului sau prin social media.
Fiind o companie care intră în contact direct cu oamenii, principala lecţie pe care a învăţat-o de când se află în România a fost importanţa pe care o reprezintă echipa care trebuie să fie aleasă cu grijă, să aibă atât cunoştinţe de limba franceză, dar şi un nivel foarte ridicat de educaţie. „România a fost locaţia în care Webhelp şi-a definit strategiile. Practic, perioada 2000 – 2002 a reprezentat intervalul de timp care a validat anumite modele de business”, a mai explicat Mihaela Rusu care adaugă şi faptul că, ulterior, au reuşit să reproducă modelul implementat în România şi în Maroc, „următoarea destinaţie aleasă pentru dezvoltarea companiei”. Pe lângă rigoare şi profesionalism, Webhelp România a învăţat să se adapteze şi provocărilor venite fie din partea clienţilor, fie de pe piaţa forţei de muncă, fie tehnologice sau interne ca urmare a creşterii organizaţiei. Directorul general al Webhelp România subliniază că nu a existat un model de business implementat aici, ci Webhelp a ales ca, din România, să plece un model aplicabil şi în alte state. „Principalul nostru atu este acela că, prin felul nostru de a face lucrurile, am reuşit să ne menţinem identitatea în grup în acelaşi timp cu crearea unui spirit comun în toate cele 34 de locaţii din cele şapte ţări în care suntem prezenţi (România, Franţa, Maroc, Algeria, Belgia, Madagascar şi Marea Britanie)”, a mai spus ea.
Cu o cifră de afaceri de 9,2 milioane de euro, în creştere cu 29,5% faţă de 2011 şi cu o estimare de creştere cu 11% în 2013, Webhelp România continuă să se dezvolte şi, în acest sens, a creat recent o nouă companie dedicată serviciilor de asigurări.§