Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Calea vestului

Din cauza sistemului medical disfuncțional din țară, tot mai mulți români aleg să acceseze servicii medicale în Vest, iar Viena a devenit, din această perspectivă, una dintre cele mai căutate capitale europene.  
032 MP Clinica WPK

 

 

Era o zi de sâmbătă când plecam din Austria. Liniștea de dimineață de pe străzile Vienei nu prevestea scandalul uriaș care avea să zguduie scena politică austriacă. O filmare cu camera ascunsă în care apărea vicecancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, a dus la demisia acestuia, la ruperea coaliţiei de guvernare şi la convocarea alegerilor anticipate, semn că tentaculele corupției nu acționează doar pe teritoriul României, ci ating și cele mai dezvoltate capitale din Vest.

Vorbind de fenomenul corupției, acesta a afectat în mod semnificativ dezvoltarea unui sistem medical sănătos și performant în România. Cele mai recente date ale Indexului European al Consumatorului de Sănătate arată că România are, pentru al doilea an consecutiv, cel mai slab sistem medical din Europa, fiind devansată de țări precum Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegru. De asemenea, nivelul cheltuielilor pentru sănătate din România este cel mai redus de la nivelul întregului bloc comunitar. Astfel, România se află pe ultimul loc în UE, cu doar 983 euro anual pe cap de locuitor, cu peste 250 de euro sub Bulgaria. La polul opus se află Luxemburg, cu 4.713 euro, în timp ce media UE este de 2.773 euro. În tot acest timp, piața serviciilor private medicale își continuă creșterea, acoperind golul lăsat de sistemul de sănătate public, iar, în acest context, tot mai mulți români aleg să se trateze în clinicile private din Occident.

„Destul este destul”, afirma cancelarul austriac Sebastian Kurz după apariția imaginilor compromițătoare cu Heinz-Christian Strache. Același lucru au început să-l spună tot mai mulți români, care, din dorința de a accesa servicii medicale de calitate, aleg să se trateze la clinici prestigioase din marile capitale europene, una dintre cele mai căutate spitale private fiind Wiener Privatklinik (WPK) din Viena.

De altfel, Viena este una dintre cele mai importante destinații de turism medical, datorită reputației mondiale a școlii medicale vieneze și a serviciilor medicale puse la dispoziția pacienților. Spitalul WPK are adresabilitate internațională, astfel că 45% din cei aproximativ 9.000 de pacienți anuali vin din afara Austriei, în special din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pacienții români reprezintă 26% din numărul total al pacienților internaționali tratați în cadrul centrului medical, fiind a doua naționalitate străină ca pondere, după cei din Rusia. Anul trecut, s-au adresat spitalului 880 de pacienți români, în creștere cu 40% față de 2017.

„Oamenii care vin aici își permit să facă asta și pot alege unde să meargă. Mulți aleg Turcia, alții aleg Israelul, însă dacă vor să meargă în Europa, Viena este unul dintre cele mai importante puncte datorită tradiției. Sunt legături foarte strânse între România și Austria. Anul acesta investim circa 30 de milioane de euro, mai ales în secția de radioterapie. Este doar una dintre investițiile noastre, însă acestea variază de la an la an. Investim aproape tot profitul nostru în fiecare an. Când am început, în 1995, am decis să nu scoatem profitul din clinică. Doctorii au salariu, dar ce câștigă clinica rămâne în clinică. Facem acest lucru constant ca să ne bucurăm de cele mai moderne metode de tratare. Aproape orice formă de cancer din următorii ani ani va fi tratată prin imunoterapie, în combinație cu chimioterapie, însă problema este că în prezent imunoterapia este extrem de costisitoare”, precizează Prim. dr. Walter Ebm, acționar principal și CEO al WPK.

Numai în primul trimestru al anului curent, spitalul Wiener Privatklinik a înregistrat o creștere de 71% a numărului de pacienți români, un total de 320 de pacienți din țara noastră alegând să acceseze serviciile medicale puse la dispoziție de WPK în primele luni ale anului. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au ales spitalul din Viena pentru diagnosticul și tratamentul ultra-specializat al cancerului (imunoterapia și terapia personalizată țintită), realizate de experții austrieci din cadrul centrului oncologic WPK Academy Cancer Center. Pacienții români mai solicită servicii de ortopedie, cardiologie și chirurgie cardiovasculară, gastroenterologie, check-up general, endocrinologie și ORL.

„Motivul pentru care oamenii pleacă în alte țări pentru tratament este încrederea. Au fost multe scandaluri de corupție și mulți factori care au scăzut încrederea românilor în sistemul lor medical. Oamenii nu au încredere că pot primi cel mai bun tratament în România, acesta fiind și motivul pentru care pleacă în alte țări. Asta nu se întâmplă numai în România, ci și în țări precum Bulgaria sau Rusia”, este de părere dr. Ebm, care adaugă că WPK are în plan să deschidă un birou și în Kiev.

Înființată în 1871, WPK a fost prima clinică privată din Viena, iar acum este unul dintre cele mai mari spitale private din Austria. În prezent, Wiener Privatklinik oferă servicii de diagnostic și tratament în peste 30 de specialități medicale și deține nouă centre medicale de competență, în: oncologie, medicină sportivă și traumatologie, medicină cardiovasculară, ortopedie, chirurgia nervilor periferici, chirurgie generală, chirurgia tumorilor osoase, gastroenterologie și hepatologie, radiologie intervențională și microterapie. Acesta acoperă o gamă de peste 30 de specialități medicale, având în structură 9 centre de competență, 145 de paturi, bloc operator cu 4 săli de operație, servicii de imagistică avansată (singurul spital privat din Viena cu PET CT și medicină nucleară), fizioterapie și recuperare medicală la standarde internaționale. În cadrul WPK Academy Cancer Center, o echipă de 30 de experţi în domeniu, incluzând oncologi, hematologi, chirurgi, specialişti în medicină nucleară şi geneticieni, dar şi alte specialităţi medicale, îşi reunesc competenţele pentru a trata toate tipurile de cancer în diferite stadii, prin abordarea multidisciplinară a fiecărui caz şi terapii personalizate. Tot aici, pacienţii cu istoric familial de cancer au posibilitatea de a depista posibila predispoziţie pentru dezvoltarea bolii oncologice, prin efectuarea unei analize genomice. Astfel, se poate identifica din timp acest risc şi se pot lua măsurile preventive necesare.

„Investim anual în echipamente medicale, în infrastructură, dar și în formarea și educarea angajaților noștri. Avem aproximativ 10 angajați români în clinică, care sunt de mare folos în comunicarea cu pacienții din România. Wiener Privatklinik are ca principal ţel îngrijirea atentă a pacienților, în același timp oferind medicilor și personalului afiliat condiții de lucru optime. Acest deziderat se realizează prin îmbinarea a trei factori de bază: un act medical de înaltă clasă, o îngrijire competentă şi un management medical modern. Prima îndatorire față de pacienți este să le oferim o îngrijire medicală excelentă într-o atmosferă de siguranță și confort. Spitalul Wiener Privatklinik se bucură de o recunoaştere la nivel internaţional datorită realizărilor medicale în domenii precum medicină internă, oncologie, chirurgie traumatologică, traumatologie sportivă, chirurgie sportivă și ortopedie, boli cardiovasculare, gastroenterologie, chirurgie generală și diagnostic general”, a declarat Robert Winkler, CEO al WPK.

Pentru a facilita accesul pacienţilor români la serviciile medicale disponibile în cadrul WPK, spitalul deţine două reprezentanțe oficiale în Bucureşti și Timișoara, asigurând suportul logistic necesar, de la traducerea dosarului medical, rezervarea transportului şi cazării la preţuri preferenţiale, asistenţă pentru obţinerea vizei de vizită, estimarea costurilor de diagnosticare şi tratament, consiliere în ceea ce priveşte spitalizarea şi alegerea medicului potrivit, până la suport în procesul de recuperare postoperatorie a pacientului, odată revenit în ţară. În acest context, managementul WPK precizează că nu iau în calcul să crească numărul de birouri din România. „Nu vrem să deschidem noi birouri în România, cele două birouri din București și Timișoara ne sunt suficiente. Însă, plănuim să deschidem un birou și în Kiev”, susține doctor Ebm.

Rata anuală de ocupare a spitalului WPK este de 85%, iar costurile variază între 250 de euro pentru o consultație și pot ajunge până la 5.460 euro pentru un pachet check-up de lux. În 2018, pacienții români au cheltuit în medie 3.000 de euro pentru serviciile WPK, iar cele mai solicitate servicii medicale au fost tratamentele oncologice (50%), dar și tratamentele chirurgicale de ortopedie, cardiologie și chirurgie cardiovasculară.

La nivelul anului 2017, ultimul pentru care există date actualizate, aproximativ 16.000 de români s-au tratat în spitalele austriece, 4.000 în spitale private, iar alți 12.000 în spitale publice. Numărul este dublu față de cel înregistrat cu un an mai devreme, potrivit datelor Camerei de Comerț a Vienei, iar suma cheltuită de români anual pentru serviciile medicale austriece depășește 200 de milioane de euro.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii