FacebookTwitterLinkedIn

Stocul din hub-ul de clădiri office Calea Floreasca-Barbu Văcărescu (CFBV) – „copilul crizei”, așa cum l-am denumit într-una din edițiile anterioare a „Forbes Best Office Buildings” – a ajuns, la sfârșitul lui 2016, la 436.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă aproape o cincime din totalul de spații de birouri moderne din Capitală. Suprafața existentă în CFBV depășește cu mult nivelul din toate celelalte hub-uri office din Capitală și din România. Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, CFBV și-a atins potențialul maxim, nicio livrare nefiind programată pentru acest an. Cu un grad de neocupare de 10%, potrivit datelor remise revistei „Forbes România” de către compania de consultanță imobiliară JLL România, CFBV a generat, anul trecut, puțin peste 9% din cererea totală înregistrată anul trecut la nivel național. Din această perspectivă, CFBV se situează pe locul al treilea, la mare distanță, după hub-urile Centru-Vest (25,7% din cererea totală) și Dimitrie Pompeiu (16,41%).

Zona s-a bucurat, anul trecut, și de lipsa unor produse similare în hub-ul Centru-Vest, în care mare parte dintre companiile chiriașe ar fi dorit să închirieze spații office. „Cele mai multe livrări și tranzacții au rămas în continuare în Calea Floreasca-Barbu Văcărescu, pentru că în Centru-Vest, deși este o zonă  extraordinară, cu mare potențial, nu prea există produse, în afară de AFI Park și Sema, care e de clasă B. Mulți chiriași au acea zonă ca o primă opțiune. O mare parte din chiriașii care au semnat în CFBV sau Dimitrie Pompeiu anul trecut au făcut-o pentru că nu exista un produs similar în altă zonă”, spune Marius Șcuta, head of office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Unul dintre marii jucători prezenți în acest hub este fondul de investiții Globalworth, care deține, în acest hub, clădiri precum GlobalworthTower, Nusco Tower și clădirile A și B din complexul Green Court dezvoltat de Skanska România. La sfârșitul anului trecut, acționariatul Globalworth a trecut printr-o schimbare semnificativă. Fondul de investiții sud-african  Growthpoint Properties Limited (GRT) a devenit cel mai important acționar, cu 26,88%; participația lui Ioannis Papalekas a a scăzut la 25,72%; Oak Hill a ajuns la 11,25%;  Gordel Hold. Ltd. – la 4,94%; Altshuler Group – la 2,93%, în timp ce alți acționari dețin 10,43%.

2. Skanska - Green Court Bucharest (1)

Rolul lui Ioannis Papalekas în realizarea acestei tranzacții pare a fi fost unul extrem de important, dacă luăm în calcul informațiile oficiale potrivit cărora GRT a fost inițial prezentat Globalworth ca potențial investitor de către filiala din Londra a Deutsche Bank. Ioannis Papalekas nu se află la prima colaborare cu Deutsche Bank – care este, de altfel, și consilierul financiar al Globalworth – relația dintre el și germani datând încă din 2008, când RREFF, brațul imobiliar al Deutsche Bank, a achiziționat, într-o tranzacție forward-purchase  în valoare de 340 de milioane de euro, complexul mixed-use rezidențial-office Upground (în cele din urmă, germanii au achiziționat doar 78% din clădirile de birouri), pe care apoi l-a răscumpărat în 2014, pentru suma de 152 de milioane de euro.

Astfel, CFBV a devenit unul dintre cele mai importante „câmpuri de luptă” în competiția dintre doi investitori din Africa de Sud: GRT și New Europe Property Investments (NEPI), care deține, în zonă, Floreasca 169A și The Lakeview.  Planurile dezvoltatorilor și investitorilor pentru hub-ul din nordul Capitalei erau cu totul altele și prevedeau construirea, pe Bd. Barbu Văcărescu, a două turnuri de birouri cu înălțimi impresionante, de peste 130 de metri. Cei doi coloși din oțel și sticlă, unul dezvoltat de Raiffeisen evolution si unul de către Cefin, s-ar fi adăugat peisajului office inaugurat de turnul Oracle, construit de Raiffeisen evolution. Mai mult decât atât, alți dezvoltatori își anunțau, în 2008, intenția de a construi clădiri de birouri în zonă: Portland Trust, unul dintre pionierii segmentului în România, urma să construiască Floreasca 169A, în timp ce asocierea AIG Lincoln/Fabian – clădirea de birouri The Lakeview. Portland Trust și AIG Lincoln/Fabian au fost singurii dezvoltatori care și-au văzut proiectele devenind realitate. Cele două companii mai au ceva în comun: au vândut clădirile către același cumpărător, fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI), care a achiziționat Floreasca 169A în 2010 și The Lakeview în 2013. În 2010, în aprilie, stocul zonei se îmbogățea cu încă o clădire: Nusco Tower, dezvoltată de familia Nusco, care deține, însă din anii ´90, o suprafață de 30 de hectare, situată de-a lungul Șoselei Pipera. Tot în 2010, Portland Trust cumpăra de la Gigi Becali o suprafață de două hectare de teren, vizavi de Nusco Tower, pe care urma să construiască Floreasca Park, ansamblu office finalizat în prezent.

Citește și: Revitalizarea unuia dintre primele Hub-uri office din România

Din cauza crizei, Raiffeisen evolution și-a amânat proiectul mixt Sky Tower/Promenada Mall, pe care avea să-l finalizeze în 2012-2013, iar Cefin, al cărui turn ar fi urmat să fie preluat de Europolis, a renunțat cu totul la proiect. „Era planificat să începem construcția la Sky Tower mai devreme decât am făcut-o. Am vrut să vedem mai întâi cum va fi piața după criză“, explica, acum trei ani, pentru „Forbes România“, Markus Neurater, managing director Raiffeisen evolution, companie care a vândut turnul de birouri, într-o tranzacție intragrup, către Raiffeisen Property International (RPHI) și centrul comercial către NEPI, anul trecut. În prezent, planurile NEPI în zonă includ extinderea Promenada, precum și construirea unei suprafețe cuprinse între 30.000 și 40.000 de metri pătrați de spații office.§

Clădiri reprezentative

The Lakeview

Dezvoltator: AIG Lincoln/Fabian

Proprietar actual: NEPI

Suprafață: 25.564 mp peste nivelul solului și 19.000 mp sub nivelul solului

An finalizare: 2010

Floreasca Park

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: GLL Real Estate Partners

Suprafață închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2013

Sky Tower

Dezvoltator: Raiffeisen Evolution

Proprietar actual: RPHI

Suprafață închiriabilă: 41.200 mp

An finalizare: 2012

Nusco Tower

Dezvoltator: familia Nusco

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață construită: 24.382 mp

An finalizare: 2010

Green Court A+B

Dezvoltator: Skanska

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață închiriabilă: 38.100

An finalizare: 2014