Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Afaceri |
|

Călcâiul lui Adamescu

Va avea Dan Adamescu puterea să revină, după ce vor trece efectele pariurilor riscante din business și viață care s-au întors împotriva lui?
DAN ADAMESCU

Mi-a luat 12 ani să pun Astra pe picioare, companie care a fost jefuită chiar înainte de privatizarea din 2000, iar acum ei au distrus-o. Declarația lui Dan Grigore Adamescu, făcută cu năduf  chiar în ziua în care Autoritatea de Supraveghere Financiară anunțase declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări, a încununat unul dintre cei mai dificili ani din ultima perioadă pentru omul de afaceri care a cochetat la un moment dat cu poziția numărul unu în topul Forbes 500.

Mărirea. 850 de milioane de euro era valoarea la care Dan Grigore Adamescu poziționa Astra Asigurări, în urmă cu mai mulți ani, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu ocazia realizării topului. El includea aici și sucursala din Ungaria, dar lua în calcul și planurile sale de extindere a activității în Slovacia sau Germania, pe care o vedea ca pe o victorie personală.

Omul de afaceri revenise în țară la finele anilor ‘90, după ce emigrase la finele anilor ‘70  în Germania (pentru o operație și, din motive lesne de intuit, nu s-a mai întors în țară), unde construise de la zero afaceri de zeci de milioane de mărci germane și unde încă deținea proprietăți imobiliare importante.

Practic, când cei mai mulți dintre românii din topul Forbes 500 abia începeau să își descopere latura antreprenorială, după 1989, Dan Grigore Adamescu rula deja afaceri de zeci de milioane de mărci germane şi trecuse deja prin multe perioade de criză, după cum spunea chiar el. „Știam că trebuie să te miști rapid. Mai bine tai un deget decât să pierzi toată mâna”, explica succint omul de afaceri, care se declara, totuși, „un optimist incurabil”.

Revenit în România, Adamescu a jucat puternic pe cartea achizițiilor și a preluat câteva dintre cele mai importante active de la acea vreme. A fost cazul celui mai cunoscut centru comercial din România comunistă, magazinul Unirea, din centrul Capitalei sau al companiei Astra, cea care preluase în 1990, după spargerea fostului ADAS, divizia de reasigurări a fostului monopol de stat al asigurărilor dinainte de Revoluție.

Au urmat apoi, după o serie de tranzacții mai mult sau mai puțin învăluite de mister, hotelul Intercontinental din București, Hotelul Rex din Mamaia, cotidianul România Liberă, săptămânalul Academia Cațavencu sau clubul de fotbal Oțelul Galați. Dacă la toate acestea adăugam și proiectele imobiliare International Business Center Modern sau City Business Center, precum și perspectivele de dezvoltare ale companiei MegaConstruct, care câștigase mai multe licitații de concesiune a distribuției de gaze în zona Dobrogei, atunci averea cu care ar fi trebuit să îl credităm pe Adamescu în Forbes 500, conform propriilor sale estimări, ar fi depășit ușor 1,5-2 miliarde de euro.

Decăderea. Pe cât de ambițioase erau planurile lui Adamescu, pe atât de dramatică a fost prăbușirea sa din ultimii ani. Clădirile sale de birouri (cândva printre cele mai moderne de pe piaţa locală) au fost preluate de băncile la care firmele omului de afaceri aveau datorii și multe dintre afacerile sale importante, printre care compania de construcţii Baumeister sau clubul de fotbal Oțelul Galați (care primise sume importante din partea UEFA după ce participase în Liga Campionilor în urma câştigării campionatului) au intrat în insolvență.

De fapt, intervenția în una dintre cauzele în insolvență i-a adus omului de afaceri arestarea și, în cele din urmă condamnarea la patru ani și patru luni de închisoare cu executare (e drept, decizia nu este încă definitivă). Pentru perla coroanei, Astra Asigurări, a fost instituită de anul trecut procedura de redresare financiară prin administrare specială, iar în vara acestui an Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat lovitura de grație, trimițând compania în faliment (e drept, și în acest caz, soluția nu este definitivă, fiind atacată de către Adamescu).

Nu în ultimul rând, problemele lui Dan Adamescu s-au manifestat și în viața de familie, soția sa, Carmen Adamescu, intentând divorț. Carmen Adamescu a cerut să fie despăgubită cu 10 milioane de euro, dar şi cu jumătate din „imperiul” lui Adamescu. Judecătorii au stabilit o taxă de timbru de circa 250 de milioane de lei, dar Carmen Adamescu susţinea că nu câştiga mai mult de 10.000 de euro lunar, aşa că a solicitat plata în rate a acestei sume. Judecătorii au respins ulterior această solicitare.

Dincolo de multe alte detalii de can-can menționate în cererea de divorț, un lucru este clar: misterul cu care i-a plăcut lui Dan Adamescu să se înconjoare de-a lungul timpului s-a întors acum împotriva pasionatului jucător de poker.

 

VEZI CE ALTE LECȚII POȚI ÎNVĂȚA ÎN URMA POVEȘTILOR A ȘAPTE DINTRE CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii