Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Călătorie la clasa întâi cu Louis Vuitton, prin expoziția pariziană „Volez, Voguez, Voyagez”

La început de decembrie, ForbesLife România a participat în exclusivitate la vernisajul expoziției puse în scenă de Louis Vuitton la Grand Palais din Paris. Dincolo de piesele memorabile din arhiva casei, după un an de încercări pentru întreaga Europă, „Volez, Voguez, Voyagez” este și o metaforă pentru victoria frumuseții în fața întunericului.

Cu două sute de ani în urmă, familiile de vază ale Europei obișnuiau să-și trimită tinerii într-un tur al Bătrânului Continent, pentru a descoperi arta, cultura și rădăcinile mai adânci ale civilizației vestice, familiarizându-se în același timp cu limbi străine și cunoscând alți exponenți ai aristocrației. Denumit „The Grand Tour”, circuitul de onoare al tinerilor de viță nobilă a impus ideea de călătorie ca un apanaj al elitelor, dar și ca una dintre cele mai alese plăceri pe care și le poate cultiva un om cu dare de mână.

IMG_7593Dacă atunci s-a pornit apetitul aristocrației pentru toate amănuntele mici și prețioase care să le facă voiajul mai rafinat este o chestiune de dezbatere istorică, dar un lucru e sigur: când tabieturile unei vieți sofisticate reprezintă una dintre principalele preocupări de zi cu zi, nevoia de a replica același stil de viață și în călătorii devine obligatorie.

Cum s-ar putea prezenta un membru al elitelor în fața aristocraților de pe alte meleaguri altfel decât la patru ace, cu un arsenal de voiaj care să se ridice la înălțimea numeroaselor sale titluri nobiliare?

Astfel, când tânărul Louis Vuitton s-a avântat în căutarea destinului său la vârsta de 14 ani, lăsând munții și pădurile natale pentru a găsi succesul la Paris, cuferele de călătorie și toate elementele indispensabile unui voiaj de mare clasă erau la mare căutare.

Puțini știu că sosirea la Paris a tânărului Vuitton a fost tot ca un fel de Grand Tour al său: a străbătut traseul din munții Jura până în Capitală pe jos, preț de de doi ani și 500 de kilometri, angajându-se în 1837 ca ucenic în atelierul unui „malletier” parizian celebru, Monsieur Maréchal.

Din acel moment totul e istorie, trecând prin povestea propriului său atelier, deschis în 1854 pe Rue Neuve-des-Capucines nr.4, și până la gloria prezentului, o istorie pe care Maison Louis Vuitton o celebrează la acest final de an printr-o desfășurare spectaculoasă de forțe în iconicul Grand Palais de pe malurile Senei.

IMG_7588Locul nu este întâmplător ales: la anul 1900, cu ocazia Expoziției Universale pentru care „Grand Palais” a fost construit, pavilionul dedicat artizanatului și călătoriilor era dominat de un carusel de creații Vuitton, prin care deja-celebra casă prezenta lumii întregi cele mai moderne și elegante bagaje din epocă.

O sută de ani mai târziu, Olivier Saillard, curatorul expoziției și directorul unui alt muzeu emblematic al Parisului (Palais Galliera, care a găzduit anul acesta expoziția „Jeanne Lanvin“) orchestrează o călătorie prin arhivele brandului Vuitton, arhive în care a petrecut nu mai puțin de un an de zile, punând cap la cap secțiuni, alăturând în mod neașteptat piese vechi și noi și, lucru evident pentru oricine trece pragul expoziției, înțelegând și simțind în cel mai mic amănunt spiritul și cronologia casei.

Însăși denumirea expoziției este împrumutată dintr-un slogan din 1965: „Volez, Voguez ,Voyagez avec des valises Louis Vuitton” (Zburați, navigați, călătoriți cu valizele Louis Vuitton n.red), iar itinerariul prin Grand Palais include multe paralele între trecut și prezent, între arhivele atent-păstrate și colecțiile care ne fură privirile pe podium, între avangarda modei și parfumul călătoriilor de odinioară: de la curelele inspirate de mecanismul interior de prindere a hainelor în valiză până la avionul recreat în mărime naturală după o machetă făcută de Pierre și Jean Vuitton, care tronează în sala dedicată escapadelor aviatice. Mărturisesc că am redescoperit cu alți ochi și colecția realizată în colaborare cu artistul Stephen Sprouse, în 2001, expusă împreună cu piese mult mai vechi, de epocă, într-o încăpere tapetată integral cu catifea roșie monogramată Louis Vuitton.

IMG_7545De la intrarea în spațiul expozițional te întâmpină portretul lui Louis Vuitton însuși, reconstituit de artistul Yan Pei Ming după singura fotografie existentă a patriarhului casei, datând de la vârsta la care a început totul: 14 ani. Apoi „The Grand Tour” prin cele nouă încăperi debutează cu faimosul cufăr de călătorie de la 1906, instantaneu recognoscibil până în zilele noastre prin proporțiile perfecte și structura interioară gândită în cel mai mic detaliu, cu ranforsări din lemn, colțuri din alamă și închidere cu un lacăt special.

Același cufăr clasic Vuitton l-a inspirat și pe directorul de creație al brandului, Nicolas Ghesquière, în realizarea modelului de poșetă „Petite Malle”, și tot el a servit drept inspirație pentru una dintre camerele expoziției, care recreează fidel interiorul unui cufăr, astfel încât să ai senzația că pășești în interiorul unei „malle“ Louis Vuitton.

IMG_7592Parcurgând încăpere după încăpere, vizitatorul este transportat instantaneu în trecut, într-un univers aflat la intersecția dintre cărțile lui Jules Verne și atmosfera elegantă a revistelor de modă de odinioară: paturi de campanie, Steamer Bags elegante (create, la începuturile lor, pentru a depozita rufele murdare, în călătorii), postere vechi și etichete de călătorie din colecția fascinantului Gaston-Louis Vuitton, cutii pentru mașini de scris și cufere de cărți, cufere speciale pentru picturi sau discuri de vinil, cutii destinate arsenalului de frumusețe al doamnelor și domnilor de altă-dată, dar și o întreagă încăpere în care cuferele de voiaj evocă spiritul unor personaje de legendă.

Elizabeth Taylor, Jean Patou, Sacha Guitry, Greta Garbo, Paul Poiret, Christian Dior, Katherine Hepburn, Lauren Bacall, cu toții sunt prezenți în spirit la Grand Palais, prin intermediul pieselor unicat care le-au aparținut și care au fost realizate de casa Vuitton special pentru nevoile lor particulare.

Și ce piesă poate vorbi mai răspicat și sincer despre o persoană care nu mai este printre noi decât acel obiect care l-a însoțit în cele mai importante aventuri ale vieții sale?

Recunosc, una dintre preferatele mele este valiza „Aéro” (cu varianta feminină lansată ulterior, „Aviette”), creată în 1908 special pentru aviatori și gândită astfel încât să poată cuprinde – în maximum 26 de kilograme – două paltoane, un pardesiu, zece cămăși de zi, trei cămăși de noapte, trei piese de lenjerie intimă, trei veste, șase perechi de șosete, 12 batiste, o pereche de pantofi, 28 de gulere false, mănuși, cravate și o pălărie”.

IMG_7535Deschisă publicului larg până pe 21 februarie 2016, „Volez Voguez Voyagez” are intrarea liberă, lucru rarisim pentru o expoziție de o asemenea anvergură, iar Maison Louis Vuitton a ținut cu orice preț să respecte orarul previzionat al vernisajului, în ciuda perioadei tulburi pe care o traversează Franța în ultima perioadă.

Dincolo de cufere vintage și parfum de nostalgie, „Volez, Voguez, Voyagez” este un testimonial pentru lucrurile frumoase ale vieții, într-un oraș care este, de secole, simbolul artei de a trăi frumos, senin, în lumină. Nu în beznă, nu în penumbră, niciodată în întuneric.

 

Grand Palais, Paris, până pe 21 februarie 2016. Intrarea este liberă.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii